10 Benefitov skorého vstávania, ktoré vám pomôžu

drprotect-radi-blog

Hovorí sa, že ranné vtáča ďalej doskáče. Rozmýšľate, že si nastavíte budík na skorú rannú hodinu? Tu je dôvod, prečo to skutočne stojí za to. 

Viac času pre seba

Ak žijete s inými ľuďmi - malými alebo dospelými - skoré vstávanie vám môže poskytnúť nejaký potrebný čas pre seba.

Viac času na to, aby ste pomaly popíjali kávu, listovali časopisy alebo si len užívali ticho. Pomôže vám to lepšie zvládať prekážky počas hektického dňa v práci.

woman doing yoga meditation on brown parquet flooringunsplash

 

Viac času na cvičenie

Ak je pre vás cvičenie dôležité, ale často sa snažíte nájsť si na to čas, skoršie vstávanie môže byť vaším riešením.

Skoré ranné cvičenie znižuje pokušenie vynechať tréning z dôvodu pracovných alebo spoločenských povinnosti alebo kvôli únave.

Čo sa týka pocitu únavy, máme tu ďalšiu výhodu ranného tréningu: Cvičenie iniciuje nával endorfínov, ktoré v nás vyvolávajú dobré pocity a dokážu zlepšiť náladu, znížiť stres a úzkosť a zvýšiť hladinu energie.

Menej času v premávke

Skoré vstávanie a vychádzanie z domu vám môže pomôcť vyhnúť sa klasickým ranným zápcham, čo je mimoriadne plus. 

Nemôžete zaspať? A ráno sa cítite unavení? VyskúšajteDr.Protect kávovinový Ajurvédsky nápoj Valeriana. Ajurvéda rieši problémy so spánkom a únavou už tisícky rokov pomocou valeriány.

brown and white concrete building beside road during daytimeunsplash

Menšia premávka nielen šetrí váš čas a peniaze, môže tiež pomôcť ochrániť vaše zdravie a pohodu, pretože výskumy potvrdili prepojenie v zápche s:

  • depresiou
  • agresiou a zúrivosťou
  • dýchacími problémami

Viac času na dokončenie vecí

Chceli ste mať niekedy mať viac ako len 24 hodín na dokončenie svojich povinností? Vaše želanie bude splnené, ak si nastavíte budík o hodinu alebo dve skôr ako zvyčajne.

Ak potrebujete trochu času navyše, skoré vstávanie vám dáva príležitosť bez vyrušovania postarať sa o veci, ktoré by ste inak možno nezvládli.

person using laptop computerunsplash

Lepší spánok

Výskumy dokazujú, že ľudia, ktorí sa zobudia skôr, majú tendenciu ísť skôr spať a vychutnať si dlhší a kvalitnejší spánok.

DrProtect_logo_prezentacia_1_1rr

Prihláste sa a odoberajte rady Dr.Protecta a získajte zľavu 5% hneď teraz.

#formular#

Dostatok spánku má množstvo výhod:

  • zlepšená nálada
  • lepšia koncentrácia
  • nižšia pravdepodobnosť obezity a iných chronických chorôb

Na druhú stranu, nedostatok kvalitného spánku môže:

  • oslabiť imunitný systém, čo znamená, že môžete ochorieť častejšie
  • zvyšovať krvný tlak, zapríčiniť srdcové choroby a cukrovku
  • zníženie libida

Ak teda idete skôr spať a budete mať kvalitnejší spánok, nebude veľkým prekvapením, že sa zobudíte odpočinutí a svieži na nastávajúci deň.

woman sitting on white bed while stretchingunsplash

Zdravšia pokožka

Ťažké noci sa môžu prejaviť ovisnutými viečkami. Nedostatok spánku tiež môže byť príčinou vzniku akné.

Kvalitný spánok pomáha udržiavať si pokožku zdravú. Počas spánku sa vaše kožné bunky regenerujú, zatiaľ čo zvýšený prietok krvi a kolagénu pomáha napraviť poškodenie vplyvom životného prostredia a UV žiarenia.

Navyše, skorý spánok (skôr ako budete úplne unavený) vám dáva viac času na dobrú starostlivosť o pleť, napríklad na umývanie tváre.

woman in white turtleneck sweaterunsplash

Menej tmavých kruhov pod očami

Ak si zosynchronizujete skoré vstávanie so skorším zaspávaním, môžete sa rozlúčiť s tmavými kruhmi pod očami.

Je to tak preto, lebo tmavé kruhy vytvárajú tiene z opuchov pod očami. Príčina týchto opuchov? Nahromadenie tekutín z nedostatku spánku.

Viac času na raňajky

Skoré prebudenie ráno vám dáva čas na prípravu a pochutnanie si na sýtych raňajkách, namiesto rýchlej kávy a šišky na cestu.

