Ako včasne diagnostikovať rakovinu hrubého čreva?

drprotect-radi-blog

Dvanásť autobusov plných ľudí – to je množstvo pacientov v Európe, ktorí každý deň pribudnú  s novou diagnózou rakoviny hrubého čreva a konečníka. Napriek tomu, že sa jej dá predchádzať a je veľmi dobre liečiteľná!

Kolorektálny karcinóm je najčastejšie nádorové ochorenie tráviacej trubice. O niečo častejšie postihuje mužov ako ženy, čo platí najmä pre karcinóm konečníka. Nie je však už len problémom ľudí v dôchodkovom veku, ale čoraz častejšie postihuje aj mladších. Jeho výskyt je vysoký najmä vo vyspelých krajinách, preto ho môžeme zaradiť medzi civilizačné ochorenia. Patrí medzi tri najčastejšie typy zhubných nádorov vôbec.

Kolorektálny karcinóm označuje rakovinu hrubého čreva (kolón) a konečníka (rektum), čiže sa môže nachádzať v ktorejkoľvek časti hrubého čreva vrátane konečníka.

Často vzniká z nezhubných nádorov - adenómov či adenómových polypov. Niekedy ich bunky zmenia štruktúru, tvar a funkciu a proces vyústi až do rakoviny hrubého čreva, konečníka alebo hrubého čreva a konečníka (kolorektálny karcinóm). Nádorové bunky sa môžu z nádoru uvoľniť a dostať sa do krvného obehu či lymfatického systému. Tak sa nádor rozšíri aj do vzdialených častí tela a vytvára druhotné nádorové ložiská – metastázy. Rakovina hrubého čreva a konečníka obyčajne metastázuje do pľúc, pečene, mozgu, obličiek a močového mechúra.

Prečo vzniká?

Presnú príčinu vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka sa zatiaľ nepodarilo odhaliť, no sú známe faktory, ktoré riziko ochorenia zvyšujú. V populácii so stredným alebo vysokým rizikom rakoviny kolorekta sa vo veku 50 rokov až u tretiny, a vo veku 70 rokov až u polovice objavujú adenómové polypy, ktoré môžu prerásť do rakoviny. Štúdia, ktoré prebiehala v USA, dokázala prítomnosť aspoň jedného adenómového polypu a/alebo karcinómu u 37 % osôb vo veku 50 – 75 rokov, ktorí nemali žiadne príznaky ochorenia.

Medzi rizikové faktory patria najmä:

  • Genetická predispozícia – často sa objavuje rodinný výskyt ochorenia, preto by príbuzní 1. stupňa (rodičia, deti, súrodenci) ľudí, ktorým zistili kolorektálny karcinóm, mali začať s pravidelným testovaním na okultné krvácanie od 40. roku života, vždy raz ročne. Postačujú kontroly u praktického lekára, pokiaľ sa však objavia akékoľvek príznaky ťažkostí s tráviacim traktom, mali by čo najskôr podstúpiť vyšetrenie u špecialistu – gastroenterológa.
  • Vyšší vek – riziko rakoviny hrubého čreva a konečníka rastie najmä po päťdesiatke, i keď niekedy choroba napadne aj mladých ľudí. Vek sa považuje za nízkorizikový faktor, no určuje, kedy treba najneskôr začať s pravidelnými prehliadkami. Všetci bez ohľadu na to, či majú alebo nemajú zdravotné problémy, by mali po 50. roku podstúpiť vždy raz za dva roky test na okultné krvácanie (ak nepatria do niektorej z vysokorizikových skupín – vtedy treba s testovaním začať skôr).
  • Iné (nezhubné) ochorenia hrubého čreva – adenómy, polypy, zápalové ochorenia ako napr. Crohnova choroba, chronická ulcerózna kolitída (Colitis ulcerosa) a pod. Vysoké riziko majú aj ľudia s ochorením adenómová polypóza v rodine. Crohnova choroba zvyšuje riziko ochorenia na rakovinu čreva 7-20 krát, pri ulceróznej kolitíde je toto riziko ešte vyššie. Po 25 rokoch dostane 40% pacientov trpiacich na Colitis ulcerosa rakovinu čreva. V 40 % takýchto prípadov sa potom vyskytne karcinóm súčasne na rôznych a viacerých častiach čreva.
  • Obezita - klinické štúdie potvrdili, že obezita má priamy vzťah k rakovine hrubého čreva a konečníka.
  • Cukrovka - pacienti s cukrovkou majú o 30 až 40 % vyššie riziko kolorektálneho karcinómu, ako zdraví ľudia.
  • Životospráva - riziko ochorenia zvyšuje strava bohatá na tuky a chudobná na vlákninu, pitie alkoholu, fajčenie, stres a sedavý spôsob života. Medzi najnezdravšie potraviny patrí červené mäso, najmä smažené, pečené a obzvlášť údené. Z alkoholu spôsobuje riziko prekvapivo najmä pivo, pokiaľ sa pije vo vyššom množstve.
  • Ženy, ktoré mali / majú rakovinu prsníka, vaječníka alebo maternice – preventívne vyšetrenia na okultné krvácanie by mali podstúpiť raz ročne bez ohľadu na vek (pokiaľ nemajú tráviace ťažkosti) 

