8 tipov, ako predísť žalúdočným problémom na dovolenke

drprotect-radi-blog

Každý z nás má z času na čas žalúdočné problémy, ako je pálenie záhy, nadúvanie, hnačka a zápcha. Posledné miesto, kde by ste chceli tieto problémy riešiť, je dovolenka.

Keď sa objavia žalúdočné problémy, môžu vám pokaziť deň a zmariť plány na dovolenku. Ale nemusí to tak byť.

Našťastie, zdravá strava a zdravý životný štýl môžu zlepšiť trávenie a zabrániť nežiaducim príznakom. V tomto článku vás upozorníme na tipy a triky, ktoré môžete použiť na prevenciu žalúdočných problémov na dovolenke. Pripravili sme si pre vás aj produkty, ktoré vám pomôžu s ťažkosťami pri trávení a podporou s trávením a prevenciou.

8 tipov na prevenciu žalúdočných problémov

Čítajte ďalej a dozviete sa, ako môžu niektoré rozhodnutia týkajúce sa stravy a životného štýlu ovplyvniť zdravie vášho trávenia.

1. Zostaňte hydratovaní

Pitie veľkého množstva tekutín na dovolenke vám môže pomôcť vyhnúť sa pomalému tráviacemu systému. Voda je dôležitou súčasťou trávenia. Pomáha rozkladať potravu, absorbovať živiny, zmäkčuje stolicu a stimuluje pohyb čriev.

Hydratácia uľahčuje vyprázdňovanie čriev a môže zabrániť zápche a hemoroidom. Pitie vody tiež pomáha vyplavovať toxíny a karcinogény z hrubého čreva, čo môže dokonca znížiť riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.

Vodu by ste mali piť pred, počas a po jedle, aby ste zostali hydratovaní a zlepšili trávenie.

2. Jedzte plnohodnotné potraviny

V ideálnom prípade by väčšina vašich jedál mala pozostávať z celých potravín a obsahovať menšie množstvo spracovaných potravín. Celé potraviny sú bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály. Majú tiež dobrý pomer bielkovín, sacharidov a zdravých tukov, ktoré dodajú vášmu telu energiu.

Silne spracované potraviny, ako sú limonády, sladkosti, zemiakové lupienky, šišky a sušienky, zvyčajne obsahujú nezdravé tuky, cukry a prísady, ktoré môžu rozrušiť váš žalúdok. Napríklad mastné jedlá sa dlhšie trávia a oneskorujú vyprázdňovanie žalúdka. To môže viesť k nadúvaniu, nevoľnosti a bolesti brucha.

Konzumácia príliš veľkého množstva pridaných sladidiel, ako sú xylitol a manitol, môže spôsobiť hnačku. Je to preto, že cukrové alkoholy sa v tráviacom trakte zle vstrebávajú. Taktiež vťahujú tekutinu do hrubého čreva, čo môže spôsobiť vodnatú hnačku.

3. Konzumujte dostatok vlákniny

Čerstvé ovocie, zelenina, celozrnné výrobky, orechy, semená, fazuľa a šošovica sú vynikajúcimi zdrojmi vlákniny. Konzumácia dostatočného množstva vlákniny môže pomôcť vášmu tráviacemu systému fungovať hladko.

Pridanie vlákniny do stravy môže zlepšiť frekvenciu a konzistenciu stolice. Vláknina absorbuje vodu, ktorá zväčšuje objem a zmäkčuje stolicu. To môže zabrániť zápche alebo tvrdej, bolestivej stolici. Ak sa na dovolenke cítite zadrhnutí, konzumácia väčšieho množstva vlákniny vám môže pomôcť dostať veci do pohybu.

Muži vo veku 50 rokov a mladší by mali denne skonzumovať aspoň 38 gramov vlákniny a muži nad 50 rokov by mali denne skonzumovať aspoň 30 gramov vlákniny. Ženy vo veku 50 rokov alebo mladšie by mali denne skonzumovať aspoň 25 gramov vlákniny a ženy staršie ako 50 rokov by mali denne skonzumovať aspoň 21 gramov vlákniny.

4. Jedzte probiotické potraviny

Konzumácia probiotických potravín na dovolenke môže podporiť trávenie. Probiotiká sú živé baktérie alebo kvasinky, ktoré sa prirodzene vyskytujú vo fermentovaných potravinách. Tieto potraviny sú zvyčajne bohaté aj na vitamíny, minerály a prebiotickú vlákninu.

Medzi prírodné zdroje probiotík patria napr:

Jogurt
Kimči
Kefír
Kombucha
Kyslá kapusta
Tempeh
Nakladané uhorky
Kváskový chlieb
Zrejúci mäkký syr
Acidofilné mlieko

Výskum probiotických látok u ľudí je zriedkavý. Existujú však dôkazy, že probiotiká môžu pomôcť zmierniť tráviace príznaky, ako sú bolesti brucha, zápcha, hnačka a nevoľnosť.

5. Zostaňte fyzicky aktívny

Pravidelná fyzická aktivita môže zlepšiť trávenie. Či už radi cvičíte v hotelovej posilňovni, cvičíte jogu na pláži, alebo spoznávate svoju destináciu pešo, existuje mnoho spôsobov, ako zostať na dovolenke aktívny. Váš tráviaci systém sa vám za to poďakuje.

