Detox: 9 spôsobov, ako omladiť svoje telo a dušu

drprotect-radi-blog

Slovo detoxikácia zvyčajne znamená dodržiavanie konkrétnej diéty alebo používanie špeciálnych výrobkov, ktoré zbavujú telo toxínov, čím zlepšujú zdravie a podporujú chudnutie. Našťastie, naše telo je dobre vybavené na elimináciu toxínov a nevyžaduje si na to špeciálne diéty ani drahé doplnky výživy. 

To znamená, že prirodzený detoxikačný systém tela sa dá zvýšiť aj bez doplnkov. V tomto článku sú vysvetlené niektoré mylné predstavy o detoxikácii a deväť dokázaných spôsobov detoxikácie. Najlepšie produkty na detoxikáciu nájdete na tomto odkaze.

Mylné predstavy o detoxikácii

Detoxikačné diéty údajne vylučujú z tela toxíny, zlepšujú zdravie a podporujú chudnutie. Často zahŕňajú užívanie diuretík, vitamínov, minerálov, čajov a iných potravín, o ktorých sa predpokladá, že majú detoxikačné vlastnosti. Pojem „toxín“ v kontexte detoxikačných diét je definovaný naozaj voľne.

Spravidla zahŕňa znečisťujúce látky, syntetické chemikálie, ťažké kovy a spracované potraviny. Populárne detoxikačné diéty však zriedka identifikujú konkrétne toxíny, ktoré by sme mali z nášho života odstrániť. Telo ako také má sofistikovaný spôsob eliminácie toxínov cez pečeň, obličky, tráviací systém, pokožku a pľúca. Eliminovať nežiaduce látky však vedia iba vtedy, keď sú zdravé.

1. Obmedzte alkohol

Viac ako 90% alkoholu sa metabolizuje vo vašej pečeni. Pečeňové enzýmy metabolizujú alkohol na acetaldehyd, známu chemickú látku spôsobujúcu rakovinu. Keď budete acetaldehyd pokladať za toxín, vaša pečeň ho premení na neškodnú látku zvanú acetát, ktorá sa neskôr vylúči z vášho tela. Štúdie dokonca preukázali, že nízka až stredná konzumácia alkoholu je prospešná pre zdravie srdca. Nadmerné pitie môže spôsobiť nespočetné množstvo zdravotných problémov. Nadmerné pitie môže vážne poškodiť funkciu vašej pečene tým, že spôsobí tvorbu tuku či zápal. 

Ak k tomu dôjde, vaša pečeň nemôže adekvátne fungovať a vykonávať svoje potrebné úlohy ako filtrovania odpadu a iných toxínov z tela. Preto je obmedzenie alebo úplné zdržanie sa alkoholu jedným z najlepších spôsobov, ako si udržať silný a zdravý detoxikačný systém.

2. Zamerajte sa na spánok

Zabezpečenie primeraného a kvalitného spánku je nevyhnutnosťou pre podporu zdravia vášho tela a prirodzeného detoxikačného systému. Spánok umožňuje vášmu mozgu reorganizáciu a dobitie, ako aj odstránenie toxických vedľajších produktov, ktoré sa v tele hromadia počas dňa. Jedným z týchto odpadových produktov je proteín nazývaný beta-amyloid, ktorý prispieva k rozvoju Alzheimerovej choroby.

 Slabý spánok súvisí s krátkodobými a dlhodobými zdravotnými následkami ako je stres, úzkosť, vysoký krvný tlak, srdcové choroby, cukrovka 2. typu a obezita. Na podporu dobrého zdravia by ste mali pravidelne spať sedem až deväť hodín za noc. Ak máte so spánkom problémy, pokúste sa zmeniť životný štýl.

3. Hydratujte si telo

Voda robí oveľa viac ako si myslíte. Voda reguluje vašu telesnú teplotu, podporuje trávenie, vstrebávanie živín a detoxikuje vaše telo odstránením odpadových látok. Bunky vášho tela sa musia neustále opravovať, aby fungovali optimálne a odbúravali výživné látky, ktoré vaše telo môže používať ako energiu.