Súvisiace črevné ochorenia

Až 80 % prípadov kolorektálneho karcinómu vzniká z adenómu – nezhubného nádoru, ktorý sa v čreve objavuje ako žľazový polyp a vyzerá ako výčnelok na sliznici čreva. Príčinou je nadmerné delenie sliznicových buniek. Niekedy začne polyp rásť a jeho bunky zmenia štruktúru, tvar a funkciu. Adenóm je predrakovinovým stavom a zmeny, ktoré sa v ňom postupne odohrávajú, môžu skončiť až vznikom zhubného nádoru. Táto premena môže trvať aj niekoľko rokov. Nádorové bunky sa potom môžu rozširovať do okolitých tkanív, poškodzovať ich a môžu sa z nádoru uvoľniť a dostať sa do krvného obehu či lymfatického systému. Tak sa nádor rozšíri aj do vzdialených častí tela a vytvára druhotné nádorové ložiská – metastázy.

Polypy nemusia spočiatku spôsobovať žiadne problémy. Riziko však astronomicky stúpa, keď začnú krvácať. Pravdepodobnosť, že sa zvrhnú do zhubného ochorenia, sa dá posúdiť na základe veľkosti polypu, jeho histologickej štruktúry a stupňa dysplázie (nízka, stredná alebo ťažká). Pravdaže, nie každý adenómový polyp musí nutne prerásť do onkologického ochorenia. Endoskopická polypektómia ich však dokáže jednoducho odstrániť a tým znižuje výskyt rakoviny kolorekta u ľudí, ktorí nimi trpia.

Príznaky

Príznaky rakoviny hrubého čreva a konečníka často nebývajú výrazné ani trvalé, často sú prerušované, striedavé a zdanlivo bezvýznamné. Človek ich často úplne prehliadne alebo ich dáva do súvislosti s inými vplyvmi – zlou stravou, stresom, či hemoroidmi. Je nevyhnutné všímať si bežné fungovanie svojho tráviaceho systému, aby sme si čo najskôr všimli prípadné zmeny. Ak má byť liečba úspešná, je mimoriadne dôležité odhaliť ochorenie včas a čo najskôr navštíviť odborníka. Podľa odhadov dosahuje úspešnosť liečby pri včasnej diagnóze až 90%.

Príznaky závisia od veľkosti nádoru a jeho umiestnenia v hrubom čreve. Medzi najčastejšie patria:

  • zmena pravidelnosti stolice,
  • hnačka alebo zápcha,
  • veľmi tmavé zafarbenie stolice,
  • prítomnosť krvi v stolici,
  • nebolestivé krvácanie z konečníka, svrbenie, podráždenie a opuch,
  • pocit, že črevo sa úplne nevyprázdňuje,
  • stolica odchádza v úzkom prúžku,
  • tráviace problémy (nadúvanie, pocit plnosti, kŕče),
  • časté, bolestivé uvoľňovanie vetrov,
  • neúmyselná strata hmotnosti, nechuť do jedla,
  • zvýšená únava.

