Ochráni nás rúško alebo respirátor pred koronavírusom? Tipy, ako si vybrať, kde kúpiť a ako správne používať ochranné pomôcky.

blog-maska

Ochranné rúška sú aktuálne veľkou témou v súvislosti s koronavírusom. Masiek, rúšok a respirátorov je veľa druhov. Aký je medzi nimi rozdiel? Na čo sú dobré? Ako ich používať? Ktorý je funkčný a ochráni vás? 

Aké typy ochranných masiek a respirátorov poznáme?

Ochranné rúška na tvár a ústa

71ERkRm83sL._UL1500_

Jednorázové ochranné rúška na tvár

Ochranné rúško nie je magické brnenie. Nepredstavuje vstupenku do rizikových oblastí a negarantuje totálnu imunitu pred šíriacou sa infekciou. Nosiť by ich mali predovšetkým pacienti, aby nešírili infekciu pri kašľaní a kýchaní kvapôčkami. Rúško vám poskytne iba čiastočnú ochranu a to bez ohľadu na to, či sa bojíte koronavírusu, alebo oveľa pravdepodobnejšej nákazy chrípkou. Účinnosť pritom závisí nielen od typu ochrannej masky, ale aj od toho, či dodržiavate odporúčané postupy a návody na použitie.

Respirátory s filtrom alebo bez filtra podľa ochrannej triedy

51Qbs6hSMqL._UL1001_

Respirátory FFP1

  • Chránia proti pevným časticiam bez zvláštnej toxicity, účinnosť 78%
  • Nechránia pred kvapkami aerosólu, karcinogénnymi časticami, mikroorganizmami (vírusy, baktérie, plesne a ich výtrusy)

Respirátory FFP2 (Respirátory N95 alebo KN95)

  • Chránia proti pevným časticiam alebo škodlivým či dráždivým vodným aerosolom, účinnosť 92%
  • Nechránia pred rádioaktívnymi zlúčeninami, vírusmi a enzýmami.

Respirátory FFP3

  • Chránia proti jedovatým pevným časticiam alebo vodným aerosolom, rizikami triedy III., biologickými zlúčeninami, jedovatými, škodlivými časticami a aerósolom, baktériami-TBC, účinnosť 98%

Niektoré respirátory sú vybavené vybavené tzv. výdychovým ventilčekom - respirátory s filtrom, ktorý zlepšuje dýchanie, znižuje obsah CO2, znižuje teplo a vlhkosť vo vnútri masky.

Aký je rozdiel medzi rúškom a respirátorom?

V ponuke obchodov, ktoré majú ochranné masky a respirátory skladom, si môžete všimnúť rozličné druhy ochranných masiek. Najrozšírenejšie sú chirurgické rúška a respirátory. Každé majú odlišné výhody či nevýhody a hodia sa za rôznych okolností.

Jednoduché filtračné rúška sú cenovo dostupné. Slúžia v prvom rade ako primitívna bariéra. Stoja v ceste nákazám, ktoré sa z tela chorého prenášajú vzduchom pomocou drobných kvapôčok pri kašľaní, kýchaní a dokonca aj pri obyčajnom dýchaní.

Chránia však iba takzvané sterilné pole. Znamená to, že sú v prvom rade určené na bezprostrednú ochranu pacienta pred mikroorganizmami vydychovanými lekármi či sestričkami. Jednoduchý dizajn najlacnejších typov filtračných rúšok však spravidla neumožňuje nastaviť ich tak, aby tesne priliehali k pokožke v okolí nosa a úst. Ich účinnosť sa tým znižuje.

Respirátory spravidla musia spĺňať náročnejšie požiadavky zdravotníckych agentúr.

Sú navrhnuté tak, aby garantovali bezpečné utesnenie medzi tvárou a respirátorom. Človek by vďaka nim mal byť vystavený podstatne nižšiemu množstvu potenciálne škodlivých čiastočiek, patogénov a vírusov (aj koronavírusov), ktoré sú rozptýlené v ovzduší.

Respirátor sa teda oplatí nasadiť v prípade, ak sa chystáte na miesta, kde sa zdržiava veľa ľudí, respektíve ak viete, že sa budete nachádzať v tesnej blízkosti potenciálne infekčných ľudí. Respirátory však ponúkajú najmä špecializovanejšie predajne a ich cena býva v porovnaní s jednoduchou maskou vyššia.

Ako správne nosiť rúšku na tvár?

  • Rúško má zakrývať nos aj ústa. 
  • Ak kašlete či kýchate a nechcete nakaziť iných, nasaďte si na tvár masku alebo respirátor. Ak ste zdravý a bojíte sa nákazy, uprednostnite respirátor.
  • Skôr než sa dotknete masky, umyte si ruky vodou a mydlom.
  • Masku rozbaľte a prehliadnite si ju, či nie je poškodená a nemá trhliny.
  • Horný okraj masky by mal mať modelovateľný prúžok, ktorý zaistí čo najtesnejší kontakt s pokožkou. Priložte túto časť na tvár, upravte okraje, aby neodstávali, a zaistite masku popruhom.
  • Správne nasadená ochranná maska má zakrývať ústa, nos aj bradu.
  • Pri snímaní masky sa dotýkajte iba popruhov, nie časti, ktorá filtrovala vzduch.
  • Maska je jednorazová, po použití ju zahoďte.

Všetky typy rúšok a respirátorov ponúkajú okrem ochrany zraniteľných slizníc aj druhý dôležitý benefit. Bránia tomu, aby ste sa zbytočne dotýkali tváre. Ľudia sa dotýkajú tváre približne 23-krát za hodinu. Vďaka maske klesá riziko, že si vírus prenesiete z kontaminovaného povrchu, ako sú trebárs kľučky, bezprostredne do oblasti úst a nosa. 

Ak ste navyše očkovaní, zvyšujete si imunitu, vediete zdravý životný štýl a dodržiavate správnu a častú hygienu rúk, nasadením ochrannej masky ste urobili pre svoju ochranu maximum.

Kde si zakúpiť ochranné masky, rúška a respirátory skladom?

Ak sa chcete ochrániť, vyberte si z ponuky ochranných masiek alebo respirátorov skladom.

 

Pozrite si ďalšie súvisiace články

 

DrProtect-bubliny-01@2x