Ako sa počas karantény nezblázniť? 10 rád, ktoré Vám pomôžu vydržať doma!

blog-karantena 

Ešte donedávna sme všetci len snívali o tom, že by sme boli konečne doma a nič nerobili. To sa však stalo realitou posledných týždňov a niektorí z nás musia byť nedobrovoľne doma. Zo začiatku sa všetko môže zdať úžasné až priam idylické no po čase zistíte, že byť celé dni doma nie je až tak super. Preto aby ste sa doma nezbláznili potrebujete dordžiavať 10 vecí, ktoré Vám predstavíme v tomto článku.

 

# 1  Zaveďte si denný režim

Byť celé dni doma sa nezaobíde bez toho aby ste si zaviedli denný režim, ktorý budete svedomito dodržiavať. Ak by ste iba tak neorganizovane prežívali každý deň, veľmi ľahko stratíte pojem o tom aký je deň a začali by ste sa proste nudiť. Aby ste boli fyzicky aj psychicky zdraví musíte svoj denný režim priblížiť tomu, ktorý ste mali ešte pred karanténou. 

Budík si nastavte na približne rovnaký čas kedy zvyčajne vstávajte a do postele choďte ako cez pracovný týždeň. Ráno sa prezlečte z pyžama, doprajte si raňajky a svoju prácu a oddych si rozdeľte do segmentov. Tak budete mať zaručené, že budete pravidelne jesť, stihnete sa postarať o domácnosť, venovať sa práci a neskôr aj tomu čo Vás baví a napĺňa. 

 

 # 2  Komunikujte

To, že teraz nemôžete s najlepšími kamoškami zabehnúť na kávičku neznamená, že si nemôžete zatelefonovať alebo použiť videohovor. Takto si môžete spoločne užiť aj spomínanú kávu aspoň virtuálne. Nezabúdajte však ani na svoju rodinu, jeden telefonát denne Vám aj im zaručene zlepší náladu. Telefonát však najviac poteší ľudí z Vášho okolia, ktorí sú osamelí ako napríklad Vaši starí rodičia alebo rodičia.

  

# 3  Pravidelný pohyb

Šprint do chladničky a naspäť ku gauču je v týchto dňoch veľmi populárnym športom, no stačí nám takýto pohyb aby sme ostali v kondícii a nenabrali počas karantény zbytočné kilá? Na udržanie fyzického ale aj psychického zdravia je potrebný pravidelný pohyb. Najdôležitejšou časťou je aj to aby ste to po pár dňoch nevzdali! 

Na to aby ste si zacvičili nepotrebujete ísť ani do fitka, ktoré je teraz aj tak zavreté. Na internete mnoho športovcov ponúka online hodiny, kde si zacvičíte spolu s nimi. Od klasických cez dynamické cvičenia až po relaxačnú jógu alebo rehabilitačné cvičenia. K tomu budete potrebovať kvalitnú podložku na cvičenie Yogi. Pohyb si v rámci možností môžete dopriať aj vonku chôdzou, behom, bicyklovaním či korčuľovaním. 

 

# 4  Pozor na stravovanie!

K zdravému životnému štýlu okrem pohybu patrí zaručene aj zdravá a vyvážená strava. Stravovať sa zdravo by sme mali počas celého svojho života a nie iba počas karantény. No tento čas je viac než ideálny na osvojenie si nových stravovacích návykov. Najideálnejšie je zvýšenie prísunu čerstvej zeleniny a ovocia. Viac konzumovať by sa mali aj strukoviny, obilniny, orechy či semiačka. Obmedziť by ste mali aj cukor, mäso a mäsové výrobky. Nesmiete však zabúdať ani na dostatočné množstvo tekutín čo Vám zaručene pomôže vyhnúť sa bolestiam hlavy či nadmernej únave. Ak potrebujete dávku energie a káva Vám nechutí skúste ako náhradu šálku zeleného čaju.