Ak sa objaví niektorý alebo viaceré z týchto príznakov, nezávisle od množstva či frekvencie, človeka by mal čo najskôr vyšetriť odborník, ktorý stanoví presnú diagnózu, alebo sa otestovať sám na prítomnosť krvi v stolici jednoduchým a rýchlym testom na domáce použitie.

 

Prevencia

Rakovina hrubého čreva a konečníka patrí medzi zhubné ochorenia, ktorým sa dá účinne predchádzať. Odborníci tvrdia, že zmenou životného štýlu a pravidelnými kontrolami by sa dalo zabrániť vzniku rakoviny až u polovice pacientov.

  • Uprednostňujte rastlinné tuky, zaraďte do jedálnička olivový olej.
  • Znížte spotrebu smaženého, grilovaného a pečeného červeného mäsa, jedzte najmä hydinu a ryby.
  • Vylúčte alebo obmedzte na minimum konzumáciu údenín a údeného červeného mäsa.
  • Všeobecne známym pravidlom je dostatočný príjem vlákniny – z ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov.
  • Pitie piva zvyšuje riziko (najmä rakoviny konečníka), preto by sa malo konzumovať s mierou.
  • Ochranný účinok dokázali vitamíny A, C a E, účinná v prevencii je aj kyselina listová, selén a vápnik.
  • Fyzická aktivita a udržiavanie telesnej hmotnosti – dostatok pohybu chráni pred vznikom rakoviny hrubého čreva a konečníka, kým obezita zvyšuje riziko u mužov na dvojnásobok a obézne ženy majú riziko vyššie o 40 %.
  • Ak sa u niekoho z rodiny objavila rakovina hrubého čreva a konečníka či adenómy v hrubom čreve, treba sa poradiť so svojím lekárom.
  • Rakovina hrubého čreva a konečníka väčšinou nebolí, a tak ju mnohí pacienti odhalia príliš neskoro. Treba pozorovať svoj tráviaci systém a jeho normálnu funkciu, aby sme si všimli prípadné zmeny.

DrProtect_logo_prezentacia_1_1rr

Prihláste sa a odoberajte rady Dr.Protecta a získajte zľavu 5% hneď teraz.

#formular#

Ako ju diagnostikovať?

Máte niektoré z uvedených príznakov? Vyskytuje sa u Vás v rodine niekto kto mal  alebo má onkologické ochorenie? Máte pochybnosti o Vašom zdraví? Otestujte sa doma. Je to tak jednoduché a pohodlné a rýchle. Môžete navštíviť svojho všeobecného lekára, ktorý Vám test dá a vyhodnotí alebo si test za pár eúr zakúpiť u nás a doma vyhodnotiť sám. Vybrať si môžete z 3 druhov:

Test na skryté krvácanie zo stolice je jednoduchý a bezbolestný test, ktorý môže odhaliť rakovinu hrubého čreva a konečníka (kolorektálny karcinóm),  a v pohodlí domova si ho už môže urobiť každý sám. Jeho vykonanie trvá asi päť minút a dokáže odhaliť už včasné štádiá rakoviny.

Pozitívny výsledok môže poukazovať aj na iné - nezhubné choroby, ktoré nie sú nebezpečné, no časom by sa mohli na zhubné ochorenie zvrhnúť. Ľudia starší ako 50 rokov by si ho mali urobiť aspoň raz za dva roky, a to aj pokiaľ nemajú žiadne iné problémy. Dôležité je, aby sa test nerobil počas menštruácie, alebo ak má človek hemoroidy, teda krvácajúcu zlatú žilu.

