Prečo mám také suché vlasy? Toto sú príčiny a spôsoby nápravy suchých vlasov

drprotect-radi-blog

Suché vlasy sú jedným z najčastejších problémov žien bez ohľadu na dĺžku alebo štruktúru vlasov.

Príčiny suchých vlasov sa líšia a spôsob nápravy suchých vlasov sa tiež u každého líši na základe viacerých faktorov. Počasie, lieky, genetika, to všetko sú príčiny suchých vlasov. Nech je koreň problému akýkoľvek, riešenie všetkého spočíva v tom, ako hydratovať suché vlasy. Prychistali sme si pre vás niekoľko ľahko použiteľných prostriedkov.

Najlepším prístupom k náprave suchých vlasov je v prvom rade položiť si otázku: "Prečo sú moje vlasy také suché?".

Prečo mám také suché vlasy?

Suché vlasy môžu byť spôsobené viacerými vonkajšími a vnútornými faktormi. Medzi vonkajšie faktory patrí napríklad počasie (chladné počasie = suchšie vlasy), frekvencia umývania vlasov (nadmerné umývanie môže zbaviť vlasy prirodzených olejov), používané vlasové prípravky (obsahujú alkoholy a vysušujúce látky), používané vlasové nástroje alebo chemický styling a farbenie.

Medzi vnútorné faktory patria potraviny, ktoré konzumujete, miera hydratácie, lieky, ktoré užívate, hormonálna nerovnováha a dokonca aj genetika. Poďme sa do toho ponoriť hlbšie.

Príčiny suchých vlasov

Počasie

Pozrime sa na najčastejší - a niekedy najviac prehliadaný - faktor - počasie, presnejšie vzduch. Rôzne ročné obdobia a teploty sa menia, a ak práve zažívate jeseň/zimu, teploty klesajú. Čím je počasie chladnejšie, tým je vzduch suchší, čo nielenže zbavuje vaše vlasy vlhkosti, ale spôsobuje aj to, že vlasy sú matné, lámavé a bohužiaľ náchylné na štiepenie končekov.

Nedostatok vlhkosti a zníženie vlhkosti vo vzduchu spôsobuje aj statickú elektrinu, čo znamená, že vlasy sú nabité elektrinou, ktorá spôsobuje, že sa vlasy v chladnom počasí lepia na doplnky a oblečenie.

Umývanie vlasov

Ak si často umývate vlasy, možno sa pýtate, prečo sú moje vlasy stále také suché? Ako viete, suché vlasy sú spôsobené nedostatkom vlhkosti a mnohí sa to pokúsia napraviť nadmerným umývaním. To je však veľmi zlé. Nadmerné umývanie vlasov ich v skutočnosti zbavuje prirodzených olejov a lesku, čo spôsobuje nielen suché vlasy, ale aj suchú a niekedy aj svrbiacu pokožku hlavy.

Lieky

Ak ste si všimli náhle suché vlasy alebo ich máte dlhšie, môže to byť spôsobené liekmi, ktoré užívate. Existuje niekoľko druhov liekov, niektoré užívané denne, ktoré spôsobujú suché vlasy, vrátane antidepresív, niektorých antibiotík, liekov na chemoterapiu, liekov proti dne, plesniam a vysokému krvnému tlaku, liekov na chudnutie, hormonálnej liečby a ďalších.

Hoci je vždy dôležité prečítať si a pochopiť vedľajšie účinky liekov, nie vždy sa im dá predísť. Nezabudnite sa o všetkých predpísaných liekoch porozprávať so svojím lekárom alebo poskytovateľom zdravotnej starostlivosti a hovoriť o všetkých obavách alebo vedľajších účinkoch. K liekom, ktoré užívate, môžu existovať alternatívy.

Nástroje na teplovzdušný styling

Teplovzdušné kefy a fény dokážu zázračne vytvoriť objemné vlny, rovné vlasy a mnoho ďalších štýlov a vzhľadov. Teplovzdušné stylingové nástroje však majú negatívny vplyv aj na zdravie našich vlasov. Hoci sme veľkými zástancami používania ochranných prípravkov na vlasy, neexistuje žiadny úplne spoľahlivý spôsob, ako ochrániť vlasy pred poškodením stylingovými nástrojmi, okrem ich menšieho používania. Fény, kulmy a žehličky na vlasy - pri častom používaní vedú k vysušovaniu vlasov, ich lámaniu a poškodeniu. Ak ste náchylní na suché vlasy, lámanie alebo štiepenie končekov, príčinou môže byť teplovzdušný styling.

DrProtect_logo_prezentacia_1_1rr

Prihláste sa a odoberajte rady Dr.Protecta a získajte zľavu 5% hneď teraz.

#formular#

Styling vlasov pomocou chémie

Styling vlasov pomocou chémie je pre vaše vlasy veľmi namáhavé - nie nadarmo váš kaderník, keď farbí vlasy nosí rukavice. Ak si často farbíte vlasy alebo si ich nechávate chemicky narovnávať, alebo kulmovať, môžete si všimnúť, že štruktúra vašich vlasov je oveľa suchšia, krehkejšia a niekedy aj nevýrazná.

Niet divu, že odborníci alebo kaderníci odporúčajú rozložiť tieto návštevy, ale suché vlasy môžu byť pretrvávajúcim problémom aj po určitom čase po chemickom ošetrení. Hoci existuje množstvo prirodzenejších a menej drsných produktov na tieto bežné ošetrenia vrátane prírodného farbenia vlasov, obmedzenie týchto ošetrení je najlepším spôsobom, ako zabrániť vysušovaniu vlasov a ďalšiemu poškodzovaniu vašich prirodzených vlasov.