DrProtect_logo_prezentacia_1_1rr

Prihláste sa a odoberajte rady Dr.Protecta a získajte zľavu 5% hneď teraz.

#formular#

Ľahké alebo mierne cvičenie zvyšuje prietok krvi do svalov v tráviacom trakte, čo pomáha regulovať pohyb čriev a znižuje riziko zápchy.

Fyzická aktivita má aj ďalší bonus v podobe zlepšenia zdravia črevných baktérií. To má dlhodobý prínos pre trávenie a udržiava správnu funkciu vášho systému.

6. Zvládnite stres

Dovolenka by mala byť relaxačná a bez stresu. Niekedy vás však stres z cestovania môže premôcť. Pre váš organizmus môže byť náročné prispôsobiť sa odlišnému harmonogramu stravovania alebo spánku. Aj uviaznutie v dopravnej zápche alebo na preplnenom letisku môže spôsobiť, že vaše stresové hormóny prudko stúpnu.

Všetky tieto faktory môžu stresovať váš tráviaci systém a zvyšovať zápal v črevách. Stres môže viesť k fyzickým príznakom, ako sú bolesti brucha, nadúvanie, zápcha a hnačka.

Nájdenie zdravých spôsobov, ako zvládať stres, môže pre vaše tráviace zdravie urobiť zázraky. Nasledujúce techniky zvládania stresu vám pomôžu užiť si dovolenku s minimálnym stresom:

  • Praktizujte stratégie upokojovania, ako je hlboké dýchanie alebo meditácia.
  • Nájdite si čas na každodenné cvičenie
  • Dobre si oddýchnite
  • Príďte na letisko skôr, aby ste sa vyhli náhlenému meškaniu na let. naplánujte si trasu vopred, aby ste sa vyhli problémom na poslednú chvíľu


7. Stravujte sa s rozvahou

Ak budete na dovolenke dbať na svoje stravovacie návyky, môžete si ušetriť bolesť z neželaných žalúdočných problémov. Vždy by ste mali jesť pomaly a jedlo dôkladne prežúvať, aby sa zlepšilo trávenie. Trávenie sa začína, keď vaše zuby a sliny rozkladajú jedlo na malé kúsky. To umožňuje tráviacim enzýmom v žalúdku lepšie stráviť potravu.

K vedomému stravovaniu patrí aj počúvanie svojho tela. Mali by ste jesť, kým sa nenasýtite, ale prestať, keď ste plní. Preplnený žalúdok môže spôsobiť nepríjemné pocity.

Mali by ste sa tiež vyhýbať občerstveniu tesne pred spaním. Jedenie neskoro večer môže spôsobiť pálenie záhy a tráviace ťažkosti. Keď si ľahnete, obsah žalúdka tlačí na dolný pažerákový zvierač. To zvyšuje pravdepodobnosť, že žalúdočná kyselina a nestrávená potrava sa dostanú späť do pažeráka. Reflux kyseliny môže spôsobiť pálivú bolesť na hrudi, známu ako pálenie záhy.

8. Neprejedajte sa

Na dovolenke môže byť lákavé prejedať sa, ale najlepšie je vychutnávať si jedlo a alkoholické nápoje s mierou.

Pitie alkoholu zvyšuje množstvo žalúdočnej kyseliny a môže zvýšiť riziko pálenia záhy a refluxu. Najmä ak ho vypijete veľa. Prejedanie sa môže tiež spôsobiť pálenie záhy a iné žalúdočné problémy, ako je nadúvanie, zápcha a hnačka.

Konzumácia veľkých jedál môže roztiahnuť žalúdok a zvýšiť tlak na brušné orgány. Navyše, naplnenie žalúdka príliš veľkým množstvom nezdravých potravín, ako sú nasýtené tuky, cukry a prídavné látky, môže spôsobiť, že vaša stolica bude príliš tvrdá alebo príliš vodnatá.

Nedovoľte, aby vás žalúdočné problémy zničili

Žalúdočné problémy by vám nemali pokaziť dovolenku. Bez ohľadu na to, či sa u vás tráviace príznaky vyskytujú občas alebo často, existuje riešenie vášho problému.

Hydratácia a konzumácia rastlinnej, plnohodnotnej stravy bohatej na vlákninu môžu zmeniť vaše tráviace zdravie. Optimalizácii trávenia napomáhajú aj rozhodnutia týkajúce sa zdravého životného štýlu, ako je udržiavanie aktivity, zvládanie stresu a uvedomelé stravovanie.

Preto sme si pre vás v Dr.Protectovi pripravili špeciálne produkty, ktoré vám pomôžu s trávením a problémami so žalúdkom nielen na dovolenke, ale aj keď ste doma. Pozrite si produkty na odkaze a nenechajte si pokaziť dovolenku tráviacimi ťažkosťami. 

Ak tieto tipy neprinesú úľavu od žalúdočných problémov, mali by ste navštíviť lekára, ktorý diagnostikuje a lieči príčinu vášho problému. Pretrvávajúce príznaky môžu byť znakom toho, že sa deje niečo vážnejšie. 

drprotect-odporuca-blog