Kolorektálny karcinóm je na Slovensku najčastejším onkologickým ochorením a druhou najčastejšou príčinnou úmrtia na zhubné ochorenia. Je to pritom liečiteľný typ rakoviny, pokiaľ sa diagnostikuje včas. Jednoduchý a bezbolestný test na skryté krvácanie do stolice ho dokáže odhaliť v štádiu, kedy možno nádor vyoperovať, a tak úplne vyliečiť až 95 percent pacientov. Napriek tomu je na Slovensku ročne diagnostikovaných 3000 nových prípadov a 1700 pacientov na ochorenie umiera.

Každoročne sa v Európe diagnostikuje približne 470 000 ľudí s rakovinou hrubého čreva, z ktorých polovica neprežije. A zatiaľ čo ochorenie sa prevažne týka ľudí starších ako 50 rokov, teraz vidíme desivé zvýšenie počtu diagnóz u výrazne mladších pacientov.

Syndróm dráždivého čreva (IBS)

Medzi ďalšie choroby tráviaceho traktu patrí aj syndróm dráždivého čreva.

S príznakmi syndrómu dráždivého čreva (IBS) sa stretávajú 3 až 20% Európanov. Tento stav postihuje viac ženy ako mužov. Niektorí ľudia s IBS majú menšie príznaky. U iných sú však príznaky výrazné a narúšajú každodenný život.

Čo je IBS?

IBS je známy aj ako dráždivé hrubé črevo, slizničná kolitída a spastická kolitída. Je to samostatné ochorenie od zápalového ochorenia čriev a nesúvisí s inými črevnými ochoreniami. IBS je skupina črevných príznakov, ktoré sa zvyčajne vyskytujú spoločne. Príznaky sa u jednotlivých osôb líšia závažnosťou a trvaním. Trvajú však najmenej tri mesiace po dobu najmenej troch dní v mesiaci.

Syndróm dráždivého čreva môže v niektorých prípadoch spôsobiť poškodenie čriev. To však nie je bežné.

Nezvyšuje riziko vzniku rakoviny tráviaceho traktu, ale napriek tomu môže výrazne ovplyvniť váš život. Prečítajte si viac o konkrétnych spôsoboch, ktorými môže IBS ovplyvniť vaše črevá.

Príznaky syndrómu

Príznaky IBS zvyčajne zahŕňajú:

  • kŕče
  • bolesť brucha
  • nadúvanie a plynatosť
  • zápcha
  • hnačka

U ľudí s IBS nie je nezvyčajné, že majú epizódy zápchy aj hnačky. Príznaky ako nadúvanie a plynatosť zvyčajne zmiznú po vyprázdnení.

Príznaky IBS nie sú vždy pretrvávajúce. Môžu ustúpiť, len aby sa vrátili. U niektorých ľudí však príznaky pretrvávajú. 

Príznaky IBS u žien

Ženy môžu mať tendenciu mať príznaky v čase menštruácie alebo môžu mať v tomto období viac príznakov. Ženy v menopauze majú menej príznakov ako ženy, ktoré stále menštruujú. Niektoré ženy tiež uvádzajú, že niektoré príznaky sa počas tehotenstva zvyšujú.

Medzi bežné príznaky patria: 

  • stolica je vodnatejšia, tvrdšia, hrudkovitejšia alebo obsahujúca hlien
  • hnačka, zápcha alebo ich striedanie týmito dvoma stavmi
  • pocit, že pohyb čriev nie je úplný
  • nadúvanie brucha, kŕče, plynatosť alebo bolesť
  • pálenie záhy
  • nepríjemný pocit alebo nevoľnosť po jedle
  • časté núdzové situácie na záchode
  • bolesti v dolnej časti chrbta
  • príznaky, ktoré sa zhoršujú po jedle

Príznaky IBS u mužov

Príznaky IBS u mužov sú rovnaké ako príznaky u žien. Oveľa menej mužov však svoje príznaky hlási a vyhľadáva liečbu. 

