Ako sa ochrániť pred koronavírusom? Pozrite si rady.

blog-corona

V súčasnosti zatiaľ neexistuje žiadna vakcína na prevenciu proti tomuto novému typu koronavírusu. Najlepší spôsob je zabrániť tomu, aby sme s ním vôbec prišli do kontaktu.

Ako mnohí vieme, vírus sa šíri hlavne z človeka na človeka.

  • Najmä ak sa nachádzate v blízkom kontakte s ostatnými (2 m vzdialenosť).
  • Prostredníctvom kvapôčiek, ktoré vznikajú pri kýchnutí alebo kašľaní. Tieto kvapôčky môžu pristáť na ústach alebo nosoch ľudí, ktorí sa nachádzajú v blízkosti alebo ich vdýchnuť priamo do pľúc.
  • Vírusy sa môžu šíriť aj prostredníctvom kvapôčiek pristávajúcich na povrchoch, ako sú sedadlá v autobusoch alebo vo vlakoch alebo na pracovných stoloch v škole. Či je to však ďalší hlavný spôsob prenosu závisí od toho, ako dlho vírus prežije na daných povrchoch - môže sa líšiť od hodín až po niekoľko dní.

 

Kroky pre vašu ochranu

Základom je prevencia a zvyšovanie imunity.

Časté umývanie rúk

Umývajte si ruky s mydlom a vodou najmenej 20 sekúnd, najmä potom, ak ste boli na verejnom mieste alebo po fúkaní nosa, kašľaní či kýchaní. Nezabúdajte ani na oblasť medzi prstami a pod nechtami.

V prípade, že nemáte k dispozícii mydlo a vodu, použite dezinfekčný prostriedok na ruky, ktorý obsahuje najmenej 60% alkoholu. Pokryte ním všetky povrchy vašich rúk a trite ich dovtedy, až kým nie sú suché.

Nedotýkajte sa neumytými rukami očí, úst a nosa.

Vyvarujte sa blízkemu kontaktu

Vyhnite sa úzkemu kontaktu s chorými ľuďmi

Ak sa vo vašej komunite šíri COVID-19, dodržujte medzi sebou a ostatnými ľuďmi potrebný odstup. Toto je obzvlášť dôležité pre ľudí, u ktorých je vyššie riziko, že ochorejú.

Bojíte sa, či nie ste chorí?

Laboratóriá už pripravujú ambulantné testy na zistenie koronavírusu COVID-19 vhodné aj na domáce použitie, vďaka ktorým sa budete vedieť otestovať.

 

Kroky na ochranu ostatných

Kontrolujte si pravidelne telesnú teplotu

  • Jednoduchá metóda, na ktorú vám stačí aj lacný teplomer pre deti aj dospelých, je kontrola telesnej teploty každý deň pred odchodom von, do práce alebo školy
  • Máte zvýšenú teplotu? Informujte nadriadených a zvážte ostať doma

Ak ste chorí, zostaňte doma

  • Ak ste chorí, zostaňte doma, s výnimkou potreby lekárskej starostlivosti.

Zakryte si tvár keď kašlete a kýchate

  • Pri kašľaní alebo kýchaní si zakryte ústa a nos použitím vreckovky alebo vnútornej strany lakťa.
  • Použitú vreckovku vyhoďte do koša.
  • Okamžite si umyte ruky mydlom a vodou (aspoň 20 sekúnd), prípadne použite dezinfekčný prostriedok na ruky.

Ak ste chorí, noste ochranné rúško

Masky a rúška na tvár poskytujú určitú ochranu, no nezabránia prechodu menších aerosólových častíc, ktoré môžu preniknúť aj cez materiál rúška. Rúška a ani respirátory nechránia naše oči, ktoré sú tak vystavené nebezpečenstvu.

Mali by ste nosiť rúško, keď ste v okolí iných ľudí (napr. v dave alebo v jednej miestnosti či vo vozidle - zvyčajne verejná doprava) a predtým, ako vstúpite do nemocnice. Ak nie ste schopní nosiť rúško či respirátor (napríklad preto, že vám spôsobuje problémy s dýchaním), mali by ste sa čo najviac snažiť zakryť pri kašlaní alebo kýchaní.

Pozrite si ako si správne vybrať ochrannú masku, rúško alebo respirátor.

Čistenie a dezinfekcia

Denne čistite a dezinfikujte povrchy, ktorých sa často dotýkate. Patria sem stoly, kľučky, svetelné vypínače, kuchynská linka, písacie stoly, telefóny, klávesnice, toalety, vodovodné batérie a umývadlá.

Ak máte horúčku, kašeľ a ťažkosti s dýchaním, včasne vyhľadajte lekársku pomoc a zdieľajte s nimi svoju cestovnú anamnézu.

Ak ste sa vrátili z postihnutej oblasti za posledné dva týždne, v súčasnosti to už platí z akejkoľvek inej krajiny, zostaňte doma a vyhnite sa kontaktu s ľuďmi počas nasledujúcich 14 dní. To znamená, že nebudete chodiť do práce, do školy alebo na verejne priestory.

Ak ste sa vrátili z infikovanej oblasti a objavili sa u vás vysoké teploty, kašeľ, výtok z nosa, bolesť hrdla alebo ťažkosti s dýchaním, neopúšťajte svoj domov, kým sa neskontaktujete s vašim lekárom.

 

Najlepšia ochrana je prevencia

Vyberte si ochrannú masku, rúško alebo respirátor skladom.

  

Pozrite si ďalšie súvisiace články