Čo spôsobuje zvracanie u detí a ako ho zastaviť?

drprotect-radi-blog

Zvracanie u detí je bežným znakom úzkosti a choroby, ale zvyčajne neznamená, že je niečo veľmi zlé. Bohužiaľ, deti zvracajú pomerne často, z veľkej časti preto, že ich imunitný systém nie je úplne vybudovaný.

Čo by ste teda mali robiť, ak vaše dieťa zvracia? A kedy by ste ich mali priviesť k lekárovi?

Prečo deti zvracajú viac

Deti a dospelí majú rovnaký mechanizmus vracania, ktorý sa nazýva eméza. Keď mozog dostane podnety, ktoré rozrušujú žalúdok, určité nervové vlákna, vyšlú telu signály, aby vylúčilo všetko, čo je v žalúdku.

Deti zvracajú viac, čiastočne preto, lebo majú citlivejší imunitný systém, ktorý ešte neprešiel takou skúškou ako imunitný systém ich rodičov. Ich nervové vlákna tiež nie sú tak dobre kalibrované, takže môžu vysielať signály na zvracanie na základe iných podnetov, ako je napríklad pichnutie do prsta alebo udretie lakťom. To všetko v priemere znamená, že deti zvracajú oveľa viac. 

Príčiny zvracania

Napriek všetkým rôznym podnetom, ktoré môžu vyvolať zvracanie, existuje niekoľko hlavných vinníkov. Najčastejšie dôvody, prečo deti zvracajú, sú spôsobené nasledujúcimi problémami:

  • žalúdočná chrípka
  • otrava jedlom
  • potravinové alergie
  • chrípka a horúčka
  • otras mozgu

Zvracanie však môžu spôsobiť aj iné príčiny, napríklad reakcie na lieky, nevoľnosť, migréna a dokonca aj stres.

O otrase mozgu nemusíte hneď vedieť

Deti sa často udierajú do hlavy - najmä keď sa učia chodiť, alebo ak športujú. Vždy, keď vaše dieťa utrpí úraz hlavy, je dôležité sledovať príznaky otrasu mozgu. Jedným z týchto príznakov je aj vracanie. Medzi ďalšie patria:

  • Strata vedomia
  • Bolesť hlavy
  • Rozmazané videnie
  • Problémy s chôdzou
  • Zmätenosť
  • Nezrozumiteľná reč
  • Problémy s prebudením

Vracanie a ďalšie príznaky sa môžu prejaviť až po 24 až 72 hodinách od úderu do hlavy vášho dieťaťa. V takom prípade okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.

DrProtect_logo_prezentacia_1_1rr

Prihláste sa a odoberajte rady Dr.Protecta a získajte zľavu 5% hneď teraz.

#formular#

Domáca starostlivosť

Ak vaše dieťa zvracia, tu je niekoľko vecí, ktoré by ste mali mať na pamäti, keď sa oň budete starať doma.

  1. Nenúťte dieťa jesť

Vašou prvou reakciou môže byť snaha nahradiť vyvrhnutú potravu. Dieťa by ste však nemali nútiť jesť, ak nie je hladné. Pravdepodobne jedlo znova vyvracia. V skutočnosti je v poriadku, ak vaše dieťa vydrží bez jedla až osem hodín, keď začne zvracať.

Akonáhle dostane hlad, môžete vyskúšať BRAT diétu pri zvracaní. BRAT je skratka pre banány, ryžu, jablkové pyré a toast. Diétu BRAT by ste však nemali dieťaťu podávať dlho. 

Pediatri odporúčajú, aby sa deti do 24 hodín od ochorenia vrátili k normálnej strave zodpovedajúcej ich veku. Strava by mala obsahovať zmes zeleniny, ovocia, mäsa, jogurtov a komplexných sacharidov. Deti by tiež mali piť veľa tekutín.

  1. Tekutiny sú kľúčové

Tekutiny, ktoré vaše dieťa vyvrátilo, začnite nahrádzať približne 30 minút po tom, čo zvracalo. Rovnako ako do jedla, ani do pitia dieťa nenúťte a ani ho nebuďte, aby sa napilo. Keď sú deti pripravené na tekutiny, začnite s malým množstvom čírej tekutiny každých 5 až 10 minút. Ak tekutinu vyvrátia, počkajte 30 minút a potom to skúste znova. 

Medzi bezpečné nápoje patria:

  • filtrovaná alebo čistá voda
  • malé množstvo ovocnej šťavy primiešanej do neochutených elektrolytových nápojov
  • vývar

Veľkému množstvu ovocnej šťavy, mlieku a perlivým nápojom sa treba vyhýbať, hoci dojčené deti môžu pokračovať v kŕmení, ak sú na to pripravené.

  1. Lieky proti vracaniu

Lieky, ktoré sa často používajú u dospelých na zníženie nevoľnosti a vracania, sa u detí používajú menej často, pretože ich užitočnosť nebola preukázaná. Tieto lieky môžu mať aj vedľajšie účinky, ktoré zahŕňajú ospalosť, závraty, bolesť hlavy a zápchu. Ak je však nevoľnosť alebo vracanie závažné alebo neustupuje, lekári môžu deťom starším ako 2 roky podať aj lieky pre dospelých.

Lekárska starostlivosť - kedy navštíviť lekára?

Deti s varovnými signálmi by mal okamžite vyšetriť lekár - zvratky sú krvavé, pripomínajú kávovú usadeninu alebo sú jasne zelené, ako aj deti s nedávnym (do týždňa) úrazom hlavy. Nie každá bolesť bruška sa považuje za vážnu bolesť (varovný príznak). Ak sa však deti javia nepríjemne, aj keď nevracajú a ich nepohodlie trvá dlhšie ako niekoľko hodín, pravdepodobne by ich mal vyšetriť lekár.

U ostatných detí pomáhajú na rozpoznanie príznaky dehydratácie (najmä znížená frekvencia močenia a množstvo vylúčeného moču) určiť, ako rýchlo ich musí vyšetriť lekár. Naliehavosť sa trochu líši podľa veku, pretože dojčatá a malé deti môžu byť dehydratované rýchlejšie ako staršie deti. Vo všeobecnosti platí, že dojčatá a malé deti, ktoré nemočia viac ako 8 hodín alebo ktoré nie sú ochotné piť viac ako 8 hodín, by mal vyšetriť lekár.

Lekára treba zavolať ak deti zvracajú viac ako 6 až 8 krát, ak vracanie trvá dlhšie ako 24 až 48 hodín, alebo ak sú prítomné iné príznaky (napríklad kašeľ, horúčka alebo vyrážka).

Deti, ktoré zvracali menej ako 6 krát (s hnačkou alebo bez nej), ktoré pijú aspoň nejaké tekutiny a ktoré inak nevyzerajú veľmi zle, si zriedka vyžadujú návštevu lekára.

 

drprotect-odporuca-blog