Bolesť pri IBS

Bolesť pri IBS môžete pociťovať ako kŕče. Pri týchto kŕčoch budete mať aj minimálne dva z nasledujúcich zážitkov:

  • určité zmiernenie bolesti po stolici
  • zmena v tom, ako často máte stolicu
  • zmeny v tom, ako vyzerá vaša stolica

Diagnóza IBS

Váš lekár môže na základe vašich príznakov diagnostikovať IBS. Môže tiež vykonať jeden alebo viacero z nasledujúcich krokov, aby vylúčil iné možné príčiny vašich príznakov:

  1. nariadi vám určitú diétu alebo vyradenie určitých skupín potravín na určitý čas, aby sa vylúčili akékoľvek potravinové alergie
  2. nechá vyšetriť vzorku stolice, aby sa vylúčila infekcia
  3. urobí vám krvné testy na kontrolu anémie a vylúčenie celiakie
  4. vykoná kolonoskopiu

Kolonoskopia sa zvyčajne vykonáva len vtedy, ak má lekár podozrenie, že vaše príznaky sú spôsobené kolitídou, zápalovým ochorením čriev (Crohnovou chorobou) alebo rakovinou. 

Liečba IBS

Na IBS neexistuje liek. Liečba je zameraná na zmiernenie príznakov. Spočiatku vám lekár môže nariadiť určité zmeny životného štýlu. Tieto "domáce lieky" sa zvyčajne navrhujú pred použitím liekov. 

Domáce prostriedky na liečbu IBS

Niektoré domáce prostriedky alebo zmeny životného štýlu môžu pomôcť zmierniť príznaky IBS bez použitia liekov. Príklady týchto zmien životného štýlu zahŕňajú:

  • pravidelná fyzická aktivita
  • obmedzenie konzumácie kofeínových nápojov, ktoré stimulujú črevá
  • konzumácia menších porcií jedla
  • minimalizácia stresu (môže pomôcť terapia rozhovorom)
  • užívanie probiotík ("dobré" baktérie, ktoré sa bežne nachádzajú v črevách) na zmiernenie plynatosti a nadúvania
  • vyhýbanie sa vyprážaným alebo koreneným jedlám

Potraviny, ktorým sa treba vyhnúť pri IBS

Riadenie stravy pri IBS môže vyžadovať trochu viac času, ale často stojí za to. Úprava množstva alebo vylúčenie niektorých potravín, ako sú mliečne výrobky, vyprážané jedlá, nestráviteľné cukry a fazuľa, môže pomôcť zmierniť rôzne príznaky. Niektorým ľuďom pomohlo zmierniť niektoré príznaky IBS pridanie korenín a byliniek, ako je zázvor, mäta pieporná a harmanček.

Čo spôsobuje IBS?

Hoci existuje mnoho spôsobov liečby IBS, presná príčina IBS nie je známa. Medzi možné príčiny patrí príliš citlivé hrubé črevo alebo imunitný systém. Postinfekčný IBS je spôsobený predchádzajúcou bakteriálnou infekciou v tráviacom trakte. Pre rôzne možné príčiny je ťažké IBS predchádzať.

Fyzické procesy, ktoré sa podieľajú na IBS, sa tiež môžu líšiť, ale môžu pozostávať z:

  • spomalené pohyby hrubého čreva, ktoré spôsobujú bolestivé kŕče
  • abnormálna hladina serotonínu v hrubom čreve, ktorá ovplyvňuje pohyblivosť a pohyby čriev
  • mierna celiakia, ktorá poškodzuje črevá a spôsobuje príznaky IBS

Spúšťacie faktory IBS

Pre mnohých ľudí je kľúčom k zvládnutiu príznakov IBS vyhýbanie sa spúšťačom. Niektoré potraviny, ako aj stres a úzkosť môžu byť pre mnohých ľudí spúšťačmi príznakov IBS.

Bežné potraviny sú pre mnohých ľudí s IBS bežnými spúšťačmi. Niektoré z týchto potravín však môžu mať na vás väčší účinok ako iné. Môže vám pomôcť viesť si určitý čas potravinový denník, aby ste zistili, ktoré potraviny sú pre vás spúšťačom.

