Kokosový olej: 10 výhod, ako ho využiť v prospech vašej pokožky

drprotect-radi-blog

Podľa mnohých ľudí je kokosový olej čarovným elixírom, ktorý sa používa v kuchyni ale aj v kúpeľni. Celý internet je plný informácií o starostlivosti o vlasy cez starostlivosť o pleť až po recepty s kokosovým olejom. Ak sa chcete skutočne dozvedieť výhody kokosového oleja pre vašu pokožku, sme tu, aby sme vám pomohli. V tomto článku sa pozrieme na 10 výhod kokosového oleja pre vašu pleť. Na tomto odkaze nájdete najlepší výber doplnkov z kokosu pre vás a vašu pleť. 

Dozviete sa aj ako sa kokosový olej vyrába, najlepší typ kokosového oleja na pokožku, ako používať kokosový olej a na aký typ pokožky je kokosový olej vhodný.

10 výhod kokosového oleja

1. Hydratuje
Kokosový olej je tvorený mastnými kyselinami so stredným reťazcom, ktoré pomáhajú znižovať suchý pocit a umožňujú pokožke zadržiavať vlhkosť.

2. Pomáha chrániť pokožku
Kokosový olej poskytuje pokožke ochrannú bariéru a pomáha ju chrániť pred toxínmi z prostredia, prachom a inými nežiaducimi látkami, s ktorými sa každodenne stretávame.

3. Vyhladzuje pokožku
Naneste na pokožku trochu kokosového oleja a okamžite pocítite jeho hebký a vyhladzujúci účinok. Časom vám môže pomôcť vylepšiť aj textúru pleti.

4. Minimalizuje jemné vrásky
Kokosový olej môže pri pravidelnom používaní skutočne pomôcť zmierniť dôsledky starnutia. Vstrebáva sa do pokožky a malé vrásky sa s ním stávajú omnoho menej zreteľnými.

5. Upokojuje dočasné začervenanie
Tento olej má upokojujúci účinok a môže pomôcť zmierniť dočasné začervenanie.

6. Poskytuje antioxidanty
Vďaka antioxidačným a fytonutrientným (rastlinným) zložkám môže kokosový olej bojovať proti stresovým faktorom životného prostredia, ktoré urýchľujú príznaky starnutia.

7. Ľahko sa vstrebáva
Kokosový olej vyhladzuje pokožku a poskytuje jej okamžitú hydratáciu a ochranu.

8. Je to vynikajúci základ pre exfolianty
Ak sa chcete venovať starostlivosti o pleť dôkladnejšie, kokosový olej je po zmiešaní s granulovanou látkou vynikajúcim pílingom. Stačí ho zmiešať s látkami ako je cukor alebo hrubá morská soľ a krúživými pohybmi si zmes vtierať po celej tvári.

9. Upokojuje podráždenú pokožku
Ak ste náchylní na podráždenie alebo iné alergické reakcie, kokosový olej vám môže poskytnúť úľavu.

10. Vonia výborne
Kto by nemal rád jemnú kokosovú vôňu?

 

DrProtect_logo_prezentacia_1_1rr

Prihláste sa a odoberajte rady Dr.Protecta a získajte zľavu 5% hneď teraz.

#formular#

Ako sa kokosový olej vyrába?

Kokosový olej sa vyrába z plodov kokosových orechov. Presnejšie povedané, vyrába sa z bielej mäsitej vnútornej časti kokosových orechov. Panenský alebo extra panenský kokosový olej sa vyrába z čerstvej dužiny, zatiaľ čo rafinovaný kokosový olej sa zvyčajne vyrába z dužiny sušenej. Proces výroby panenského kokosového oleja zahŕňa lisovanie pomocou jednej z niekoľkých rôznych metód.

Olej lisovaný výliskom sa lisuje pomocou tepla. Olej lisovaný za studena nepoužíva žiadne teplo, čo mu umožňuje udržať si viac živín. Rafinovaný kokosový olej spočíva v lisovaní a zahrievaní, aby sa odstránil zápach. Potom sa spracuje a prefiltruje, aby sa odstránili ďalšie baktérie alebo zvyšky. Organický kokosový olej je olej, ktorý sa pestuje bez použitia syntetických pesticídov alebo iných škodlivých toxínov. Za zmienku tiež stojí, že kokosový olej je pri izbovej teplote tuhý a pri vyšších teplotách sa zmení na tekutý.

Najlepší typ kokosového oleja

Najlepším typom kokosového oleja na pokožku je organický, panenský, za studena lisovaný kokosový olej, pretože je najmenej spracovaný. Ak používate kokosový olej na tvár, vyhnite sa nákupu vysokospracovaných odrôd vyrábaných predovšetkým na potravinárske účely. Môže byť skvelý na varenie, ale nemusíte si ho nevyhnutne natierať na tvár.

Ako kokosový olej používať ?

