Aký má káva pozitívny vplyv na zdravie?

drprotect-radi-blog

Keď sa povie káva, ľudia si zvyčajne predstavia jej schopnosť dodať energiu. Podľa niektorých výskumov však môže mať aj iné dôležité zdravotné účinky. Medzi takéto výhody môže patriť nižšie riziko rakoviny pečene, cukrovky 2. typu a srdcového zlyhania.

Odborníci odhadujú, že na celom svete ľudia denne skonzumujú približne 2,25 miliardy šálok kávy.

Posledné štúdie o príjme kofeínu ukazujú, že Slováci vlani skonzumovali 2,7 kilogramu kávy na obyvateľa, čo je o 22 % menej ako v rekordnom roku 2014. Dlhodobo sa spotreba na Slovensku pohybuje na úrovni 3,04 kilogramu na obyvateľa. Najvyššiu spotrebu kávy dosiahlo Slovensko v roku 2014, kedy sa spotrebovalo až 3,6 kg tejto plodiny na obyvateľa. 

Vedci sa zaoberali prínosom pitia kávy pri ochoreniach, ako sú cukrovka, kardiovaskulárne ochorenia, zápalové ochorenia čriev a ochorenia pečene. Existujú dôkazy, ktoré potvrdzujú niektoré, ale nie všetky tieto tvrdenia.

Káva obsahuje niektoré základné živiny a má mimoriadne vysoký obsah antioxidantov, je bohatá na mnohé živiny, ktoré sa prirodzene nachádzajú v kávových zrnách.

TIP Dr.Protect – aj my máme v ponuke zdravé možnosti káv a nápojov, ktoré sú bohaté na antioxidanty, minerály a vitamíny.

Typická domáca šálka kávy s objemom 240 ml obsahuje:

  • vitamín B2 (riboflavín): 11 % dennej dávky (DD)
  • vitamín B5 (kyselina pantoténová): 6 % DD
  • vitamín B1 (tiamín): 2 % DD
  • vitamín B3 (niacín): 2 % DD
  • vitamín B (folín): 1 % DD
  • Mangán: 3 % DD
  • Draslík: 3 % DD
  • horčík: 2 % DD
  • Fosfor: 1 % DD

Možno sa to nezdá veľa, ale skúste si to vynásobiť počtom šálok, ktoré denne vypijete - môže to tvoriť významnú časť vášho denného príjmu živín.

Káva však skutočne žiari vysokým obsahom antioxidantov.

DrProtect_logo_prezentacia_1_1rr

Prihláste sa a odoberajte rady Dr.Protecta a získajte zľavu 5% hneď teraz.

#formular#

Zdravotné výhody pitia kávy

Medzi potenciálne zdravotné výhody spojené s pitím kávy patria ochrana pred cukrovkou 2. typu, Parkinsonovou chorobou, ochorením pečene a rakovinou pečene. Konzumácia kávy môže tiež podporiť zdravie srdcovo-cievneho systému.

Pozitíva pri užívaní kávy:

  • Káva a cukrovka

Káva môže pomôcť chrániť pred cukrovkou 2. typu.

V roku 2014 vedci, ktorí zhromaždili údaje o viac ako 48 000 ľuďoch, zistili, že tí, ktorí počas 4 rokov zvýšili spotrebu kávy aspoň o jednu šálku denne, mali o 11 % nižšie riziko cukrovky 2. typu ako tí, ktorí jej príjem nezvýšili.

  • Káva a Parkinsonova choroba 

Rôzne štúdie naznačujú, že kofeín, ktorý je prítomný v káve a mnohých ďalších nápojoch, môže pomáhať chrániť pred Parkinsonovou chorobou.

Jeden tím dospel k záveru, že muži, ktorí denne vypijú viac ako štyri šálky kávy, môžu mať päťkrát nižšie riziko Parkinsonovej choroby ako tí, ktorí kávu nepijú.

Zistenia analýzy z roku 2017 naznačujú súvislosť medzi konzumáciou kávy a nižším rizikom Parkinsonovej choroby, a to aj u ľudí, ktorí fajčia. Tento tím tiež zistil, že u ľudí, ktorí pijú kávu, môže byť menšia pravdepodobnosť výskytu depresie a kognitívnych stavov, ako je Alzheimerova choroba.

Nebolo však dostatok dôkazov na to, aby sa preukázalo, že pitie kávy bez kofeínu pomáha predchádzať Parkinsonovej chorobe.

  • Káva a chronické ochorenia pečene alebo rakovina

Vaša pečeň je neuveriteľne dôležitý orgán, ktorý má v tele stovky rôznych funkcií. Je citlivá na nadmerný príjem alkoholu a fruktózy.

Konečné štádium poškodenia pečene sa nazýva cirhóza a zahŕňa premenu väčšiny pečene na zjazvené tkanivo.

Konzumenti kávy majú až o 84 % nižšie riziko vzniku cirhózy, pričom najsilnejší účinok majú tí, ktorí vypijú 4 a viac šálok denne.

Častý je aj výskyt rakoviny pečene. Je druhou najčastejšou príčinou úmrtí na rakovinu na celom 

  • Káva a depresia

U konzumentov kávy je oveľa nižšie riziko depresie a samovraždy. Depresia je najčastejšou duševnou poruchou na svete a vedie k výraznému zníženiu kvality života.