Pomôcť vám môže aj to, že si vopred uvedomíte situácie, ktoré môžu zvýšiť úroveň vášho stresu a úzkosti. To vám môže poskytnúť čas na to, aby ste si buď naplánovali, ako sa týmto situáciám vyhnúť, ak je to možné, alebo vypracovali stratégie na obmedzenie stresu a úzkosti.

Test na detekciu skrytého krvácania v stolici si môžete kúpiť TU.

Recenzie od zákazníkov

„Rýchle dodanie v krátkom čase a som spokojná s tým, že sa mi polepšilo, keďže mávam často kyselinu a aj problém, že nemôžem hocičo zjesť kvôli žlčníku, hlavne pri mastných jedlách. Ale pomáha mi dať si pred jedlom jednu až dve kapsuly a je to oveľa lepšie, nebýva mi potom zle. Bude treba určite užívať dlhodobo, aby sa vnútorne všetko preliečilo. Odporúčam naozaj všetkým, čo majú problém s trávením. Ľudmila, 38 rokov

„Mám vysoký cholesterol, rozhodol som sa siahnuť aj po prírodných prípravkoch a užívam od januára 3 x denne tieto kapsuly. Či mi to zlepšilo hladinu cholesterolu zatiaľ neviem, ale určite mi to pomohlo dať do poriadku nafukovanie a trávenie, čo je super. Je mi celkovo lepšie a beriem kapsule ďalej. Ďakujem, z mojej strany spokojnosť, uvidíme ešte ten cholesterol keď pôjdem na kontrolu k lekárovi.Stanislav, 61 rokov

„Som druhý mesiac po operácii žlčníka, už ho žiaľ nemám, musel ísť von. Veľmi mi pomáha ako podporná liečba užívanie kapsúl od vás. Mám aj prísnu diétu, bez toho by to nemalo žiaden efekt. Ale veľmi dobre to človeku pomôže stabilizovať celý tráviaci trakt. Nechám si ich aj naďalej, je to podstatne jednoduchšie a bez väčších bolestí, odkedy som si nasadila tieto kapsuly. Beriem to aj kvôli lepšej imunite v črevách, podobne ako probiotikum.Lucka, 37 rokov

„Dcéra mi kúpila tieto vitamíny, mám veľké problémy s trávením a bolesťami v bruchu už dlhú dobu. Som milo prekvapená, beriem ich tretí mesiac a je mi naozaj lepšie, mám pravidelné vylučovanie a nie je mi ťažko po najedení sa. Hlavne mi pomáha keď si dám tabletku pred jedlom. Kapsuly už kupujem aj manželovi, jemu skôr preventívne, keďže mu všetko chutí a je to gurmán ☺. Sme vďační.“ Oľga, 57 rokov

„Na firemnej husacine si dávame s kolegyňami pred jedlom ☺ lebo sa mi stalo, že som mala žlčníkový záchvat na druhý deň, po tom, čo sme to prehnali s mastnými pečienkami. Ale ja to užívam už pravidelne odvtedy, lebo mám celkovo problém s trávením stravy a nemôžem zjesť hocičo. Zaberá, je to super, mám vždy kapsuly poruke, odporúčam aj ostatným, radšej preventívne + úprava stravy, to je najlepšie samozrejme.Gabika, 29 rokov

„Výborné proti nafukovaniu, som veľmi spokojná. Treba užívať pred jedlom. Som rada, že ma nebolieva brucho ako predtým. Bolo to hrozné, mávala som pravidelne kŕče, no teraz je to neporovnateľne lepšie a to neberiem žiadnu chémiu a lieky, čo oceňujem najviac, že zbytočne nezaťažujem organizmus a aj keď sa snažím stravovať zdravo, potrebujem si takto pomôcť.Adriana, 44 rokov

„Parádna vec na moje problémy s pankreasom. Odporúčam, po vybratí dvoch balení, som fakt spokojný. Zároveň chválim kvalitné služby, ochotu vašich pracovníkov a tiež rýchle dodanie. Objednávam od vás pravidelne, takže môžem len a len poďakovať. Filip, 50 rokov

 

drprotect-odporuca-blog