Aké sú najznámejšie druhy bolesti kolien?

drprotect-radi-blog

Koleno je najväčší kĺb v tele. Využívame ho  každý deň, keď kráčame, beháme, lezieme alebo skáčeme. V dôsledku toho sme veľmi náchylní na zranenia a bolesti kolien. 

Ak už však k niečomu takému dôjde, lekár nám môže odporučiť cvičenia, ktoré pomôžu posilniť najmä svaly okolo kolena.

Okrem toho, že bolesť kolena je bežná u športovcov, môže byť problémom aj pre ľudí s artritídou, no celkove sa objavuje u všetkých vekových skupín.
Niektoré typy cvičení môžu pomôcť zmierniť existujúcu bolesť kolena a zabrániť budúcej bolesti alebo zraneniu tým, že kolenu poskytnú dodatočnú podporu.

Problémy s kolenami pri športovaní

Opakované pohyby, ako je beh a skákanie, môžu zhoršiť šľachy spájajúce jabĺčko a holennú kosť. 

Keď sa tieto šľachy podrobia opakovanému namáhaniu a môžu viesť až k zápalu šliach. Toto je bežný stav, ktorý spôsobuje bolesť poranenej šľachy.

Zvyčajne môžu ľudia zvládnuť zápal šliach pomocou odpočinku, ľadu a voľno - predajných  liekov proti bolesti. Ak však tieto možnosti domácej liečby nezmierňujú príznaky, je potrebné kontaktovať lekára.

Šľachy sú silné, pružné pásy tkaniva, ktoré spájajú svaly s kosťami. Pomáhajú človeku pohybovať končatinami a kĺbmi.

Ak nadmerne používame alebo nadmerne zaťažujeme šľachu, môžu sa vyvinúť bolesť a zápal.

DrProtect_logo_prezentacia_1_1rr

Prihláste sa a odoberajte rady Dr.Protecta a získajte zľavu 5% hneď teraz.

#formular#

Medzi najznámejšie a najčastejšie bolesti kolien patria:

  • Roztrhnuté skrížené väzy

Ak si roztrhnete predný skrížený väz, môžete počuť prasknutie. Tiež si všimnete, že vaše koleno začne byť nestabilné a budete pociťovať bolesť. Tá bude nasledovaná opuchom, pretože predný skrížený väz pri roztrhnutí prudko krváca.

  • Roztrhnutie šľachy

Pretrhnutie štvorhlavého svalu alebo patelárnej šľachy spôsobuje bolesť (najmä pri pokuse o kopnutie alebo vyrovnaie kolena). Ľudia s úplnými roztrhnutými šľachami nie sú schopní vyrovnať koleno.

Jabĺčko tiež často nie je na mieste a to je buď smerom hore (pri pretrhnutí šľachy patela), alebo smerom dole (pri pretrhnutí šľachy štvorhlavého svalu)

  • Vykĺbené koleno

Vykĺbenie kolena je spôsobené obzvlášť silným úderom do kolena. Toto poranenie často pretrhne nielen väzy kolena, ale aj tepny a nervy. Neliečené poranenia tepien spôsobí neprekrvenie dolnej časti nohy, ak sa cirkulácia neobnoví, hrozí až amputácia nohy.

Poranenie menisku môže spôsobiť, že sa koleno zafixuje v konkrétnej polohe, alebo zacvakne. Poranenie menisku môže tiež spôsobiť, že koleno „povolí“. Tieto príznaky obvykle sprevádza opuch, hoci opuch môže byť oveľa menej závažný ako pri poranení ACL.

  • Osteoartróza kolena

Je spôsobená degeneráciou chrupavky v kolene. V extrémnej forme dôjde k úplnej erózii meniskov (chrupaviek) a stehenná kosť sa bude trieť o holennú kosť.

  • Reumatoidná artritída kolena

Je to ochorenie spojivového tkaniva celého tela, ktoré postihuje mnoho kĺbov a často koleno.

  •  Dna

Je to veľmi bolestivá forma artritídy, ktorá je spôsobená ostrými kryštálmi, ktoré sa tvoria v kolene a iných kĺboch. Tieto kryštály môžu vznikať v dôsledku porúch absorpcie alebo metabolizmu rôznych prírodných látok, ako je kyselina močová a pyrofosforečnan vápenatý.

  • Skokanské koleno

Skokanské koleno spôsobuje lokalizovanú bolesť, ktorá je s aktivitou horšia. Zvyčajne bolí viac, keď vyskočíte, ako keď pristanete, pretože skákanie viac zaťažuje šľachy kolena.

Prínosy cvičení na posilnenie kolien

Správne cvičenie môže byť najefektívnejším spôsobom liečby osteoartritídy bez operácie, pretože silné a pružné svaly môžu udržať kolená zdravé a zabrániť zraneniu.

Cvičenia na posilnenie kolena síce neovplyvňujú priamo kolenný kĺb, ale posilňujú okolité svaly, ktoré ho obklopujú. Silné svaly na nohách poskytujú veľmi dôležitú podporu pre kolená. 

Táto podpora môže zmierniť tlak a napätie na kĺby, čo pomôže zmierniť bolesť a pomôcť človeku byť aktívnejší.

Niektoré cvičenia môžu pomôcť posilniť svaly obklopujúce koleno. Ak však človek pociťuje bolesť počas týchto cvičení, mal by ich prestať robiť a porozprávať sa s lekárom

Každý, kto má silnú bolesť kolena, by sa mal pred pokusom o cvičenie poradiť s lekárom.

