Chudnutie počas menštruácie – všetko čo potrebujete vedieť

drprotect-radi-blog

Je priberanie na váhe normálne?

Počas menštruácie je normálne pribrať tri až päť kilogramov, ktoré po niekoľkých dňoch krvácania zmiznú.

Je to fyzický príznak predmenštruačného syndrómu (PMS). PMS zahŕňa širokú škálu fyzických, emocionálnych a behaviorálnych príznakov, ktoré postihujú ženy niekoľko dní až dva týždne pred menštruáciou.

Tieto príznaky sú spôsobené hormonálnymi zmenami počas menštruačného cyklu.

PMS je veľmi častý. Viac ako 90% žien, ktoré majú menštruáciu, zažíva PMS.

Pozrime sa na niekoľko dôvodov, prečo ženy počas menštruácie často priberú niekoľko kíl.

Príčiny

Priberanie na váhe a ten pocit nafúknutého, boľavého brucha sú bežné príznaky počas menštruácie. Môžete sa tak cítiť z viacerých dôvodov.

Hormonálne zmeny

Hormonálne zmeny môžu spôsobiť priberanie na váhe tým, že zvyšujú zadržiavanie vody.

V dňoch pred menštruáciou rýchlo klesá množstvo estrogénu a progesterónu. To vášmu telu oznamuje, že je čas začať menštruáciu.

Estrogén a progesterón tiež riadia spôsob, akým vaše telo reguluje tekutiny. Keď tieto hormóny kolíšu, tkanivá vo vašom tele hromadia viac vody. Výsledkom je zadržiavanie vody.

Zadržiavanie vody môže spôsobiť opuch prsníkov, alebo končatín. Tým sa zvyšuje telesná hmotnosť, ale nie tuk.

Zadržiavanie vody je bežným príznakom PMS. Postihuje 92% žien, ktoré majú menštruáciu.

Nadúvanie

Nadúvanie počas menštruácie alebo kŕče v žalúdku môžu spôsobiť, že vám bude oblečenie tesné a nepríjemné. Nejde o skutočné priberanie, ale môžete mať pocit, že ste pribrali niekoľko kíl navyše.

Počas menštruácie môžu hormonálne zmeny zvýšiť množstvo plynu v tráviacom trakte a spôsobiť nadúvanie. Zadržiavanie vody v bruchu môže tiež viesť k nadúvaniu.

Nadúvanie možno opísať ako pocit napätia alebo „opuchu“ v bruchu, alebo iných častiach tela.

Žalúdočné kŕče môžu tiež spôsobiť pocit priberania. Tieto kŕče spôsobujú chemické látky nazývané prostaglandíny, ktoré uvoľňuje vaša maternica. Prostaglandíny spôsobujú, že sa vaša maternica sťahuje a vylučuje svoju výstelku. To spôsobuje bolesti brucha počas menštruácie.

Nadúvanie sa môže začať päť dní pred menštruáciou a pokračovať počas prvých dní menštruácie. Žalúdočné kŕče, ktoré začínajú jeden alebo dva dni pred menštruáciou, môžu tiež trvať niekoľko dní.

Chuť na jedlo alebo prejedanie sa

Hormonálne zmeny počas menštruácie môžu spôsobiť aj prejedanie sa.

V týždni pred menštruáciou sa zvyšuje hladina progesterónu. Progesterón je stimulantom chuti do jedla. Keďže progesterón stúpa, môžete jesť viac ako zvyčajne.

Estrogén tiež reguluje serotonín - neurotransmiter, ktorý kontroluje náladu a znižuje chuť do jedla. Keď estrogén tesne pred menštruáciou klesá, klesá aj serotonín. Výsledkom je väčšia chuť do jedla.

Nízka hladina serotonínu môže tiež zvýšiť chuť na cukor, pretože potraviny s vysokým obsahom sacharidov pomáhajú telu vytvárať serotonín. Ak je serotonínu málo, mozog má väčšiu chuť na cukor. Konzumácia potravín s vysokým obsahom cukru môže zvýšiť príjem kalórií a viesť k nárastu hmotnosti.

Rýchlosť metabolizmu počas menštruačného cyklu kolíše, takže keď sa zvýši - a vaše telo spaľuje viac kalórií - môžete mať väčšiu chuť do jedla a túžiť po vysokokalorických potravinách.

TIP Dr.Protect – vyskúšajte naše najpopulárnejšie tablety na chudnutie BURN&SLIM vyrobené na prírodnej báze!

