Ako správne dezinfikovať domácnosť? 9 vecí, ktoré by ste mali vedieť!

drprotect-radi-blog

Pravidelné umývanie rúk, dôsledné dodržiavanie sociálneho dištancu, nosenie rúšok na verejnosti a častá dezinfekcia dotykových plôch ostáva aj naďalej najlepšou formou prevencie pred šírením koronavírusu


Avšak čo sa týka dezinfikovania dotykových plôch, aké dezinfekčné prostriedky sú najefektívnejšie? Ako s nimi bezpečne narábať? Poznáte rozdiel medzi čistením a dezinfikovaním? V tomto článku sa tak dozviete 9 zásadných vecí, ktoré by ste mali vedieť o dezinfekčných prostriedkoch a dezinfikovaní všeobecne. Preto je dezinekcia priestorov tak dôležitá. 

# 1  Aký je rozdiel medzi čistením a dezinfikovaním? 

Ak niečo čistíte, zbavujete sa tak viditeľných stôp prachu či špiny. Je to ako keby ste vyprali špinavé tričko alebo handričkou a leštidlom na nábytok pretreli drevenú poličku. Ak niečo dezinfikujete, Vašim cieľom je zničenie baktérii, ktoré môžu na povrchoch či vo veciach žiť. Použijete pri tom teplo, svetlo, chemikálie či iné prostriedky. Najlepším príkladom je ak savom vyčistíte toaletu. 

Close-Up Photo Of Person Cleaning The Table

Zdroj: pexels.com 

# 2  Prečo je toto rozlišovanie tak dôležité?

Predstavte si to, že máte zablatené gumáky, ktoré opláchnete na záhrade hadicou a potom ich necháte vonku vyschnúť. Síce sú viditeľné čisté a bez špiny no to nie je to isté ak je niečo bez baktérii.  

Koli Bacteria, Escherichia Coli, Bacteria, Disease

 # 3  Ktoré veci a povrchy by sme mali dezinfikovať doma a ako často?

Všetko, čoho sa dotýkame dosť často ako napríklad stolíky, stoličky, telefóny, klávesnice, ovládače, kuchynská linka, vypínače, vodovodné batérie, rúčky na chladničke, rúčky na šuflíkoch a kľučky dverí by sa mali dezinfikovať denne. Veci a povrchy v kuchyni či kúpeľni, s ktorými sme v kontakte neustále ako napríklad odpadkové koše, dezinfekcia WC dosky, dezinfekcia WC, vane či podlahy by sa mali dezinfikovať raz týždenne. 

# 4  Čo ak mi vôňa čistiacich prostriedkov spôsobuje nevoľnosť?

S nevoľnosťou v dôsledku vyššej precitlivenosti na určité vône či zápachy majú hlavne pacienti s rakovinou. Nevoľnosť či zvracanie sú nežiaducimi účinkami liečby, ktoré sa môžu zintenzívniť práve kvôli výparom z dezinfekčných prostriedkov. Ak Vám teda zápach dezinfekčných prostriedkov spôsobuje takéto ťažkosti, požiadajte o upratanie iného člena domácnosti ak je to možné. Nezabudnite otvoriť okná či dvere aby sa zápach rýchlejšie vyvetral.

 

Disease, Medicine, Health, Medication, Pain, Tablet

Zdroj: pixabay.com

# 5  Aké dezinfekčné prostriedky sú najlepšie pre dezinekciu domácnosti?

Závisí to aj od toho čo chcete vyčistiť. Najlepším spôsobom je teda to ak si podrobne prečítate etiketu na prostriedku a zistíte či je vhodný na povrchy či veci, ktoré sa chystáte dezinfikovať či vyčistiť.

Postup, ktorý je na etikete dôsledne dodržujte a podľa rôznych varovaní tak chráňte svoj zrak, pokožku či pľúca pred žieravinami. Ak je to potrebné nasaďte si rukavice či ochranné okuliare a buďte opatrný aj pri prostriedkoch, ktoré vylučujú výpary. V malých miestnostiach, ktoré nie sú dobré vetrané môžu byť takéto prostriedky nebezpečné.  

