Čo spôsobuje lupiny a ako ich odstrániť? Poznáme riešenie

drprotect-radi-blog

Lupiny môžu mať mnoho príčin vrátane plesní a príliš častého alebo nedostatočného šampónovania. Šampóny proti lupinám zvyčajne uvoľňujú šupiny alebo sa zameriavajú na premnoženie plesní.

Čo sú lupiny

Lupiny súvisia so seboroickou dermatitídou (SD), ktorá spôsobuje svrbenie a šupinatenie kože, ale vyskytujú sa hlavne na pokožke hlavy. Je taká častá, že postihuje približne polovicu dospelej svetovej populácie.

Väčšina ľudí sa zameriava na šupinky. Na druhej strane svrbenie môže byť najnepríjemnejším vedľajším účinkom.

Čo presne sa vám teda vaša škriabajúca pokožka hlavy snaží povedať? Prečítajte si o najčastejších príznakoch lupín a spôsoboch, ako si pokožku hlavy opäť ozdraviť.

Príznaky

Hlavnými príznakmi lupín sú šupiny a svrbivá, šupinatá pokožka hlavy. Biele, mastné šupinky sa zvyčajne hromadia vo vlasoch a často sa zhoršujú počas jesenných a zimných mesiacov, keď je vzduch suchý.

Medzi ďalšie príznaky môžu patriť:

  • erytém, čo sú červené škvrny na pokožke hlavy a niekedy aj na tvári
  • lupiny na obočí
  • vypadávanie vlasov
  • suché šupinky na pokožke tváre

Ako sa zbaviť lupín

Lupín sa môžete zbaviť užívaním liekov, ktoré dostanete na lekársky predpis, alebo používaním špeciáln e kozmetiky, ktorú môžete kúpiť aj na eshope Dr.Protect Existuje aj niekoľko domácich prostriedkov, ktoré môžete vyskúšať aj vy. 

Liečba

Najlepším spôsobom, ako sa zbaviť lupín, je používať šampón proti lupinám a prípravky na ošetrenie pokožky hlavy. Odborníci odporúčajú vykonať nasledujúce kroky:

Postupujte podľa pokynov. Keďže existuje mnoho rôznych typov šampónov na liečbu lupín a každý z nich sa dodáva s vlastnými pokynmi, je dôležité, aby ste si pozorne prečítali a dodržiavali pokyny k vybranému výrobku. Uistite sa, že viete, či máte šampón nechať na pokožke hlavy pôsobiť určitý čas pred umytím, alebo či ho máte okamžite vymyť.

Rôzne typy pokožky a vlasov si vyžadujú rôznu starostlivosť. Afroameričanom môže stačiť umývanie šampónom proti lupinám raz týždenne. Ľudia ázijskej a bielej rasy môžu potrebovať striedať rôzne šampóny proti lupinám, ktoré obsahujú rôzne zložky, aby dosiahli najlepšie výsledky. Najlepším postupom môže byť konzultácia s certifikovaným dermatológom, ktorý vám odporučí najlepšie produkty pre váš typ vlasov a pokožky a frekvenciu ich používania.

Babské prostriedky na lupiny

Ak chcete vyskúšať niektoré prírodné prostriedky skôr, ako siahnete po liekoch a kozmetike, môžete zvážiť nasledujúce možnosti:

Sóda bikarbóna. Jemne ju vmasírujte do pokožky hlavy v sprche a po niekoľkých minútach opláchnite.

Jablčný ocot. Zmiešajte 1/4 šálky s 1/4 šálky vody. Naneste na vlasy na 15 minút až 1 hodinu a potom opláchnite. Takto postupujte dvakrát týždenne.

Kokosový olej. Do pokožky hlavy si votrite 3-5 čajových lyžičiek a nechajte pôsobiť 1 hodinu. Potom si vlasy umyte šampónom a vymyte.

Citrónová šťava. Do pokožky hlavy votrite 2 čajové lyžičky a opláchnite. Potom vmasírujte ešte jednu čajovú lyžičku zmiešanú s 1 šálkou vody. Takto postupujte každý deň.

Aloe vera. Pred umývaním vlasov si votrite do pokožky hlavy.

Olivový olej. Do pokožky hlavy si votrite 10 kvapiek. Prikryte si hlavu sprchovou čiapkou a nechajte pôsobiť cez noc. Ráno si umyte vlasy šampónom a šampónom.

Čo spôsobuje lupiny?

K vzniku lupín môže prispieť mnoho faktorov, takže určiť presnú príčinu svrbenia a šupinatenia pokožky hlavy môže byť ťažké. Tu je niekoľko pravdepodobných vinníkov:

  • vylučovanie z mazových žliaz
  • nedostatočné umývanie šampónom, ktoré môže spôsobiť hromadenie kožných buniek a vytváranie šupiniek a svrbenie, prípadne nadmerné umývanie šampónom a nadmerné vysušovanie pokožky hlavy.
  • nadmerné česanie vlasov na hlave, ktoré vytvára príliš veľké trenie o citlivú pokožku na hlave
  • kvasinky nazývané Malassezia, ktoré zhoršujú stav pokožky hlavy a spôsobujú nadmerný rast kožných buniek
  • rôzne výrobky osobnej starostlivosti môžu spôsobiť kontaktnú dermatitídu, ktorá spôsobuje začervenanie a svrbenie pokožky hlavy
  • prílišné vystavenie slnečnému žiareniu
  • nadmerný tlak klobúkov na pokožku hlavy
  • vystavenie prachu alebo nečistotám

Niektorí ľudia môžu byť z neznámych dôvodov náchylnejší na lupiny ako iní. Je však známe, že muži trpia lupinami častejšie ako ženy.

