Ako sa vyrovnať s úzkosťou: Všetko, čo potrebujete vedieť o úzkostných poruchách, testoch a liečbe

drprotect-radi-blog

Ako sa vyrovnať s úzkosťou: Všetko, čo potrebujete vedieť o úzkostných poruchách, testoch a liečbe

Úzkostné poruchy sú najčastejším duševným ochorením na Slovensku. Úzkosť môže byť ochromujúcou poruchou, ktorá sťažuje normálny život. V tomto príspevku na blogu sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť o úzkostných poruchách, od testov a liečby až po prírodné prostriedky a potraviny, ktoré pomáhajú znižovať úzkosť. Dúfame, že tieto informácie pomôžu vám alebo niekomu, koho máte radi, prekonať úzkosť a viesť šťastnejší život!

Existuje niekoľko typov úzkostných porúch, pričom najčastejšie sa vyskytujú generalizovaná úzkostná porucha, sociálna úzkostná porucha a panická porucha

  1. Generalizovaná úzkostná porucha sa vyznačuje nadmernými obavami z viacerých každodenných problémov, ako sú peniaze, zdravie, práca alebo rodinný život. 
  2. Sociálna úzkostná porucha je strach zo sociálnych situácií, v ktorých sa cítite odsudzovaní alebo nepríjemne. 
  3. Panická porucha je intenzívny strach zo záchvatu paniky na verejnosti.

Čo spôsobuje úzkosť?

Na túto otázku neexistuje jediná odpoveď, pretože úzkosť môže byť spôsobená rôznymi faktormi vrátane genetiky, environmentálnych stresorov a chemickej nerovnováhy v mozgu. Medzi najčastejšie príčiny úzkosti však patria:

  • strach a neistota z budúcnosti
  • pocit preťaženia alebo nezvládania situácie
  • opakované traumatické udalosti alebo vystavenie stresovým situáciám
  • zneužívanie návykových látok

Príznaky úzkosti sa môžu u jednotlivých ľudí líšiť, ale zvyčajne zahŕňajú pocity nervozity, vnútorný nepokoj, napätie, zrýchlený tep, tlak na hrudi, potenie a závraty. V niektorých prípadoch môžu ľudia zažiť záchvat úzkosti - náhly nával intenzívneho strachu a úzkosti, ktorý môže trvať niekoľko minút alebo hodín. Úzkostné poruchy môžu viesť aj k fyzickým príznakom, ako je nespavosť, bolesť na hrudi a žalúdočno-črevné problémy.

Úzkosť je veľmi častý duševný stav, ktorý môže postihnúť kohokoľvek a kedykoľvek. Vyznačuje sa nadmernými a nekontrolovateľnými obavami z každodenných vecí. Hoci úzkosť nie je choroba, môže byť invalidizujúca a zasahovať do každodenného života. Existuje mnoho rôznych typov úzkostných porúch, z ktorých každá má svoj vlastný súbor príznakov. Našťastie je k dispozícii veľa spôsobov liečby úzkosti a to farmakologických aj nefarmakologických. 

DrProtect_logo_prezentacia_1_1rr

Prihláste sa a odoberajte rady Dr.Protecta a získajte zľavu 5% hneď teraz.

#formular#

Aké sú spôsoby liečby úzkosti?

Liečba úzkosti zahŕňa lieky, terapiu a sebarozvoj. Lieky môžu pomôcť zmierniť príznaky úzkosti tým, že vyrovnávajú chemické látky v mozgu. Medzi bežne predpisované lieky patria antidepresíva, lieky proti úzkosti a betablokátory. Terapia je typ poradenstva, ktorý vám pomôže pochopiť a zvládnuť vašu úzkosť. Môže sa vykonávať osobne alebo online. Cvičenie, meditácia a písanie denníka, môžu tiež pomôcť znížiť príznaky úzkosti.

Aké prírodné lieky sa používajú na úzkosť?

Zmeny životného štýlu môžu byť účinným spôsobom, ako sa zbaviť časti stresu a úzkosti, s ktorými sa môžete denne stretávať. Väčšina prírodných "liekov" spočíva v starostlivosti o vaše telo, účasti na zdravých aktivitách a vylúčení tých nezdravých. 