 

# 5  Kam nechodí slnko, tam chodí lekár

Nie je žiadnym tajomstvom, že sa v posledných dňoch zvýšil predaj vitamínových doplnkov. Ak ste si už aktívne začali dopĺňať vitamín C alebo zinok, nemali by ste zabúdať ani na vitamín D. Ten je nevyhnutný pre správne fungovanie obranyschopnosti nášho organizmu a získať ho môžete jednoducho zo slnka. V posledných dňoch nám počasie praje a preto je ideálne výjsť na slnko aspoň na 15 - 20 minút denne. Lúčom vystavte odhalenú pokožku, keďže cez oblečenie alebo sklo žiarenia tak ľahko neprenikne. Pobytom na slnku si telo dobije baterky a čo to si odloží aj do zásoby. 

  

# 6  Naučte deti samostatnosti

V dnešných dňoch, keď sú školy a škôlky zavreté je na rodičov vyvíjaný obrovský tlak. Okrem práce z domu musia zvládať navariť, upratať, robiť s deťmi úlohy a vytvoriť im program na celý deň a popritom sa snažia nájsť si kúsok voľna pre seba. So staršími deťmi si úlohy urobte ešte doobeda aby mali neskôr voľný program na hranie a iné aktivity. Škôlkari sa dokážu aj na chvíľu zahrať sami alebo ich zabavte rozprávkami, ktoré denne online čítajú Zuzana Fialová alebo Kristína Tormová. Energiu si deti môžu vybiť aj popri pomáhaní s domácimi prácami čo ich naučí poriadnosti a zodpovednosti.

 

# 7  Home office má aj svoje negatívne stránky

Ak ste doteraz neboli zvyknutí na prácu z domu je dosť pravdepodobné, že sa dostanete do úzkych. Ráno vstanete a bez raňajok si sadáte k počítaču a začínate pracovať, kde presedíte celý deň. Neskôr večer namiesto oddychu kontrolujete či ste všetko stihli. Ďalšou nástrahou je aj prokrastinácia a odsúvanie úloh na neskôr.

 To môže pôsobiť stresujúco, keďže sa Vám práca odrazu nakopí a Vy máte pocit, že nič nestíhate. Tak isto ako si naplánujete svoj denný režim, mali by ste si naplánovať aj režim svojej práce. Ak ho budete svedomito dodržiavať vyhnete sa tak zbytočnému stresu a nadmernej záťaži. Nezabudnite si aj pravidelne kontrolovať svoju váhu inteligentne.

 

# 8  Venujte sa svojmu hobby

Keďže poväčšine máme teraz oveľa viac času ako predtým sa môžete začať naplno venovať Vášmu hobby. Alebo aj naopak, naučiť sa niečo nové čo ste vždy chceli vedieť. Či už je to cudzí jazyk alebo kurz varenia, existuje mnoho online kurzov alebo aplikácií, s ktorými si rozšírite svoje obzory. Ak radi čítate je práve teraz ten pravý čas dočítať všetky tie rozčítané knihy, ktoré ste odložili na poličku.

  

# 9  Nezabúdajte na úsmev

Ak keď sú tieto dni niekedy ťažké, musíte si vždy nájsť dôvod na úsmev aby ste si udržali svoje psychické zdravie. Či už je to obľúbený film, kniha alebo pieseň, ktorá Vás dokáže rozosmiať - smejte sa! Niekedy stačí krátka prechádzka vonku či telefonát s rodinou alebo priateľmi a Vás deň je hneď veselší. :)

 

# 10  Detox od sociálnych sietí

Internet je momentálne miestom viacerých negatívnych správ, ktoré neprospievajú ani ľuďom, ktorí sú v psychickej pohode. Preto by ste sa mali proste vypnúť a tieto správy nesledovať a venovať sa veciam, ktoré Vám prinášajú radosť. Musíte sa odpútať od negatívnych vplyvov, ktoré tieto dni iba zhoršujú. Koniec koncov zistíte, že nič podstatné Vám vôbec neuniklo a tak máte oveľa viac času na seba a svoju rodinu.

  

Ako prežívate tieto dni Vy? Máte aj Vy nejaké rady ako si spríjemniť dni doma?