Vyššie riziko majú aj ľudia, ktorí majú tendenciu mať mastnejšie vlasy alebo žijú s určitými chorobami (napríklad Parkinsonova choroba alebo HIV). Príznaky ste mohli začať pozorovať okolo puberty, ale lupiny sa môžu objaviť v každom veku.

Lupiny vs. suchá pokožka hlavy

Možno je ťažké rozlíšiť lupiny od suchej pokožky hlavy, pretože sa môžu prejavovať podobne. Obe môžu spôsobovať šupinky a svrbivý pocit na pokožke hlavy.

Zatiaľ čo lupiny súvisia so seboroickou dermatitídou, suchá pokožka hlavy jednoducho súvisí s tým, že vaša pokožka stráca príliš veľa vody. To sa môže stať, keď nemáte dostatok tekutín.

DrProtect_logo_prezentacia_1_1rr

Prihláste sa a odoberajte rady Dr.Protecta a získajte zľavu 5% hneď teraz.

#formular#

Môže sa to však stať aj v dôsledku niektorých vlasových prípravkov, ktoré používate na pokožku hlavy a ktoré môžu zbavovať pokožku hlavy jej prirodzených olejov. Ak žijete v chladnom a suchom podnebí, môžete byť tiež náchylnejší na suchú pokožku hlavy.

Liečba suchej vlasovej pokožky zvyčajne zahŕňa prechod na jemný, nemedikovaný šampón, ktorý obsahuje čo najmenej prísad, ktoré môžu odstrániť vlhkosť z pokožky hlavy.

Ako predchádzať lupinám?

Tu je niekoľko tipov, čo môžete urobiť, aby ste sa vyhli lupinám:

  • Dodržiavajte správnu hygienu. Snažte sa odolať nutkaniu dotýkať sa pokožky hlavy, najmä ak vás už svrbí. Škrabanie môže zvýšiť podráždenie a viesť k začarovanému kruhu. Keď sa dotýkate a škrabete, môžete do vlasov vniesť aj nečistoty, ktoré môžu lupiny ešte zhoršiť.
  • Nájdite správnu rovnováhu šampónovania pre svoju pokožku hlavy. Šampón používajte dostatočne často, aby ste udržali oleje v zátoke, ale nepoužívajte príliš veľa produktov na vlasy, pretože to môže pokožku hlavy podráždiť.
  • Znížte stres. Stres môže u niektorých ľudí lupiny zhoršiť alebo dokonca zhoršiť. Malassezia sa síce do pokožky hlavy nedostane stresom, ale môže sa jej dariť, ak je váš imunitný systém oslabený, čo je presne to, čo stres robí s vaším telom. Urobte svojej pokožke hlavy láskavosť a uvoľnite sa. Skúste sa prejsť na regeneračnú prechádzku alebo si zacvičte jogu. Možno vám dokonca pomôže viesť si denník stresujúcich udalostí. Zaznamenávajte si, aké sú to udalosti a aký majú vplyv na vaše lupiny. Takto môžete urobiť všetko pre to, aby ste sa v budúcnosti vyhli potenciálnym spúšťačom.
  • Dýchajte sviežimi vlasmi. Výskum ukazuje, že zaradenie pravidelného pobytu vonku, najmä tam, kde je čerstvejší vzduch, môže pomôcť znížiť hromadenie oleja na pokožke hlavy.
  • Masírujte si pokožku hlavy. Aj to môže pomôcť predchádzať príznakom lupín.
  • Vyčesávajte tieto vlasy. Vlasy si kefujte, keď sú vlhké (nie mokré), aspoň dvakrát denne.
  • Obmedzte trenie. Obmedzte nosenie čiapok a šálov, najmä zo syntetických materiálov.

Kedy navštíviť lekára

Dobrou správou je, že mnohé prípady lupín sa dajú účinne liečiť voľnopredajnými šampónmi a inými opatreniami v oblasti životného štýlu.

Napriek tomu lupiny nie sú jediným dôvodom, prečo vás môže svrbieť pokožka hlavy. Ak sú lupiny obzvlášť tvrdohlavé alebo svrbia, môžete mať psoriázu, ekzém alebo skutočnú plesňovú infekciu. Váš lekár vám môže pomôcť.

Ak vaše svrbenie neprestáva alebo vaša pokožka hlavy je červená či opuchnutá, poraďte sa so svojím lekárom. Obráťte sa na neho aj vtedy, ak nepomáhajú šampóny, začervenanie a šupinatenie sa rozšírilo na tvár alebo iné oblasti na tele, alebo svrbenie začne zasahovať do vášho každodenného života.

Niekedy môžu príznaky poukazovať na iné, vážnejšie ochorenia, ako sú aktinické keratózy (AK) alebo tinea capitis (pásový opar pokožky hlavy), a preto je najlepšie nechať sa vyšetriť, aby ste dostali najlepšiu liečbu.

Hoci lupiny môžu byť niekedy nepríjemné a trápne, zvyčajne neznamenajú vážnejší zdravotný problém. Svrbenie a šupinatenie často dobre reagujú na voľnopredajné šampóny a prípravky. Skúšajte rôzne značky a typy, kým nenájdete niečo, čo vám vyhovuje.