Dr.Protect Ajurvédská káva Ashawagandha je na podporu energie, lepšej fyzickej a psychickej výkonnosti. Zvyšuje odolnosť organizmu voči stresu, podporuje energiu, dobré trávenie. Osvieži, nakopne, navodí pocit pohody. Vhodný na každodennú konzumáciu,  lúži ako výborná náhrada kávy.

Patria medzi ne napríklad:

  • dostatok spánku
  • meditácia
  • zostať aktívny a cvičiť
  • konzumácia zdravej stravy
  • vyhýbanie sa alkoholu
  • vyhýbanie sa kofeínu
  • prestať fajčiť cigarety

Existuje aj množstvo prírodných prostriedkov proti úzkosti, ktoré môžu niektorým ľuďom pomôcť. Patria k nim omega-tri mastné kyseliny, probiotiká, doplnky horčíka a esenciálne oleje, ako je levanduľový olej. V neposlednom rade je pri úzkosti dôležité jesť zdravú stravu. Potraviny s vysokým obsahom bielkovín a vlákniny môžu pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi a znížiť príznaky úzkosti. Medzi dobré voľby patrí losos, orechy, semená, quinoa a zelená zelenina.

Nemôžete zaspať? A ráno sa cítite unavení? Vyskúšajte Valeriánu. Ajurvéda rieši problémy so spánkom a únavou už tisícky rokov pomocou valeriány. Dr.Protect Ajurvédska káva VALERIANA je rozpustný cereálny kávovinový nápoj bez kofeínu, vyrobený z kvalitných surovín – z jačmeňa, raže a čakanky. Za svoj prínos pre organizmus vďačí čakanke a extraktu z bylín vysoko cenených tradičnou ajurvédskou medicínou –VALERIANA.

Existujú testy, ktoré diagnostikujú úzkosť?

Neexistuje test, ktorý by diagnostikoval úzkosť. Lekár skôr použije rôzne testy a hodnotenia, aby určil, či máte úzkostnú poruchu. Môžu zahŕňať diagnostické rozhovory, dotazníky na základe vlastného hodnotenia a fyzické vyšetrenia. V prípade potreby môže lekár nariadiť aj krvné testy alebo iné vyšetrenia, aby vylúčil akékoľvek základné zdravotné ťažkosti, ktoré by mohli spôsobovať vaše príznaky.

Psychologické liečby úzkosti

  • Kognitívno-behaviorálna terapia (KBT): KBT je typ psychoterapie, ktorá pomáha ľuďom identifikovať a zmeniť negatívne vzorce myslenia a správania, ktoré prispievajú k úzkosti. 
  • Expozičná terapia: Terapia expozíciou je typ KBT, ktorý zahŕňa postupné vystavovanie sa veciam, ktorých sa bojíte. To vám môže pomôcť naučiť sa tolerovať úzkosť a znížiť vyhýbavé správanie.
  • Farmakoterapia: Lieky, ako sú antidepresíva a lieky proti úzkosti, môžu byť užitočné pri liečbe úzkostných porúch. 
  • Meditácia všímavosti: Meditácia všímavosti je typom redukcie stresu založenej na všímavosti, ktorá zahŕňa sústredenie sa na prítomný okamih bez posudzovania. To môže ľuďom pomôcť naučiť sa prijímať svoje myšlienky a pocity bez toho, aby na ne reagovali.

Úzkostné poruchy možno liečiť liekmi, psychoterapiou alebo ich kombináciou. Niektorí ľudia, ktorí majú miernu úzkostnú poruchu alebo strach z niečoho, čomu sa môžu ľahko vyhnúť, sa rozhodnú žiť s týmto stavom a nevyhľadajú liečbu.

Je dôležité pochopiť, že úzkostné poruchy sa dajú liečiť, a to aj v závažných prípadoch. Hoci úzkosť zvyčajne nezmizne, môžete sa ju naučiť zvládať a žiť šťastný, zdravý život.

Pre všetkých, ktorí si chcú zachovať dobrú pamäť a mentálnu výkonnosť až do pokročilého veku aj pre duševne pracujúcich, študentov  a najmä seniorov  bojujúcich so zábudlivosťou, poruchami pamäte, výpadkami pamäte a neschopnosťou udržať pozornosť či spomenúť si odporúčame Dr.Protect Megamozog kapsuly.

drprotect-odporuca-blog