Máte ťažkosti s bruchom? 10 dôvodov prečo sa to deje a kedy by ste mali navštíviť lekára!

drprotect-radi-blog

Na otázku “Prečo ma bolí brucho?” nevie niekedy nájsť okamžitú odpoveď ani samotný lekár. Je to hlavne aj kvôli všeobecnosti slova brucho, keďže v rámci tráviaceho traktu môže nastať problém v rôznych častiach. Dôležité je teda vedieť popísať presné miesto a charakteristiku bolesti či iné pridružené ťažkosti.

Pečeň, žlčové cesty a žlčník, dvanástnik a podžalúdková žľaza sú navzájom funkčne aj orgánovo závislé časti tráviacej sústavy. Tieto orgány úzko spolupracujú medzi sebou a ich harmonická spolupráca je potrebná k dokonalému tráveniu. Vedeli ste, akú kľúčovú úlohu pre vaše telo hraje správne vylučovanie žlče, čo všetko môže spôsobiť, ak nefunguje správe a ako riešiť problémy? Dočítate sa v našom článku ako riešiť problémy so žlčníkom.

V tomto článku sa teda dozviete 10 dôvodov prečo Vás bolí brucho no najprv si bolesti musíme rozdeliť do dvoch hlavných skupín. S trávením a bolesťami brucha nám najlepšie pomohli tieto doplnky. 

Náhle bolesti brucha

Ak Vás zachváti náhla bolesť brucha môže sa jednať o dočasný stav, ktorý prejde no môže znamenať aj vážny problém. Toto je 5 najčastejších dôvodov náhlej bolesti brucha:

1. Prejedanie sa

Ak zjete viac jedla akoby ste mali, začnete sa cítiť nafúknutý aj kvôli tomu, že sa Váš žalúdok roztiahol čo môže spôsobovať náhle nepohodlie či bolesť v oblasti brucha.

Side view of young African American female in agony on couch while having pain in stomach

Zdroj: pexels.com 

2. Jedenie jedál spôsobujúce nafukovanie

Niektoré potraviny ako napríklad fazule alebo marhule obsahujú cukry patriace do skupiny FODMAP (fermentovateľné oligo-, di- a monosacharidy a polyoly). Tie sú tažšie stráviteľné a spúšťajú proces tvorenia plynov čo má za dôsledok nafukovanie a roztiahnutie orgánov tráviaceho traktu, ktoré sú naplnené veľkým množstvom plynov.

Woman Lying on Couch

Zdroj: pexels.com 

3. Žalúdočná/črevná chrípka

Príznaky gastroeneritídy taktiež známej ako žalúdočná či črevná chrípka prídu obvykle nečakane a náhle. Pri vírusovej črevnej chrípke sú tak najčastejšími príznakmi zvracanie, hnačky, bolesť brucha a nevoľnosť. 

White Toilet Paper

Zdroj: pexels.com

4. Prasknutie žalúdočného vredu

Ak máte v žalúdku vred, ktorý neliečite môže to skončiť veľmi zle a to tak, že sa Vám v žalúdku vytvorí diera, z ktorej tak bude vytekať žalúdočná kyselina. Určite ste neraz zažili podobné no mierne bolesti no aj napriek tomu by ste situáciu nemali podceňovať a dať si žalúdok vyšetriť u gastroenterológa.

Stomach Icon, Stomach, Icon, Gut, Digestive Icon

Zdroj: pixabay.com

Za studena lisovaný olej z Pestreca je pre telo prirodzená forma na vstrebávanie účinnej látky silymarínu a posunie vás tak vpred na vašej ceste k zdravej pečeni.

5. Zapál orgánu tráviaceho traktu

Zakaždým keď je nejaký orgán zapálený, tak v tomto mieste pociťujete bolesť. Taký zápal pankreasu si môžete niekedy pomýliť s bežnou bolesťou žalúdka keďže sa pankreas nachádza za ním. Rovnako aj zápal slepého čreva si mnoho ľudí zamení s “klasickou” bolesťou brucha no pri slepom čreve si treba všímať odkiaľ bolesť vyráža. Mnoho ľudí si tak myslí, že bolesť začína v pravej spodnej časti brucha no pri zápale slepého čreva v počiatočnom štádiu bolesť vyžaruje do stredu brucha.

Young man in sleepwear suffering from headache in morning

Zdroj: pexels.com

Chronické bolesti brucha

Pri chronických bolestiach brucha tak problémy pretrvávajú alebo na istý čas prestanú no vždy sa zaručene vrátia naspäť. V takýchto prípadoch viac než odporúčané navštíviť lekára-špecialistu. Toto je 5 najčastejších dôvodov chronických bolestí brucha: 

Dr.Protect Žlčník je vhodný najmä pre ľudí s vyoperovaným žlčníkom, obsahuje prírodné žlčové kyseliny rozpúšťajúce sa v črevách na podporu trávenia.

DrProtect_logo_prezentacia_1_1rr

Prihláste sa a odoberajte rady Dr.Protecta a získajte zľavu 5% hneď teraz.

#formular#

6.  Žalúdočný vred

Ak máte na stenách žalúdka vred, ktorý sme spomínali aj vyššie, môže to spôsobovať pálivú či bodavú bolesť. Hlavne ak máte prázdny žalúdok, keďže žalúdočné kyseliny či šťavy tak tento vred dráždia.  