Odporúča sa, ak sa na začiatku športovej aktivity zahrejeme ľahkým cvičením. 

Medzi príklady jemného, ľahkého cvičenia patrí chôdza alebo jazda na bicykli, pretože všetky tieto činnosti zaťažujú kolená len minimálne. 

Takýto typ aktivity pomáha zvýšiť prietok krvi do svalov a umožní im byť pružnejšie.

Nezabudnime na strečing po cvičení a športe

Následne, po cvičení akejkoľvek svalovej skupiny je nevyhnutné natiahnuť svaly

Strečing pomáha zlepšiť flexibilitu a znížiť bolesť a zranenia.

Cvičenie je neinvazívny a zdravý spôsob, ako pomôcť pri menšej bolesti kolena v dôsledku nadmerného používania, artritídy alebo iných príčin.

Cvičenia na posilnenie kolien sú účinným spôsobom, ako pomôcť predchádzať zraneniam a udržiavať nohy silné. 

Strečing môže tiež pomôcť udržať svaly pružné, čo môže zabrániť alebo zmierniť bolesť.

Kompresné návleky a bandáže na kolená

Kompresné návleky na kolená môžu byť užitočné pre ľudí, ktorí potrebujú dodatočnú podporu okolo kolena pri cvičení alebo inej fyzickej aktivite

Niektoré kompresné návleky na kolená poskytujú celkovú podporu celej oblasti kolena, zatiaľ čo iné pridávajú cielenú podporu jabĺčku.

Kompresné návleky na kolená však nie sú vhodné na neustále, celodenné používanie. Sú určené na nosenie počas fyzickej aktivity, keď je potrebné zabezpečiť dodatočnú podporu kolien. 

Môžu poskytnúť stabilitu kolena počas cvičenia alebo zabrániť bolestiam a bolestiam po tréningu.

Činnosti, pri ktorých môžeme zvážiť využitie kompresného návleku na koleno, sú napríklad behvzpieraniedrepy a iné kardio aktivity.

Prírodná podpora od Dr.Protect 

Dr.Protect C-Vitamín 

Je výživový doplnok s vysokým obsahom vitamínu C  (30 000 mg) a s extraktami z ríbezle čiernej a ruže šípkovej pre lepšie vstrebávanie

Vitamín C je najznámejší a najdôležitejší vitamín pre ľudský organizmus, predstavuje až 80% potreby vitamínov. V ľudskom organizme sa uchováva krátku dobu a nie je možné sa ním predzásobiť na viac dní. Preto sa odporúča užívať ho denne. 

Vitamín C prispieva:

  • k udržaniu normálnej funkcie imunitného systému počas intenzívneho fyzického výkonu a po ňom,
  • k normálnej tvorbe kolagénu pre normálnu funkciu krvných ciev,
  • k normálnej tvorbe kolagénu pre normálnu funkciu kostí,
  • k normálnej tvorbe kolagénu pre normálnu funkciu chrupaviek
  • k normálnej tvorbe kolagénu pre normálnu funkciu ďasien,
  • k normálnej tvorbe kolagénu pre normálnu funkciu kože,
  • k normálnej tvorbe kolagénu pre normálnu funkciu zubov,
  • k normálnemu energetickému metabolizmu,
  • k normálnej činnosti nervovej sústavy,
  • k normálnej psychickej činnosti,
  • k normálnej funkcii imunitného systému,
  • k ochrane buniek pred oxidatívnym stresom,
  • k zníženiu vyčerpania a únavy,
  • k regenerácii redukovanej formy vitamínu E,
  • zvyšuje vstrebávanie železa.

Dr.Protect Glukosamín Chondroitín 

Je to synergická trojkombinácia vytvorená pre Vaše silné a pohyblivé kĺby, kosti aj chrupavky 

Znižuje riziko ostreoartrózy, prechádza artróze, zmierňuje zápalovú bolestivosť kĺbov, je dôležitý pre tvorbu kolagénu v chrupavkách, hydratuje pokožku.

Glukosamín a chondroitín:

  • pomáhajú podporovať zdravé kĺby, najmä kolená,
  • pomáhajú udržiavať normálny stav kĺbov, kostí, väzov a šliach,
  • podporujú pohyblivosť kĺbov – glukosamín samotný alebo v kombinácii s chondroitínom prispieva k udržaniu pružnosti a pohyblivosti kĺbov,
  • glukosamín sa prirodzene vyskytuje v kĺboch a svaloch, kde hrá dôležitú úlohu pri hladkom fungovaní spojivového tkaniva v okolí kĺbov, vrátane šliach, väzov, chrupavky,  kostí a ciev, je nevyhnutný pre štruktúru a pružnosť chrupavky,
  • znižuje riziko osteoartrózyspomaľuje deštrukčný proces chrupavky pohybového aparátu a následne znižuje riziko osteoartrózy,
  • prispieva k ochrane kĺbových chrupaviek vystavených nadmernému pohybu alebo zaťažovaniu a pomáha zlepšiť rozsah pohybu v kĺboch,
  • podporuje prirodzenú obranyschopnosť – pomáha celkovo posilniť organizmus, najmä počas intenzívnej fyzickej a duševnej práce,

predchádza artróze – slúži k udržaniu pružných spojov, je účinný pri problémoch zápalu a mobility kĺbov zmierňuje zápalovú bolesť kĺbov.

 drprotect-odporuca-blog