Ako prekonať strach a ako sa mu postaviť?

drprotect-radi-blog

Ako prekonať strach?

Mať trochu strachu je normálne. Treba sa ho úplne zbaviť? V skutočnosti vám strach pomáha inštinktívne sa chrániť pred poškodením. Váš strach vám môže pomôcť rozpoznať, keď sa chystáte urobiť niečo nebezpečné, a môže vám pomôcť urobiť bezpečnejšie rozhodnutie.

Môže sa však stať, že sa budete báť vecí, ktoré v skutočnosti nie sú nebezpečné, napríklad verejného vystúpenia. Váš strach z verejného vystupovania vám môže brániť v kariérnom postupe alebo v účasti na tradíciách, ako je prednesenie prípitku na svadbe vášho najlepšieho priateľa.

Ak naozaj chcete ísť na dovolenku, ale strach z lietania vás odrádza, môžete mať pocit, že vám váš strach bráni v tom, aby ste si splnili svoj sen. Ak zistíte, že vás váš strach brzdí alebo vytvára vo vašom živote väčšie problémy, konfrontácia s vaším strachom vám môže pomôcť naučiť sa so strachom lepšie vyrovnať a nakoniec ho prekonať.

Bežné spôsoby, ako čeliť svojmu strachu, sú zhodnotenie rizík, vytvorenie akčného plánu, návšteva terapeuta a uistenie sa, že sa svojmu strachu úplne nevyhýbate. Možno sa však budete musieť najprv rozhodnúť, či je potrebné čeliť svojmu strachu, ak nie je súčasťou vášho každodenného života.

Z našej rady Dr. Protect Vám odporúčame podporiť svoje srdce a cievy Koenzýmom Q10.

Zhodnoťte riziká

Niekedy strach pramení z toho, že o veci, ktorej sa bojíte, jednoducho veľa neviete

Príklad: môžete sa báť lietadiel, pretože sa vám zdá, že ste počuli o mnohých nehodách vo vzduchu, ktoré viedli k zraneniu alebo smrti.

Ak sa však pozriete do štatistík, možno sa dozviete, že pravdepodobnosť úmrtia v lietadle je 1 k 7 miliónom (pre porovnanie, pri fajčení je to 1 k 600!).

Môžete sa radšej dozvedieť viac o tom, čo spôsobuje nárazy a otrasy počas turbulencií v lietadle - je to jednoducho pohyb vzduchu, ktorý má vplyv na lietadlo, a ak ste správne pripútaní, predstavuje pre vás len veľmi malé nebezpečenstvo.

Samozrejme, pri menej hmatateľných obavách, ako je napríklad strach z verejného vystúpenia, nemusíte nevyhnutne počítať so štatistikami, ktoré by vám pomohli dozvedieť sa viac o rizikách, ktoré vnímate. Môžete si však prečítať o úspešných podnikoch iných ľudí alebo sa dozvedieť viac o úspešných stratégiách verejného vystupovania, ktoré vám pomôžu cítiť sa istejšie.

Majte na pamäti, že len preto, že sa vám niečo zdá desivé, neznamená to, že je to skutočne riskantné. Vzdelávajte sa o faktoch a rizikách, ktorým skutočne čelíte, keď robíte veci, ktoré vás desia.

Vytvorte si akčný plán

Kľúčom k tomu, aby ste čelili svojim obavám, je robiť po malých krokoch. Ísť príliš rýchlo alebo robiť niečo príliš desivé skôr, ako ste pripravení, sa môže obrátiť proti vám.

Dôležité je však aj to, aby ste sa neustále posúvali vpred. Mierne obavy sú v poriadku. Nečakajte, kým vaša úzkosť zmizne, a až potom urobte krok vpred, inak sa vám môže stať, že budete čakať na zmenu, ktorá nepríde sama od seba.

Najlepší spôsob, ako si vytvoriť akčný plán, je vytvoriť si hierarchiu strachu zloženú z malých krokov. Tu je príklad toho, ako by niekto mohol čeliť strachu z verejného vystúpenia krok za krokom pomocou formy expozičnej terapie:

  • Postavte sa pred zrkadlo a predneste dvojminútový prejav.
  • Nahrajte si svoj prejav a pozrite si ho spätne.
  • Precvičte si prejav pred partnerom.
  • Precvičte si prejav pred partnerom a členom rodiny.
  • Precvičte si rozhovor pred partnerom, členom rodiny a jedným priateľom.
  • Precvičte si rozhovor pred partnerom, členom rodiny a dvoma priateľmi.
  • Predveďte rozhovor na pracovnom stretnutí.