Ak chcete experimentovať s farbou alebo pridať melír bez chemikálií, vyskúšajte predlžovanie vlasov pomocou klipov, aby ste mohli pracovať s prirodzene vyzerajúcimi tónmi vlasov.

Genetika

Niekedy je sú suché vlasy jednoducho v našich génoch - vďaka mame a otcovi. Ak sú vaši rodičia alebo súrodenci náchylní na suché vlasy alebo pokožku hlavy, je pravdepodobné, že aj vy ste (alebo budete) náchylní. Najlepší spôsob, ako napraviť geneticky zdedené suché vlasy, je udržiavať ich zdravé a hydratované pomocou najlepších produktov a postupov. Čítajte ďalej, máme pre vás riešenie.

Obmedziť umývanie vlasov

Aby ste vykompenzovali suchosť, vaša pokožka hlavy bude pracovať na plné obrátky, aby vytvorila prirodzené oleje, čo môže viesť k mastným vlasom - čo len pridá na váš zoznam problémov s vlasmi. Odborníci tvrdia, že pre zdravú rovnováhu čistých a hydratovaných vlasov a pokožky hlavy je pre väčšinu ľudí najlepšie umývanie vlasov dva až trikrát týždenne.

Ak si lámete hlavu nad tým, ako hydratovať suché vlasy, je nevyhnutné pozrieť sa aj na produkty, ktoré používate v dňoch umývania vlasov. Kondicionovanie vlasov je nevyhnutné na nápravu suchých vlasov, ale nemusíte si celú hlavu napeniť kondicionérom. Namiesto toho kondicionér sústreďte od polovice vlasového drdola ku končekom, kde ho najviac potrebujete. Používanie šampónu na celú hlavu a vlasy funguje, ale nepreháňajte to. 

Ochráňte vlasy pred častým fénovaním a používaním teplovzdušných nástrojov na úpravu vlasov

Dobrým spôsobom, ako chrániť svoje prirodzené vlasy pred tepelným poškodením, najmä ak máte suché vlasy, je používať namiesto nich predlžovacie vlasy. Nielenže si môžete predĺžiť účes predlžovaním vlasov, ale tiež dlhšie držia účes, ako sú vlny a kučery, vďaka čomu získate väčšiu dĺžku a plnšie, hustejšie a dobre upravené vlasy na niekoľko dní. Bonus? Žiadne poškodenie vašich prirodzených vlasov tepelnými stylingovými nástrojmi. Jednoducho si predĺžené vlasy predpripravte, uložte ich do nosiča alebo škatuľky a pripnite ich, keď budete pripravení vyraziť.

Prirodzene hydratujte vlasy pomocou masiek na vlasy a olejov na vlasy

Najmä v chladnejšom období budú masky na vlasy a oleje na vlasy vašimi najlepšími priateľmi. Kokosový a arganový olej sú obzvlášť prospešné pre suché vlasy. Kokosový olej prirodzene vyživuje pokožku hlavy a pomáha znižovať hromadenie oleja. Tým, že posilňuje pokožku hlavy, pomáha tiež hydratovať a vyživovať suché a lámavé vlasy. Kokosový olej je tiež známy tým, že dodáva vašim vlasom mimoriadny lesk. Nechajte ho pôsobiť ako masku na vlasy alebo ho nechajte pôsobiť pred šampónovaním pre extra ochranu.

Arganový olej pôsobí podobne na suché vlasy. Je plný antioxidantov a vitamínov, ktoré pomáhajú zvyšovať pružnosť vlasov a obnovujú ich vlhkosť. Robí zázraky s matnými vlasmi a dodáva im prirodzenú silu.

Tento balík na vlasy bojujúci proti krepovateniu vychádza v ústrety vašim vlasom vďaka čistým, prírodným zložkám bez toho, aby ich zaťažoval.

Pozorne čítajte etikety svojich produktov, ako sú šampóny a kondicionéry. Hľadajte výrobky, ktoré vyhovujú špecifickým potrebám vašich vlasov, a hľadajte šampóny, ktoré neobsahujú parabény. Suché šampóny sú skvelé na dni medzi umývaním vlasov, ale aj tie majú svoje limity. Nadmerné používanie suchého šampónu môže spôsobiť tvorbu nánosov, ktoré vedú k ďalším problémom, než sú len suché vlasy.

Nezabudnite, že kondicionéry sú vašimi priateľmi, a ak si vyberiete kondicionéry na chladnejšie mesiace, sú tiež skvelým spôsobom, ako pomôcť napraviť suché vlasy.

Nezabudnite na pokožku hlavy

Buďte šetrní k pokožke hlavy a používajte produkty, ktoré pomáhajú hydratovať pokožku hlavy. Zdravá pokožka hlavy je v podstate základom zdravých vlasov. Pokožka na hlave sa v zime ľahko vysuší alebo podráždi nielen kvôli počasiu, ale aj nadmernému používaniu alebo noseniu čiapok, chráničov uší a iných doplnkov v chladnom počasí.

Obmedzte, alebo sa vzdajte stylingových nástrojov a chemických ošetrení 

Obmedzenie používania tteplovzdušných stylingových nástrojov a chemických prípravkov môže urobiť zázraky pre zdravie vašich vlasov a je to jednoduchý spôsob, ako odstrániť suché vlasy. Predlžovanie vlasov síce ponúka alternatívny spôsob, ako dodať svojmu vzhľadu dĺžku, rôzne účesy a farbu, ale existuje aj množstvo účesov bez tepla, ktoré vám môžu pomôcť. 

Ako si pripravujete vlasy na chladnejšie mesiace? Existuje nejaký prostriedok na suché vlasy, ktorý sme prehliadli? Podeľte sa s nami o svoje tipy v komentároch.