Začiatok dňa s výživným jedlom zapríčiní, že sa budete cítiť dlhšie sýti a budete mať viac energie na celý deň. 

Vedeli ste, že makový olej má relaxačný účinok, prispieva k zaspávaniu a  normálnej funkcii dýchacieho systému, je predurčený na využitie v starostlivosti  o kožu, vlasy a nechty. Vyskúšajte Dr.Protect Makový Olej kapsuly. 

baked pastries on brow tableunsplash

Lepšie sústredenie

Váš mozog sa neprebudí v tej sekunde, ako aj vy. Preto pri vstávaní pociťujete mdloby a dezorientáciu.

Tento jav je pravidelnou súčasťou procesu bdenia. Môže to trvať asi hodinu alebo viac, čo sťažuje sústredenie a zvládnutie vecí, najmä ak vstanete rýchlo a okamžite sa púšťate do svojich povinností.

Skoršie prebudenie vám dáva čas na úplné prebudenie, vďaka čomu budete viac sústredení.

Ako sa stať ranostajom?

Existuje niekoľko faktorov, vďaka ktorým sú niektorí ľudia rannými vtáčatami, ale nie vždy je to o ich voľbe.

Niektorí ľudia sa budia príliš skoro a nemajú dostatok spánku. Tento typ poruchy spánku sa môže vyskytnúť pri:

  • problémoch duševného zdravia ako úzkosť alebo depresia
  • nespavosti
  • starnutí
  • výkyve hormónov z tehotenstva alebo menopauzy

U niektorých ľudí vstupuje do hry aj genetika. V jednej štúdii výskumníci skúmali údaje od takmer 700 000 ľudí a našli 351 genetických faktorov, ktoré by mohli prispieť k tomu, aby sa niektorí ľudia cítili bdelšie ráno a iní viac v noci.

girl in white tank top lying on bedunsplash

Nápady, ako sa začať skôr budiť

Postupne posúvajte čas budenia nahor. Nastavte si budík každý deň počas celého týždňa o 15 minút skôr. Aby ste si to uľahčili a vyhli sa únave, skúste ísť zároveň spať o niečo skôr.

Motivujte sa. Včasné vstávanie by pre vás nemala byť fuška. Nájdite motiváciu tým, že využijete čas navyše na niečo, čo vás robí šťastnými, napríklad na riešenie projektu skôr, aby ste mohli dokončiť svoj pracovný deň včas, aby ste mohli ísť s priateľmi, alebo si doprajte rannú meditáciu alebo jogu, na ktorú ste doposiaľ nemali čas.

Odmeňte sa. Pripomínať si výhody skorého prebudenia môže byť dostatočnou odmenou, ale ak nie, pomyslite napríklad na to, že budete mať čas zastaviť sa vo svojej obľúbenej kaviarni, kde si doprajete lahodnú kávu.

Odíďte zo svojej spálne. Keď sa po prebudení budete zdržiavať vo svojej izbe, bude to lákavé vrátiť sa späť do postele, čo môže neskôr spôsobiť to, že budete meškať alebo sa budete cítiť unavení.

Pred spaním sa vyhýbajte modrému svetlu. Modré svetlo je vynikajúce počas dňa, ale je mimoriadne dôležité, aby ste sa mu vyhýbali 2 až 3 hodiny pred spaním. Najlepšie, čo teda môžete urobiť, je vypnúť televízor a nepozerať sa už do mobilných telefónov.

woman in white robe sitting on chair

Dovoľte si občas len tak ležať. Zvoľnite tempo počas dní, keď potrebujete zostať v posteli o niečo dlhšie, napríklad keď ste chorí, prišli ste domov neskoro v noci alebo máte „opicu“. Nič sa nedeje, taký je život.

Vyvarujte sa ťažkým a koreneným jedlám neskoro večer. Ak idete do postele príliš najedený alebo si na večeru doprajete korenené jedlá, môže to viesť k páleniu záhy alebo poruchám trávenia - ani jedno vám pravdepodobne nepomôže k dobrému spánku.

Čo ak sa vám jednoducho nedarí vstať z postele?

Konsenzus hovorí, že skoré vstávanie je lepšie, keďže vám umožňuje vstávať so slnkom a spať, keď je tma. Práve tak boli „naprogramované“ aj naše telá.

Existuje však veľa vecí, ktoré nám bránia v tom, aby sme vstávali skoro ráno, napríklad práca v nočnej zmene. Ak potrebujete zaspať o niečo neskôr, aby ste dosiahli správne množstvo spánku, potom sa snažte dôverovať potrebám svojho tela.

 

drprotect-odporuca-blog