V niektorých prípadoch môže byť možnosťou terapie expozície liečba virtuálnou realitou. Táto liečba sa ukázala ako sľubná pri liečbe posttraumatickej stresovej poruchy.

DrProtect_logo_prezentacia_1_1rr

Prihláste sa a odoberajte rady Dr.Protecta a získajte zľavu 5% hneď teraz.

#formular#

Vyhľadajte terapeuta

Ak sú vaše obavy vyčerpávajúce, nedarí sa vám im čeliť samostatne alebo váš strach súvisí s konkrétnym zdravotným stavom, napríklad s poruchou príjmu potravy, sociálnou úzkostnou poruchou alebo posttraumatickou stresovou poruchou, môžete vyhľadať pomoc dôveryhodného odborníka na duševné zdravie. Ak máte špecifickú fóbiu, čo je pretrvávajúca, diagnostikovateľná úzkostná porucha, možno sa necítite pripravení prekonať svoj strach sami.

Liečba zameraná na strach môže zahŕňať:

  • Terapia prijatia a odovzdania: Zahŕňa prijatie vašich obáv, aby sa stali menej hrozivými a menej ovplyvňovali váš život.
  • Expozičná terapia: Základný princíp expozičnej terapie spočíva v tom, že vďaka praxi a skúsenostiam sa budete lepšie cítiť v situáciách, ktorým by ste sa inak vyhýbali.
  • Psychoanalytická teória: Psychoanalýza sa zameriava na vyliečenie strachu alebo fóbie prostredníctvom vyriešenia pôvodného (alebo minulého) konfliktu.

Vyhýbanie sa a čelenie strachu

Hoci vyhýbanie sa situáciám, ktorých sa bojíte, vám môže krátkodobo priniesť lepší pocit, vyhýbanie sa môže z dlhodobého hľadiska spôsobiť zvýšenú úzkosť. Keď sa svojim obavám úplne vyhýbate, učíte svoju amygdalu (centrum strachu v mozgu), že ich nezvládnete.

Naopak, postupná konfrontácia s vašimi obavami v malých dávkach, ktoré vás nezavalia, môže pomôcť znížiť úzkosť "navyknutím" vašej amygdaly alebo tým, že váš mozog si na strach zvykne.

Mali by ste čeliť svojmu strachu?

Urobte si vnútorný rozhovor sami so sebou o tom, v čom vám vaše obavy bránia, a zvážte, či ide o problém, ktorému sa musíte postaviť. Spôsobujú vaše obavy, že vediete menej plnohodnotný život, než v aký ste dúfali?

  • Zvážte výhody a nevýhody toho, že sa svojmu strachu nepostavíte. Tie si zapíšte.
  • Určite výhody a nevýhody toho, že sa postavíte k svojim obavám čelom.
  • Napíšte, čo by ste mohli dosiahnuť alebo ako by sa váš život mohol zmeniť, keby ste svoj strach prekonali.

Strach vs. fóbia

Pri rozhodovaní, či by ste mali svojmu strachu čeliť sami, je dôležité pochopiť rozdiel medzi normálnym strachom a fóbiou. Keď psychológovia rozlišujú medzi strachom a fóbiou, kľúčovým rozdielom je sila reakcie strachu a jej vplyv na život človeka.

Strach aj fóbia vyvolávajú emocionálnu reakciu, ale fóbia spôsobuje úzkosť, ktorá je neprimeraná vnímanej hrozbe natoľko, že narúša schopnosť človeka fungovať. Napríklad, zatiaľ čo strach z lietania vo vás môže vyvolať obavy z nadchádzajúcej cesty alebo vás prinútiť uvažovať o alternatívnom spôsobe cestovania, ak máte aerofóbiu (špecifickú fóbiu súvisiacu s lietaním), vaša fóbia môže ovplyvniť váš každodenný život vrátane:

  • Stráviť neprimerane veľa času obavami o lietanie (aj keď sa cesta nechystá)
  • Vyhýbanie sa letiskám
  • Úzkosť, keď lietadlá prelietajú nad hlavou
  • Neschopnosť nastúpiť do lietadla alebo vážna fyziologická reakcia, ako je potenie, trasenie alebo plač, ak nastúpite do lietadla, strach zo smrti

Hoci liečba fóbie môže veľmi dobre zahŕňať prvok konfrontácie so strachom vo forme riadenej terapie, môže zahŕňať aj lieky alebo alternatívne terapie.

Sledujte náš blog a buďte informovaní o užitočných informáciách o zdraví.

drprotect-odporuca-blog