Známa alergologička hovorí: Do roku 2025 bude trpieť alergiou polovica populácie

drprotect-radi-blog

Alergie sú važnejším problémom, ako sa zdá, nepodceňujme ich

Kýchanie, svrbenie nosa, slzenie očí, žihľavka, opuch, vyrážky... Alergie nám dokážu poriadne znepríjemniť život. Alergény, ktoré ich spôsobujú na nás striehnu všade - v prírode, v meste, v potravinách a dokonca aj v našom vlastnom byte.

V apríli sa asi najviac potrápia ľudia alergickí na peľ, ktorý je výrazným alergénom a teraz má svoju sezónu. Problém im narobí peľ z jelše, hrabu, brezy, topoľa, jaseňa, javora, liesky...

Podľa informácií Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie uvedených na jej facebookovej stránke počet alergikov neustále stúpa a odhaduje sa, že viac ako 30 % populácie trpí nejakou formou alergie.

Podľa odhadov ňou bude do roku 2025 trpieť až polovica svetovej populácie. Svetová zdravotnícka organizácia WHO zas upozorňuje na to, že alergické ochorenia sú štvrté najčastejšie sa vyskytujúce na svete a sú pre jednotlivé krajiny obrovskou ekonomickou záťažou. Z toho všetkého vyplýva, že alergie sú vážnym problémom a netreba ich podceňovať O tom, ako s nimi a proti ním bojovať sme sa porozprávali s košickou alergologičkou a imunologičkou MUDr. Editou Lojovou.

 

Čo môže pacient očakávať pri prvej návšteve?

Pri prvej návšteve u alergológa čaká pacienta základné vyšetrenie vzhľadom na jeho udávané príznaky choroby, ale hlavne potvrdenie, alebo vylúčenie alergického pôvodu jeho ťažkostí. Ide najčastejšie o inhalačné a potravinové alergény. Preto realizujeme tzv. prick kožné testy, ktoré spočívajú v aplikácii kvapky roztoku s vyšetrovaným alergénom a následne jeho zatlačenie - drobný vpich do pokožky predlaktia lancetkou. Vyšetrenie nie je bolestivé a zvládnu to aj malé deti. Dôležité je pred kožnými testami neužívať 1 - 2 týždne antihistaminiká, aby nám falošne neutlmili kožnú reaktivitu po testoch. Tá sa prejavuje vytvorením pupenca na červenej spodine. V prípade podozrenia na poruchu imunity, alebo ak negatívny nález v kožných testoch nekoreluje s ťažkosťami pacienta, vieme doplniť ďalšie vyšetrenie odberom krvi.

Začína sa nám apríl, obdobie alergií spôsobených peľmi. Čím sú alergici ohrozovaní? 

V jarnom období od marca do mája sa dostávajú do prostredia pele stromov. Ak je nástup jari skorý, tak prejavy - svrbenie  očí, nádcha, plný nos, kašeľ... začínajú už aj vo februári. Od nástupu májových dní dominujú pele tráv a v pozdnom lete, v júli a auguste zase buriny - palina a ambrózia. V tom čase naši pacienti užívajú antihistaminiká a keď im to nestačí, tak aj nosové spraye. Avšak základom liečby je alergénová imunoterapia, ktorá rieši príčinu alergických ochorení .

 

DrProtect_logo_prezentacia_1_1rr

Prihláste sa a odoberajte rady Dr.Protecta a získajte zľavu 5% hneď teraz.

#formular#

Vraví sa, že mladšia generácia je náchylnejšia na alergie ako staršia a že teraz je viac alergikov, ako bolo v minulosti. Argumentuje sa tým, že deti mali vtedy bližsie k prírode, prázdniny trávili u starých rodičov na vidieku, čo utužilo ich imunitný systém. Je to pravda?

Mladšia generácia nie je náchylnejšia k alergiám, ako bola staršia. Počet alergikov nám stúpa hlavne zmenou prostredia, v ktorom žijeme. Hlavne znečistením ovzdušia, nárastom chemických produktov, plastov, zmenou stravovacích návykov, pridávaním rôznych konzervačných prípravkov na predlženie ich expirácie, pridaním rôznych potravinových aditív na prilepšenie ich chutí a podobne. Existuje aj hygienická teória, že čím viac je prostredie zbavených určitých prospešných mikróbov, tým viac je alergií. Napríklad deti farmárov majú menej alergických prejavov ako deti v mestách.

Má lockdown, izolácia ľudí a vôbec súčasná situácia vplyv na alergie a imunitu? Vyskytuje sa viac alergií teraz v období COVIDU, alebo je to rovnaké, ako predtým?

Paradoxne práve počas pandémie, keď bolo povinné nosenie rúšok aj v exteriéri sa mali naši pacienti lepšie, lebo rúška im slúžili ako mechanická bariéra pred nadýchaním sa peľovými alergénmi. Lockdown ovplyvňuje imunitu z hľadiska obmedzovania pohybu, športovania, otužovania, pobytu v prírode na čerstvom vzduchu. Na druhej strane v čase masívneho výskytu peľových alergénov v ovzduší aj my odporúčame pacientom obmedziť pohyb vo voľnej prírode.

Čo by ste na záver odporučili na podporu imunity, aby sme sa vyhli rôznym zdravotným problémom?

Na podporu imunity odporúčam vitamíny, nezabudnúť na D vitamín a probiotiká, pohybové aktivity, pobyt na čerstvom vzduchu, otužovanie a dostatok spánku.

Natália Novotná

drprotect-odporuca-blog