 Pri týchto procesoch sa však uvoľňujú odpady vo forme močoviny a oxidu uhličitého, ktoré vo veľkom množstve škodia. Voda tieto odpadové látky transportuje a účinne ich odstraňuje močením, dýchaním alebo potením. Adekvátny denný príjem vody je 3,7 litra pre mužov a 2,7 litra pre ženy.

DrProtect_logo_prezentacia_1_1rr

Prihláste sa a odoberajte rady Dr.Protecta a získajte zľavu 5% hneď teraz.

#formular#

4. Znížte príjem cukru a spracovaných potravín

Cukor a spracované potraviny sú považované za základ dnešných kríz v oblasti zdravia. Vysoká spotreba sladkých a vysoko spracovaných potravín je spojená s obezitou a inými chronickými chorobami, ako sú srdcové choroby, rakovina a cukrovka. Tieto choroby bránia schopnosti vášho tela prirodzene sa detoxikovať. Príkladom je vysoká spotreba sladkých nápojov, ktorá môže spôsobiť stukovatenie pečene, čo je stav, ktorý negatívne ovplyvňuje funkciu pečene. Konzumáciu nekvalitného jedla môžete obmedziť tým, že si ho nekúpite. To, že ho nemáte vo svojej kuchyni, vás zbavuje pokušenia.

5. Jedzte potraviny bohaté na antioxidanty

Antioxidanty chránia bunky pred poškodením molekulami nazývanými voľné radikály. Oxidačný stres je stav spôsobený nadmernou tvorbou voľných radikálov. Alkohol, tabakový dym a nesprávna strava však môže dopomôcť k produkcii nadmerného množstva voľných radikálov. Spôsobením poškodenia buniek vášho tela sa tieto molekuly podieľajú na mnohých chorobách ako je demencia, srdcové choroby, choroby pečene, astma a niektoré druhy rakoviny.

Konzumácia stravy bohatej na antioxidanty môže telu pomôcť v boji proti oxidačnému stresu spôsobenému prebytočnými voľnými radikálmi a inými toxínmi, ktoré zvyšujú riziko ochorenia. Zamerajte sa na príjem antioxidantov z potravya a nie z doplnkov, ktoré môžu v skutočnosti zvýšiť riziko vzniku určitých chorôb. Antioxidanty v podobe vitamínu A, vitamínu C, vitamínu E, selénu, lykopénu, luteínu a zeaxantínu obsahuje ovocie, orechy, kakao, zelenina, korenie a nápoje ako káva a zelený čaj

Je dôležité starať sa o tú najvzácnejšiu vec v tejto dobe, zdravie. S našimi výhodnými baleniami výživových doplnkov je to jednoduché. Vyskladali sme ich tak, aby si každý našiel čo potrebuje. Je to aj perfektný spôsob ako dať najavo, že vám záleží na zdraví svojich blízkych. Balenia sú vhodné ako darček.

6. Jedzte potraviny s vysokým obsahom prebiotík

Zdravie čriev je dôležité pre udržanie zdravia vášho detoxikačného systému. Vaše črevné bunky majú detoxikačný systém, ktorý chráni vaše črevo a telo pred škodlivými toxínmi. Dobré zdravie čriev začína prebiotikami, čo je typ vlákniny, ktorá živí dobré baktérie vo vašom čreve - probiotiká. Vďaka prebiotikám sú vaše dobré baktérie schopné produkovať živiny nazývané mastné kyseliny. 

