Komplexný sprievodca HIV a AIDS

drprotect-radi-blog

Čo je HIV?

HIV je vírus, ktorý poškodzuje imunitný systém. Neliečený vírus HIV ovplyvňuje a zabíja bunky CD4, ktoré sú typom imunitných buniek nazývaných T-bunky.

Postupom času, keď HIV zabíja viac buniek CD4, je pravdepodobnejšie, že telo dostane rôzne typy ochorení a rakoviny.

HIV sa prenáša prostredníctvom telesných tekutín, medzi ktoré patrí:

  • krv
  • semeno
  • vaginálne a rektálne tekutiny
  • materské mlieko

Vírus sa neprenáša vzduchom, vodou ani náhodným kontaktom!

Keďže sa vírus HIV vkladá do DNA buniek, je to celoživotné ochorenie a v súčasnosti neexistuje liek, ktorý by HIV z tela odstránil, hoci mnohí vedci sa snažia takýto liek nájsť.

Vďaka lekárskej starostlivosti vrátane liečby nazývanej antiretrovírusová terapia je však možné HIV zvládnuť a žiť s vírusom mnoho rokov.

Bez liečby sa u osoby s HIV pravdepodobne vyvinie závažné ochorenie nazývané syndróm získanej imunodeficiencie, známy ako AIDS.

Vtedy je imunitný systém príliš slabý na to, aby úspešne reagoval proti iným chorobám, infekciám a stavom.

Bez liečby je očakávaná dĺžka života s konečným štádiom AIDS približne 3 roky. Pri antiretrovírusovej liečbe sa dá HIV dobre zvládnuť a očakávaná dĺžka života môže byť takmer rovnaká ako u človeka, ktorý sa HIV nenakazil.

DrProtect_logo_prezentacia_1_1rr

Prihláste sa a odoberajte rady Dr.Protecta a získajte zľavu 5% hneď teraz.

#formular#

Slovenská republika patrí v ostatných rokoch k členským štátom Európskej únie s najnižšou ročnou incidenciou HIV infekcie. Avšak v poslednom desaťročí pozorujeme u nás vzostupný trend vo výskyte nových prípadov HIV infekcie a rýchlo stúpa aj počet ľudí žijúcich s HIV infekciou (podľa posledných štatistík Úradu verejného zdravotníctva je 1099 občanov Slovenskej republiky žijúcich s HIV infekciou k 31.6.2021).

HIV môže spôsobiť zmeny v celom tele.

Čo je AIDS?

AIDS je ochorenie, ktoré sa môže vyvinúť u ľudí s HIV. Je to najpokročilejšie štádium HIV. To, že má človek HIV, však neznamená, že sa u neho vyvinie AIDS.

HIV zabíja bunky CD4. Zdraví dospelí ľudia majú vo všeobecnosti počet CD4 500 až 1 600 na milimeter kubický. U osoby s HIV, ktorej počet CD4 klesne pod 200 na milimeter kubický, sa diagnostikuje AIDS.

Neliečený vírus HIV môže v priebehu desiatich rokov prerásť do AIDS. V súčasnosti neexistuje liek na AIDS a bez liečby je očakávaná dĺžka života po stanovení diagnózy približne 3 roky.

TIP Dr.Protect – Spoznajte svoj stav s expresne rýchlymi testami OraQuick ADVANCE HIV-1/2. Doručenie je diskrétne a výsledok spoznáte za 20 minút.

Ak sa AIDS predsa len vyvinie, znamená to, že imunitný systém je vážne narušený, teda oslabený do takej miery, že už nedokáže úspešne reagovať proti väčšine chorôb a infekcií.

To spôsobuje, že osoba žijúca s AIDS je zraniteľná voči širokému spektru ochorení vrátane:

  • zápal pľúc
  • tuberkulóza
  • plesňové ochorenie ústnej dutiny, ktoré sa vyskytuje v ústach alebo v hrdle
  • cytomegalovírus (CMV), typ herpes vírusu
  • plesňové ochorenie v mozgu
  • toxoplazmóza, ochorenie mozgu spôsobené parazitom
  • rakovina

Skrátená dĺžka života spojená s neliečeným AIDS nie je priamym dôsledkom samotného syndrómu. Je skôr dôsledkom ochorení a komplikácií, ktoré vznikajú v dôsledku oslabenia imunitného systému v dôsledku AIDS.