Person in A Protective Suit And Face Mask

Zdroj: pexels.com

# 6  Ak nenájdem dezinfekčné prostriedky na dezinfekciu povrchov v obchode, môžem si ich vyrobiť?

Ak nemáte po ruke žiadne antibakteriálne utierky, môžete si vyrobiť vlastné s použitím papierových utierok a 10%-ného roztoku bielidla. Zmiešajte 79 mililitrov bielidla na 4,5 litra filtrovanej vody alebo 4 čajové lyžičky bielidla na 946 mililitrov vody a do tohto roztoku namočte papierové utierky. Vyžmýkajte ich (najlepšie ak máte na rukách rukavice) a uložte ich do plastového vrecka, ktoré poriadne uzavriete.

Uistite sa, že bielidlo nie je po záruke alebo nie je na báze peroxidu vodíka ale chlórnanu sodného. 

Namiesto dezinfekčného spreja môžete použiť 70%-ný alkohol v rozprašovači. Nastriekajte ho tak na povrch či vec, ktorú chcete vydezinfikovať a utrite.

Dávajte si však pozor v blízkosti telies, ktoré vytvárajú teplo či v blízkosti plameňov keď alkoholové výpary sú mimoriadne horľavé. Taktiež nepoužívajte alkohol silnejší ako 70%, keďže štúdie preukázali, že silnejšie produkty vírusy iba zamrazia namiesto toho aby ich zničili.

Person in White Protective Suit Holding Black and Blue Plastic Bottle

 

# 7  Môžem zmiešať rôzne dezinfekčné prostriedky?

Toto by sme rozhodne neodporúčali, keďže je to veľmi nebezpečné pokiaľ nerozumiete chemickým vlastnostiam a vzájomným reakciám produktov, ktoré používate. Preto by ste mali byť opatrný, keď narábate z rôznymi prostriedkami v domácnosti. 

NIKDY NEZMIEŠAJTE ocot alebo čpavok s bielidlom. Vytvorí to chlórový plyn, ktorý je toxický a dokáže popáliť pokožku, na ktorej sa vytvoria pľuzgiere. Dokáže poškodiť pľúca či zapríčiniť smrť ak je koncentrácia vysoká. 

NIKDY NEZMIEŠAJTE dezinfekčný roztok (70% a viac) s bielidlom. Tento roztok vytvorí chloroform, ktorý sa niekedy používal ako anestetikum ale môže spôsobiť poškodenie pečene a obličiek, kómu ale aj smrť.

 

# 8  Ako môžem najbezpečnejšie skladovať dezinfekčné prostriedky?

Dezinfekčné prostriedky uchovávajte v pôvodných nádobách a uložte ich vo výške pod úrovňou očí aby ste zabránili vyliatiu alebo tomu, že by Vám nádoba mohla spadnúť na hlavu a prasknúť.

Všetky prostriedky, ktoré si sami vyrobíte jasne označte aby ste sa vyhli nejasnostiam. Najlepšie je všetky prostriedky ponechať na jednom mieste, v ktorom sa udržiava stála teplota ako napríklad skrinky, kde budú chránené aj pred rôznymi inými vplyvmi.

Najdôležitejšie je aby tieto skrinky boli uzamykateľné aby sa tak predišlo tomu, že by prostriedky mohli náhodne skonzumovať deti či domáci miláčikovia. 

Cleaning, Equipment, Spray, Cleaning Products

Zdroj: pixabay.com

 

# 9  Čo ak niekto z domácnosti prehltne dezinfekčný prostriedok?

Dezinfekčné prostriedky, ktoré sa používajú na rôzne povrchy by sa nikdy nemali konzumovať. Ak niekto z Vašej domácnosti požije dezinfekčný prostriedok či inú chemikáliu kontaktujte Národné toxikologické informačné centrum (NTIC) na číslach 02/ 5477 4166, 0911 166 066 (počas pracovných dní do 15:30) a na čísle 02/ 5477 4166 (po 15:30 a počas víkendov a pohotovostných služieb).