Dobré baktérie sa vo vašom čreve môžu vyrovnať so zlými baktériami v dôsledku používania antibiotík, nesprávnej zubnej hygieny a zlej kvality stravy. Konzumácia potravín bohatých na prebiotiká môže udržať váš imunitný a detoxikačný systém zdravý. Medzi dobré zdroje prebiotík patria paradajky, artičoky, banány, špargľa, cibuľa, cesnak a ovos

7. Znížte príjem soli

Pre niektorých ľudí je detoxikácia prostriedkom na vylúčenie prebytočnej vody. Konzumácia príliš veľkého množstva soli môže spôsobiť, že vaše telo zadržiava prebytočnú tekutinu, najmä ak máte ochorenie, ktoré ovplyvňuje vaše obličky, pečeň či v prípade ak nepijete dostatok vody.

Zvýšenie príjmu vody je jedným z najlepších spôsobov ako vylúčiť nadmernú vodu z vášho tela. Keď skonzumujete príliš veľa soli a pijete málo vody, vaše telo uvoľní antidiuretický hormón, ktorý vám zabráni v močení a teda v detoxikácii. Zvýšením príjmu vody vaše telo zníži vylučovanie antidiuretického hormónu a zvýši močenie, čím vylúči viac vody a odpadových produktov. Pomáha tiež zvýšený príjem potravín bohatých na draslík, napríklad zemiaky, tekvica, fazuľa, banány a špenát.

8. Buďte aktívni

Pravidelné cvičenie, bez ohľadu na telesnú hmotnosť,  je spojené s dlhším životom a zníženým rizikom mnohých chorôb, vrátane cukrovky typu 2, srdcových chorôb, vysokého krvného tlaku a niektorých druhov rakoviny. Aj keď za zdraviu prospešnými cvičeniami stojí niekoľko výhod, kľúčovým bodom je zníženie zápalu. Cvičenie môže dopomôcť k správnemu fungovaniu detoxikačného systému a ochrane pred chorobami. Odporúča sa cvičiť najmenej 150–300 minút týždenne so stredne intenzívnou záťažou, teda napríklad rýchla chôdza či 75–150 minút týždenne s intenzívnou fyzickou aktivitou napríklad beh.

9. Ďalšie užitočné detoxikačný triky

V súčasnosti neexistujú dôkazy, ktoré by podporovali detoxikačné diéty ako také, no určité zmeny stravovania a životného štýlu môžu docieliť zníženie množstva toxínov a podporiť detoxikačný systém tela.

  • Jedzte potraviny obsahujúce síru. Potraviny s vysokým obsahom síry, ako je cibuľa, brokolica a cesnak, zvyšujú vylučovanie ťažkých kovov ako je kadmium.
  • Vyskúšajte chlorellu. Chlorella je druh rias, ktorý má veľa výživových výhod a podľa štúdií na zvieratách môže zvýšiť elimináciu toxínov.
  • Ochutnajte koriander. Koriander zvyšuje vylučovanie určitých toxínov ako je olovo a chemikálií vrátane ftalátov a insekticídov.
  • Podporte glutatión. Konzumácia potravín bohatých na síru, ako sú vajcia, brokolica a cesnak, pomáha zvyšovať funkciu glutatiónu, významného antioxidantu, ktorý sa vo veľkej miere podieľa na detoxikácii organizmu.
  • Prejdite na prírodné čistiace prostriedky. Výber prírodných čistiacich prostriedkov ako ocot a sóda bikarbóna pred komerčnými čistiacimi prostriedkami môže eliminovať výskyt toxických látok vo vašom okolí. (66).
  • Vyberte si prírodnú starostlivosť o telo.

Detoxikačné diéty vylučujú toxíny, čo zlepšuje zdravie a podporuje chudnutie. Účinky týchto detoxikačných diét sú však preukázané zatiaľ len na zvieratách. Predpokladáme však, že vyššie spomenuté rady vám môžu pomôcť zvýšiť prirodzený detoxikačný systém tela a zlepšiť celkové zdravie.  

Začnite detox už dnes s našimi Dr.Protect produktami, ktoré vám pomôžu zmeniť váš život a zdravie k lepšiemu. 

drprotect-odporuca-blog