Gastrointestinálne problémy

Počas cyklu môžu hormonálne výkyvy viesť k problémom s tráviacim traktom - ako je zápcha, hnačka a bolesti brucha. Nepríjemné pocity a nadúvanie môžu spôsobiť, že budete mať pocit, že ste pribrali.

Progesterón sa zvyšuje týždeň pred menštruáciou. To zhoršuje kontrakcie črevných svalov, čo vedie k pomalému tráveniu a zápche.

Keď sa začne menštruácia, vaša maternica uvoľňuje prostaglandíny. Prostaglandíny spôsobujú svalové kontrakcie v maternici a črevách. Môžete mať bolesti panvy a brucha.

Prostaglandíny môžu spôsobiť aj hnačku tým, že narúšajú rovnováhu elektrolytov a tekutín v tenkom čreve.

Je bežné, že zdravé ženy majú pred a počas menštruácie problémy s tráviacim traktom.

Zníženie obsahu horčíka

Keď sa začne menštruácia, hladina horčíka sa postupne znižuje. Tento pokles môže vyvolať chuť na cukor a prispieť k priberaniu.

Horčík je minerál, ktorý reguluje stav hydratácie vášho tela. Nízke hladiny horčíka môžu spôsobiť dehydratáciu.

Dehydratácia sa však môže maskovať ako hlad. Môže tiež spôsobiť, že budete túžiť po sladkých jedlách, aj keď ste len smädní.

Konzumácia potravín s vysokým obsahom cukru môže prispieť k priberaniu na váhe.

DrProtect_logo_prezentacia_1_1rr

Prihláste sa a odoberajte rady Dr.Protecta a získajte zľavu 5% hneď teraz.

#formular#

Vynechávanie tréningov

Keď máte nadúvanie a kŕče, môže byť pravdepodobnejšie, že vynecháte cvičenie. To môže prispieť k priberaniu na váhe, najmä ak máte zvýšený hlad alebo chuť na jedlo.

Týždeň pred menštruáciou sa zvyšuje hladina estrogénu aj progesterónu, čo spôsobuje únavu a nízku vytrvalosť. Keď sa blíži menštruácia, môže sa vám cvičenie zdať nepríjemné.

Iné príznaky

Okrem prírastku hmotnosti môžete mať počas menštruácie aj iné fyzické a emocionálne príznaky. Tieto zmeny sa môžu prejaviť s prírastkom hmotnosti alebo bez neho.

Medzi možné príznaky patria:

  • citlivé prsia
  • zápcha
  • hnačka
  • kŕče
  • bolesť hlavy alebo chrbta
  • nízka tolerancia hluku alebo svetla
  • únava
  • akné
  • ťažkosti so spánkom
  • úzkosť alebo stres
  • záchvaty plaču
  • výkyvy nálad
  • podráždenosť
  • slabá koncentrácia

Každý mesiac alebo s pribúdajúcim vekom môžete pociťovať iné príznaky. Každá žena je iná.

Viac ako 90% žien pociťuje určitú kombináciu týchto príznakov.

Liečba

Zadržiavanie vody a nadúvanie počas menštruácie je možné znížiť pomocou domácich prostriedkov, zmeny životného štýlu a liekov.

Môžete:

  • Pite viac vody. Udržiavanie hydratácie môže znížiť zadržiavanie vody. Ak ste dehydrovaní, vaše telo si šetrí viac tekutín.
  • Zásobte sa zdravými potravinami. Ak ste náchylní na chute, majte po ruke výživné potraviny. Keď vás prepadne chuť na cukor, skúste jesť potraviny, ako je ovocie alebo proteínové tyčinky.
  • Užívajte diuretiká. Diuretiká sú tabletky, ktoré znižujú zadržiavanie vody zvýšením tvorby moču. Požiadajte svojho lekára o predpis. Nezabúdajte, že aj soľ zvyšuje zadržiavanie vody.
  • Užívajte doplnky stravy s horčíkom
  • Pohybujte sa. Hromadenie tekutín môžete znížiť chôdzou a pohybom. Cvičenie vás tiež prinúti potiť sa a zbaviť sa prebytočnej vody.

Prevencia

Dodržiavaním zdravých návykov počas celého mesiaca môžete predísť priberaniu na váhe alebo zadržiavaniu vody počas menštruácie.

 

drprotect-odporuca-blog