Pitie väčšieho množstva vody vám výrazne pomôže pri chudnutí

drprotect-radi-blog

Vedci už dlho predpokladajú, že pitie väčšieho množstva vody pomáha pri chudnutí. V skutočnosti 30 – 59 % dospelých, ktorí sa snažia schudnúť, automaticky zvýšia aj príjem vody. Mnoho štúdií dokazuje, že pitie väčšieho množstva vody môže byť prospešné pri chudnutí či pri udržaní si hmotnosti.

Pitím vody spálite viac kalórií

Väčšina aktuálnych štúdií sa zaoberá účinkom 0,5 litra vody nad bežný príjem tekutín. Pitie vody zvyšuje množstvo kalórií, ktoré spálite, čo sa označuje ako výdaj energie pri odpočinku.

U dospelých ľudí sa preukázalo, že výdaj energie pri odpočinku sa zvyšuje o 24 – 30 % do 10 minút od vypitia pol litra vody. Štúdia zameraná na deti s nadváhou a obezitou dokonca zistila, že energetický výdaj detí sa zvýšil až o 25 % po tom, čo vypili dostatočné množstvo vody.

Štúdia žien s nadváhou skúmala účinky zvýšenia príjmu viac ako 1 liter vody denne. Vedci zistili, že za 12 mesiacov pravidelného zvýšeného príjmu vody sa pri týchto ženách zaznamenal úbytok hmotnosti o 2 kg. 

Nezabudnite si pri chudnutí dopomôcť výživovým doplnkom Dr.Protect Fucus Riasa & Jablčný Ocot kapsuly. Fucus riasa pomáha k zníženiu telesnej hmotnosti a zvyšovaniu pocitu plnosti a sýtosti. Prispieva k normálnej funkcii tráviaceho traktu a štítnej žľazy.

Tieto ženy neurobili žiadne zmeny v životnom štýle, okrem toho, že pili viac vody. Obe štúdie dokazujú, že pitie 0,5 litra vody nad odporúčaný denný príjem tekutín vedie k spáleniu ďalších 23 kalórií. Ročne to predstavuje zhruba 17 000 kalórií, čo je 2 kg tuku. Niekoľko ďalších štúdií sledovalo ľudí s nadváhou, ktorí niekoľko týždňov pili o 1–1,5 litra vody denne naviac.

U týchto ľudí došlo k významnému zníženiu hmotnosti, indexu telesnej hmotnosti (BMI), obvodu pása a percenta telesného tuku. Tieto výsledky môžu byť ešte pôsobivejšie v prípade, ak by pili studenú vodu. V tomto prípade telo využíva ďalšie kalórie na jej zohriatie.

Voda znižuje chuť do jedla

Niektorí tvrdia, že pitie vody pred jedlom znižuje chuť do jedla. Zdá sa, že na tom niečo bude, no prevažne u dospelých ľudí a u ľudí staršieho veku. Štúdie starších dospelých preukázali, že pitie vody pred každým jedlom môže počas 12 týždňov zvýšiť úbytok hmotnosti o 2 kg. 

V jednej štúdii účastníci s nadváhou a obezitou v strednom veku, ktorí pili vodu pred každým jedlom, schudli o 44 % väčšie množstvo tuku v porovnaní so skupinou, ktorá viac vody nepila.

Pitie väčšieho množstva vody súvisí s nižším rizikom priberania

Voda je prirodzene bez kalórií, čo z nej robí výbornou náhradou za iné nápoje, ktoré majú vysoký obsah kalórií a cukru. Niektoré štúdie preukázali, že ľudia, ktorí pijú väčšinou čistú vodu, majú v priemere až o 9 % (alebo 200 kalórií) nižší denný príjem kalórií. Pitie vody môže tiež pomôcť zabrániť dlhodobému priberaniu. Všeobecne platí, že priemerný človek priberie asi 1,45 kg každé 4 roky. Táto hodnota sa môže znížiť ak:

 

  • Vypijete o 1 šálku vody viac: zvýšenie denného príjmu vody o 1 šálku môžete znížiť prírastok hmotnosti o 0,13 kg.
  • Nahradíte iné nápoje čistou vodou: nahradením sladkých nápojov sa môže štvorročný prírastok hmotnosti znížiť až o 0,5 kg.

Je obzvlášť dôležité povzbudzovať k pitiu vody aj deti, pretože to môže pomôcť zabrániť ich nadváhe alebo obezite. Nedávna školská štúdia sa zamerala na zníženie miery obezity podnecovaním detí k pitiu vody. Vedci nainštalovali vodné fontány na 17 školách a zabezpečili edukáciu o vode pre žiakov 2. a 3. ročníka. Po jednom školskom roku sa riziko obezity znížilo o neuveriteľných 31 %.

DrProtect_logo_prezentacia_1_1rr

Prihláste sa a odoberajte rady Dr.Protecta a získajte zľavu 5% hneď teraz.

#formular#

Koľko vody by ste mali vypiť?

Mnoho zdravotníckych orgánov odporúča vypiť osem pohárov vody (asi 2 litre) denne. Toto číslo je však nepresné. Množstvo potrebnej vody závisí od potrieb jednotlivca. Napríklad ľudia, ktorí sa nadmerne potia alebo pravidelne cvičia, môžu potrebovať viac vody ako tí, ktorí nie sú aktívni. 

Starší ľudia a dojčiace matky musia monitorovať príjem vody ešte prísnejšie. Majte na pamäti, že vodu získavate aj z mnohých jedál a nápojov ako sú káva, čaj, mäso, ryby, mlieko, a najmä ovocie a zelenina.

drprotect-odporuca-blog