V jednej harvardskej štúdii z roku 2011 mali ľudia, ktorí pili najviac kávy, o 20 % nižšie riziko depresie.

V jednom prehľade troch štúdií mali ľudia, ktorí denne vypili štyri a viac šálok kávy, o 53 % nižšiu pravdepodobnosť spáchania samovraždy. 

  • Káva a obezita

Existujú určité dôkazy naznačujúce, že konzumácia kávy môže ľuďom pomôcť schudnúť. V jednej práci z roku 2018 sa uvádza, že čím viac kávy účastníci pili, tým väčšie bolo ich priemerné zníženie hmotnosti, indexu telesnej hmotnosti (BMI) a hmotnosti tuku.

Štúdia z roku 2019 naznačila, že pitie kávy môže mať mierny súvis s úbytkom hmotnosti, pričom väčší súvis je u mužov ako u žien. Tieto výsledky však neboli zopakované, takže nemusia byť definitívne.

Hoci káva môže mať určité výhody pri znižovaní obezity, nenahrádza vyváženú stravu a časté cvičenie.

  • Káva a dĺžka života

Niektoré štúdie ukazujú, že konzumenti kávy žijú dlhšie.

Vzhľadom na to, že konzumenti kávy majú nižšie riziko mnohých bežných smrteľných chorôb, ako aj samovrážd, káva by vám teda mohla pomôcť žiť dlhšie.

Dlhodobý výskum na 402 260 osobách vo veku 50-71 rokov ukázal, že ľudia ktorí mali v obľube kávu, mali počas 12-13 rokov trvania štúdie oveľa nižšie riziko úmrtia:

Negatíva pri užívaní kávy:

Nebolo by správne hovoriť len o tom dobrom a nespomenúť to zlé. Pravdou je, že káva má aj niektoré negatívne aspekty, hoci to závisí od konkrétneho človeka.

  • Káva a narušenie spánku / vznik úzkosti

Konzumácia príliš veľkého množstva kofeínu môže viesť k nervozite, úzkosti, búšeniu srdca a dokonca k zhoršeniu záchvatov paniky.

Ak ste citliví na kofeín a máte kvôli nemu sklon k nadmernej stimulácii energie, možno sa budete chcieť káve úplne vyhnúť.

Ďalším nežiaducim vedľajším účinkom je, že môže narušiť spánok. Ak káva znižuje kvalitu vášho spánku, skúste s ňou prestať neskoro počas dňa, napríklad po 14:00.

Kofeín môže mať aj močopudné účinky a účinky zvyšujúce krvný tlak, ktoré však pri pravidelnom užívaní zvyčajne vymiznú. Mierne zvýšenie krvného tlaku o 1 - 2 mm/Hg však môže pretrvávať.

  • Káva a abstinenčné príznaky

Ďalším problémom kofeínu je, že môže viesť k závislosti.

Keď ľudia konzumujú kofeín pravidelne, stávajú sa naň tolerantnými. Buď prestane pôsobiť tak ako predtým, alebo je na dosiahnutie rovnakých účinkov potrebná väčšia dávka.

Keď sa ľudia zdržia kofeínu, dostanú abstinenčné príznaky, ako sú bolesti hlavy, vyčerpanosť, mozgová hmla a podráždenosť. Môže to trvať niekoľko dní.

Tolerancia a abstinenčné príznaky sú charakteristickými znakmi fyzickej závislosti.

Rozdiel medzi bežnou a bezkofeínovou kávou

Niektorí ľudia si namiesto bežnej kávy vyberajú kávu bez kofeínu.

TIP Dr.Protect - Spojili sme sa s najlepšou slovenskou remeselnou priažiarňou Zlaté zrnko a pripravili sme pre vás jedinečnú Zdravú kávu (100% brazílska arabica) bez kofeínu. Vyskúšajte!

Káva bez kofeínu sa zvyčajne vyrába prepláchnutím kávových zŕn chemickými rozpúšťadlami.

Pri každom opláchnutí sa určité percento kofeínu rozpustí v rozpúšťadle. Tento proces sa opakuje, kým sa neodstráni väčšina kofeínu.

Majte na pamäti, že aj bezkofeínová káva obsahuje kofeín, len v oveľa menšej miere ako káva bez kofeínu.

Piť či nepiť kávu? To je otázka.

Je dôležité mať na pamäti, že mnohé štúdie uvedené v tomto článku sú pozorovania. Skúmali súvislosť medzi pitím kávy a následkami ochorení, ale nedokazujú príčinu a následok.

Avšak vzhľadom na to, že spojenie je silné a konzistentné medzi štúdiami, káva môže skutočne zohrávať pozitívnu úlohu pre vaše zdravie.

Hoci bola v minulosti démonizovaná, podľa vedeckých dôkazov je káva pre väčšinu ľudí pravdepodobne veľmi zdravá.

Káva patrí do rovnakej kategórie ako zdravé nápoje, napríklad kávovinový Ajurvédsky nápoj Ashawagandha na energiu.

Sledujte nás na Dr.Protect aj naďalej, pretože Vám prinášame najnovšie rady pre vaše zdravie. 

 drprotect-odporuca-blog