Kokosový olej je zázračnou tekutinou, vďaka ktorej pokožka získava veľa výhod. Má rôzne aplikácie pre pokožku a vlasy. Pokiaľ ide o pokožku, môžete ho použiť ako čistiaci prostriedok na tvár či ako odličovač. Ak nechcete používať čistý kokosový olej, môžete ho využiť ako prísadu do iných produktov ako sú produkty na umývanie tváre a odličovače.

Ak chcete použiť čistý kokosový olej ako čistiaci produkt na tvár, vezmite si malé množstvo oleja medzi prsty a tekutý kokosový olej si potom rozotrite po celej tvári. Nechajte ho chvíľu vstrebať a potom si tvár utrite teplou vlhkou handričkou. Rovnaký postup platí aj pri použití kokosového oleja ako odličovača. Môžete ho aplikovať na vatový tampón alebo handričku a použiť ho na čistenie očného okolia.

Ak chcete použiť kokosový olej ako hydratačný krém, postupujte takto:

  1. Očistite si pokožku tváre.
  2. Naneste toner.
  3. Naneste sérum.
  4. Vezmite malé množstvo kokosového oleja a natrite si ho po celej tvári a krku.
  5. Naneste očný krém.
  6. Naneste krém na opaľovanie (ráno).

Čistý kokosový olej sa dá použiť aj ako hydratačný krém na telo, rovnako ako maska na vlasy alebo hydratačný krém na tvár. Môžete si ho naniesť na končeky vlasov alebo si ho natrieť na celé vlasy. Vtedy je potrebné, aby ste si na vankúš položili uterák, aby ste sa vyhli škvrnám od oleja.

Na aký typ pleti je vhodný?

Jedným z kľúčových faktorov, ktoré treba o kokosovom oleji vedieť je to, že sa považuje za komedogénny, čo znamená, že môže potenciálne upchávať póry.

  • Sensitívna pokožka - kokosový olej je vďaka svojim upokojujúcim vlastnostiam dobrou voľbou pre citlivú pokožku. Môže zmierniť dočasné začervenanie a podráždenie.
  • Suchá pokožka - pre suchú pokožku môže byť kokosový olej výhrou kvôli jeho intenzívnym hydratačným účinkom. Pomáha pokožke zadržiavať vlhkosť.
  • Zrelá pokožka - kokosový olej pomôcť minimalizovať jemné vrásky a vytvoriť tak jej mladistvý vzhľad.
  • Mastná alebo zmiešaná pokožka - ak má vaša pokožka sklon k nadmernej produkcii mazu, mali by ste sa vyhnúť použitiu čistého kokosového oleja na tvár. Nezabúdajte však, že ak je kokosový olej iba zložkou niektorého z vašich výrobkov na starostlivosť o pokožku, pravdepodobne to nespôsobí žiadne problémy.

Ďalšie často kladené otázky o kokosovom oleji a starostlivosti o pokožku

Je kokosový olej pre pokožku vhodný?
Áno, kokosový olej je pre pokožku vhodný. Poskytuje antioxidanty, zvlhčuje, minimalizuje známky starnutia a pomáha pokožku chrániť.

Je kokosový olej vhodný pre vašu tvár?
Kokosový olej má pre vašu pokožku veľa výhod vrátane toho, že pomáha minimalizovať príznaky starnutia, zvlhčuje, obmedzuje dočasné začervenanie a vyhladzuje textúru pleti. Môže však upchať póry u tých, ktorí majú zmiešanú alebo mastnú pleť.

Môžete kokosový olej použiť ako hydratačný krém?
Áno, kokosový olej môžete použiť ako hydratačný krém v závislosti od typu pokožky. Je však komedogénny, čo znamená, že môže upchávať póry, takže ak máte mastnú alebo zmiešanú pleť, je lepšie vyhnúť sa použitiu čistého kokosového oleja.

Môžete si kokosovým olejom umyť tvár?
Tvár si môžete umyť kokosovým olejom tak, že si ho vmasírujete do pokožku, necháte niekoľko minút vstrebávať a potom si tvár utriete teplou vlhkou handričkou. Môžete ho tiež použiť ako odličovač. Stačí ho naniesť na bavlnenú handričku a jemne si ním utrieť okolie očí.

Je kokosový olej zlý? Upcháva póry?
Kokosový olej je vhodný pre rôzne potreby starostlivosti o pleť, ale môže upchať póry u tých, ktorí majú tendenciu mať mastnú alebo zmiešanú pleť.

Aké sú výhody kokosového oleja?
Kokosový olej hydratuje pokožku, minimalizuje jemné vrásky, chráni pokožku pred vplyvmi z prostredia a dokáže upokojiť podráždenie.

Kokosový olej vs. rutina starostlivosti o pleť

V závislosti od typu vašej starostlivosti o pleť, kokosový olej môže byť veľmi užitočným doplnkom vašej rutiny. Od hydratácie cez minimalizáciu známok starnutia až po upokojenie podráždenej pokožky. Pre viac produktov z kokosového oleja sa pozrite na našu stránku. 

 

drprotect-odporuca-blog