Aké sú príznaky HIV?

Po približne prvom mesiaci sa vírus HIV dostane do štádia klinickej latencie. Toto štádium môže trvať niekoľko rokov až niekoľko desaťročí.

Niektorí ľudia počas tohto obdobia nemajú žiadne príznaky, zatiaľ čo iní môžu mať minimálne alebo nešpecifické príznaky. Nešpecifický príznak je príznak, ktorý sa nevzťahuje na jedno konkrétne ochorenie alebo stav.

Tieto nešpecifické príznaky môžu zahŕňať:

  • bolesti hlavy a iné bolesti
  • opuchnuté lymfatické uzliny
  • opakujúce sa horúčky
  • nočné potenie
  • únava
  • nevoľnosť
  • zvracanie
  • hnačka
  • úbytok hmotnosti
  • kožné vyrážky
  • opakujúce sa kvasinkové infekcie ústnej dutiny alebo pošvy
  • zápal pľúc
  • pásový opar

Rovnako ako v prípade skorého štádia, aj v tomto období je vírus HIV prenosný aj bez príznakov a môže sa preniesť na inú osobu.

Osoba sa však nedozvie, že má HIV, pokiaľ sa nenechá otestovať. Ak má niekto tieto príznaky a myslí si, že mohol byť vystavený vírusu HIV, je dôležité, aby sa nechal otestovať.

Príznaky HIV v tomto štádiu môžu prichádzať a odchádzať, alebo môžu rýchlo postupovať. Túto progresiu možno výrazne spomaliť liečbou.

Pri dôslednom používaní tejto antiretrovírusovej liečby môže chronický HIV pretrvávať desaťročia a pravdepodobne sa nerozvinie do AIDS, ak sa liečba začala dostatočne skoro.

Je vyrážka príznakom HIV?

Mnohí ľudia s HIV majú zmeny na koži. Vyrážka je často jedným z prvých príznakov infekcie HIV. Vo všeobecnosti sa vyrážka spôsobená vírusom HIV prejavuje ako viacero malých červených lézií, ktoré sú ploché a vyvýšené.

Vyrážka súvisiaca s HIV

HIV robí človeka náchylnejším na kožné problémy, pretože vírus ničí bunky imunitného systému, ktoré prijímajú opatrenia proti infekcii. Medzi sprievodné infekcie, ktoré môžu spôsobiť vyrážku, patria:

  • herpes 
  • pásový opar

Vyrážka súvisiaca s liekmi

Vyrážka môže byť spôsobená infekciou HIV, ale môže byť spôsobená aj liekmi používanými na liečbu HIV.

Tento typ vyrážky sa zvyčajne objaví do týždňa alebo 2 týždňov od začiatku užívania nového lieku. Niekedy vyrážka vymizne sama od seba. Ak sa tak nestane, môže byť potrebná zmena liekov.

Vyrážka spôsobená alergickou reakciou na lieky môže byť závažná.

Hoci vyrážka môže súvisieť s HIV alebo liekmi proti HIV, je dôležité mať na pamäti, že vyrážky sú bežné a môžu mať mnoho iných príčin.

Aké sú príznaky AIDS?

AIDS znamená syndróm získanej imunitnej nedostatočnosti. Pri tomto ochorení je imunitný systém oslabený v dôsledku vírusu HIV, ktorý sa zvyčajne dlhé roky neliečil.

Ak sa HIV odhalí a lieči včas antiretrovírusovou terapiou, u človeka sa AIDS zvyčajne nerozvinie.

U ľudí s HIV sa môže vyvinúť AIDS, ak sa ich HIV diagnostikuje až neskoro alebo ak vedia, že majú HIV, ale dôsledne neužívajú antiretrovírusovú liečbu.

