5 faktov o železe v ľudskom tele, ktoré vás prekvapia

drprotect-radi-blog

 Železo tvorí menej než stotinu percenta objemu ľudského tela, no napriek tomu jeho nedostatok alebo nadbytok dokáže v organizme napáchať vážne škody.

Železo hrá kľúčovú úlohu pri tvorbe červených krviniek, ktoré sú zodpovedné za prenos kýslíka v našom tele.

Ak sa u vás objaví nedostatok železa (anémia), telo nie je dostatočne zásobované kyslíkom a rýchlo sa vyčerpáva.

Železo možno zo stravy získať v dvoch formách: zo živočíšneho hému ( nebielkovinovej časti hemoglobínu v mäse), alebo nehémové zo železitých solí, ktoré sú typické pre rastlinnú stravu.

1. Doplnky výživy s obsahom železa sú dobrý nápad, ak potrebujete doplniť železo v organizme. Kľúčom k optimálnemu doplneniu železa nie je to, koľko ho beriete, ale skôr to, ktoré sa lepšie vstrebáva. Niektoré formy môžu spôsobovať v zažívacom trakte zápchu a kŕče. Tieto formy sú napríklad síran železnatý a glukonát železnatý. Fumarát železnatý je na druhej strane ľahko vstrebateľnou formou železa, ktorá nenaruší vaše trávenie.

 

2. Veľa ľudí sotva spĺňa minimálnu dennú požiadavku na požadované množstvo železa. U mužov to je 10-12 mg, u žien 15 mg, v menopauze 10 mg, počas tehotenstva 30 mg.

Ženy sú obzvlášť ohrozené nedostatkom železa v dôsledku jeho straty počas menštruácie, tehotenstva a dojčenia. Vitamín C zvyšuje absorpciu železaak užijete tento vitamín spolu s doplnkami výživy s obsahom železa, alebo ak budete konzumovať potraviny obsahujúce železo, budete ťažiť z výhody, ktorú táto kombinácia poskytuje. Nepoužívajte vysoké dávky vápnika, horčíka alebo zinku spolu s doplnkami železa, tieto totiž inhibujú jeho absorpciu.

3. Železo sa nachádza v potrave v dvoch hlavných formách. Hémové železo sa nachádza v mäse, morských plodoch a hydine a je ľahko vstrebatelné. Nehémové železo sa vyskytuje v potrave rastlinného pôvodu, zelenej listovej zelenine ako je červená repa, špenát, brokolica, fazuľa, šošovica, zrná, orechy a semená. Nezabúdajte na vitamín C, ktorý zlepšuje vstrebávanie železa.

4. Železo je ťažký kov a vo vysokých dávkach je pre telo toxické. Hemochromatóza je dedičná porucha, pri ktorej telo naberá a ukladá príliš veľa kovu, čo spôsobuje, že sa telo nemôže zbaviť prebytku. Táto hladina železa, ak sa nelieči, sa môže hromadiť v rôznych oblastiach tela, ako sú srdce, pečeň, pankreas, kĺby a hypofýza. Preto vždy vyhľadajte lekársku pomoc, aby sa tento prebytok odstránil.

5. Nízka hladina železa môže dramaticky ovplyvniť energiu človeka, pretože krv nedokáže prenášať kyslík vo vašom tele. Niektoré bežné príznaky sú bledá pokožka, slabosť, únava, závrate, slabá pamäť, citlivosť na chlad, búšenie srdca.

DrProtect_logo_prezentacia_1_1rr

Prihláste sa a odoberajte rady Dr.Protecta a získajte zľavu 5% hneď teraz.

#formular#

Skvelou náhradou za prirodzenú formu dopĺňania železa sú Dr.Protect Fe-Železo kvapky. Výživový doplnok obsahuje Olej z pšeničných klíčkov a Olej z hroznových jadier + olejové výťažky z rastlín: Čierna ríbezľa, Šípka, Červená repa, Petržlen záhradný. Tieto látky pomáhajú v prirodzenej forme získať prevaše telo potrebné železo. 

Ak žieje rýchlym životom a nemáte možnosť sa správne stravovať vaše telo potrebuje železo pre správne fungovanie tela. Ako ale získať? Odpoveďou sú Dr.Protect Fe-Železo kapsuly 30 kps. Tie môžete mať doma alebo v práci kde doplníte potrebné vitamíny. 

Výrobok  Fe Železo od Dr. Protect je zmes rastlinných a ovocných výťažkov, ktoré sú veľmi bohaté na prírodné železo, stopové prvky, minerálne látky. Je to prírodný produkt s vysokým obsahom  železa získaného len z rastlín a plodov, doplnený  vitamínom C. Nezaťažuje trávenie a dobre sa vstrebáva.

drprotect-odporuca-blog