AIDS sa u nich môže vyvinúť aj vtedy, ak majú typ HIV, ktorý je rezistentný (nereaguje na) antiretrovírusovú liečbu.

Pri používaní antiretrovírusovej liečby si človek môže udržiavať chronickú diagnózu HIV bez toho, aby sa u neho vyvinulo AIDS, celé desaťročia.

Príznaky AIDS môžu zahŕňať:

  • opakujúce sa horúčky
  • chronický opuch lymfatických žliaz, najmä v podpazuší, na krku a v slabinách
  • chronická únava
  • nočné potenie
  • tmavé škvrny pod kožou alebo vo vnútri úst, nosa alebo očných viečok
  • vredy, škvrny alebo lézie v ústach a na jazyku, genitáliách alebo konečníku
  • rany, lézie alebo vyrážky na koži
  • opakujúce sa alebo chronické hnačky
  • rýchly úbytok hmotnosti
  • neurologické problémy, ako sú problémy so sústredením, strata pamäti a zmätenosť
  • úzkosť a depresia

Antiretrovírusová liečba kontroluje vírus a zvyčajne zabraňuje progresii do AIDS. Liečiť možno aj iné infekcie a komplikácie AIDS. Táto liečba musí byť prispôsobená individuálnym potrebám danej osoby.

Tento rok sa objavil (zverejnené 4.2.2022 v časopise Science) nový, vysoko virulentný kmeň HIV v Holandsku v rámci medzinárodnej spoločnej štúdie, na ktorej sa kľúčovým spôsobom podieľala holandská Nadácia na monitorovanie HIV a ktorú viedli výskumníci z Inštitútu veľkých dát Oxfordskej univerzity.

U osôb infikovaných novým "variantom VB" (pre virulentný podtyp B) sa pred antiretrovírusovou liečbou prejavili významné rozdiely v porovnaní s osobami infikovanými inými variantmi HIV:

- U jedincov s variantom VB bola vírusová záťaž (hladina vírusu v krvi) 3,5 až 5,5-krát vyššia.

- Okrem toho u jedincov s variantom VB dochádzalo k dvojnásobne rýchlejšiemu poklesu počtu buniek CD4 (charakteristický znak poškodenia imunitného systému vírusom HIV), čo ich vystavovalo riziku oveľa rýchlejšieho rozvoja AIDS.

- U jedincov s variantom VB sa tiež prejavilo zvýšené riziko prenosu vírusu na iné osoby.

Upokojujúce je, že po začatí liečby sa u jedincov s variantom VB imunitný systém zotavil a prežívanie bolo podobné ako u jedincov s inými variantmi HIV. Výskumníci však zdôrazňujú, že keďže variant VB spôsobuje rýchlejší pokles sily imunitného systému, je preto veľmi dôležité, aby boli jedinci diagnostikovaní včas a začali sa liečiť čo najskôr.

HIV a AIDS: Aká je súvislosť?

Aby sa u človeka vyvinul AIDS, musí sa najskôr nakaziť vírusom HIV. Ale prítomnosť HIV nemusí nevyhnutne znamenať, že sa u niekoho vyvinie AIDS.

Prípady HIV prechádzajú tromi štádiami:

  1. štádium: akútne štádium, prvých niekoľko týždňov po prenose
  2. štádium: klinická latencia alebo chronické štádium
  3. štádium: AIDS

To, ako rýchlo prípad HIV prechádza do chronického štádia, sa u jednotlivých osôb výrazne líši. Bez liečby môže trvať až desať rokov, kým prejde do AIDS. Pri liečbe môže trvať neobmedzene dlho.

V súčasnosti neexistuje liek na HIV, ale dá sa zvládnuť. Ľudia s HIV majú pri včasnej liečbe antiretrovírusovou liečbou často takmer normálnu dĺžku života.

Podobne v súčasnosti technicky neexistuje liek na AIDS. Liečba však môže zvýšiť počet CD4 u človeka do takej miery, že sa už nepovažuje za chorého na AIDS. (Tento bod je 200 alebo viac.)

Liečba tiež zvyčajne môže pomôcť zvládnuť oportúnne infekcie.

drprotect-odporuca-blog