Woman in Gray Tank Top While Sitting on Bed

Zdroj: pexels.com

7. Pálenie záhy - reflux

Pálivý pocit pri refluxe kyseliny do pažeráka môžete pociťovať aj ako bolesť brucha. Môže sa pravidelne opakovať po jedle či po tom ako ráno vstanete. Lekári tak vravia, že ľudia, ktorí nevedia, že refluxom trpia sa často sťažujú na bolesti brucha po tom ako sa ráno zobudia. Je to kvôli tomu, že v noci ležíme na rovnej ploche a preto sa kyselina zo žalúdka ľahšie nahrnie do pažeráka, ktorý je následne podráždení a môže tak spôsobiť aj bolesť brucha.  

Heartburn, Heartburn Symptoms, Heartburn Causes

Zdroj: pixabay.com 

8. Žlčníkové kamene

Tieto malé kamienky alebo aj väčšie zhluky stvrdnutého materiálu môže zastaviť odtok žlče zo žlčníka či zablokovať kanálik, ktorý vedie z pankreasu. 

Woman Sitting on Floor

Zdroj: pexels.com

9. Slabý krvný obeh

Pri jedení náš tráviaci trakt a najmä črevá potrebujú väčší prísun krvi. Ak však máte zúžené cievy v oblasti tráviaceho traktu napríklad z dôvodu ochorenia ciev, môže to spôsobiť bolesť brucha. 

Photo of Hands with blue veins

Zdroj: pexels.com

Dr.Protect Kurkuma kapsuly podporujú trávenie a činnosť pečene, najmä trávenie tukov a zlepšujú normálnu činnosť kardiovaskulárneho systému a hladiny cholesterolu. Nájdete ho na odkaze. 

10. Syndróm dráždivého čreva alebo upchatie čreva

Ak Vás bolí vrchná časť brucha, neznamená to, že problém je iba v tejto časti. Napríklad také črevá sú uložené aj vo vrchnej aj spodnej časti brucha. 

Abdominal Pain, Pain, Appendicitis, Bloating

Zdroj: pixabay.com

Medzi menej časté dôvody chronických bolestí brucha je napríklad gastroparéza (spomalené vyprázdňovanie žalúdka) alebo rakovina žalúdka.

Kedy vyhľadať lekára?

Pri tejto otázke zaváži hlavne ako dlho túto bolesť pociťujete a jej závažnosť. Ak kvôli náhlej bolesti brucha nedokážete fungovať, ležíte v posteli, nedokážete sa najesť alebo máte horúčky, mali by ste okamžite ísť na pohotovosť. Ak máte bolesť, ktorá trvá niekoľko dní no nie je až tak hrozná mali by ste zvážiť včasnú návštevu špecialistu. No ak pociťujete novovzniknutú bolesť, mali by ste si zapisovať jednotlivé príznaky a nechať telo vysporiadať sa s tým samo, prípadne siahnite po voľnopredajných liekoch. 

Woman Holding Half-full Glass and White Medicine Pill

Zdroj: pexels.com

Čo bude chcieť vedieť lekár?

Ak vyhľadáte lekársku pomoc, či už na pohotovosti alebo v ambulancii špecialistu, lekár sa Vás bude pýtať mnoho otázok. 

Kde Vás to bolí? Bolesť vo vrchnej alebo strednej časti brucha môže naozaj značiť problémy so žalúdkom či nižšou časťou pažeráka. Ak Vás bolí brucho na pravej strane pod rebrami tak Vám robí problémy žlčník. 

Prišla bolesť náhle alebo Vás už trápi dlhšie? Dlhotrvajúca bolesť môže značiť, že ide o žalúdočný vred alebo pálenie záhy. Náhla silná bolesť však môže značiť niečo závažnejšie ako prasknutý žalúdočný vred či slepé črevo tesne pred jeho prasknutím. 

Ako by ste bolesť opísali? Ak by ste teda povedali, že ide o pálivú bolesť, lekár by z toho mohol vydedukovať, že ide o reflux. 

Bolesti sa po jedle zhoršujú alebo miznú? Odpoveď na túto otázku by mohla potvrdiť alebo vylúčiť žalúdočný vred. 

Je bolesť taká, že ustupuje no neskôr sa zhorší? Ak je Vaša odpoveď na túto otázku “áno” môže sa jednať o upchatie čriev. 

Pridružila sa k bolestiam brucha aj nechcená strata na váhe či anémia? Podľa lekárov je táto kombinácia predzvesťou rakoviny žalúdka, pankreasu alebo čriev. 

Núti Vás bolesť ísť sa vyprázdniť? Takéto príznaky sú jednoznačne spojené so syndrómom dráždivého čreva. 

Pri návšteve lekára, alebo ak nedajbože skončíte na pohotovosti, vždy buďte pripravený odpovedať na tieto otázky. Lekárom v ambulancii tak pomôže aj to, ak si svoje problémy a ich následky budete zapisovať, čo výrazne urýchli ich konanie. Včas sa tak môže odobrať krv, či uskutočniť rôzne vyšetrenia ako endoskopia vrchnej časti tráviaceho traktu. Rovnako lekári skôr prídu na koreň problému a môžu Vám nastaviť liečbu, ktorá Vám od bolestí uľaví.

Ďalším hlavným problémom súčasnej doby je fakt, že veľa ľudí má problém s príjmom vlákniny a s tým je spojené zlé trávenie.

Všetci vieme, že potraviny s vysokým obsahom vlákniny, ako je ovocie, zelenina, strukoviny a celozrnné výrobky, sú pre nás prospešné. Tieto potraviny majú nízky obsah kalórií a vysoký obsah vitamínov a minerálov. Ľudia však stále konzumujú príliš málo vlákniny. Odporúčaný denný príjem je približne 25 gramov pre ženy a 38 gramov pre mužov. Príjem nízkeho množstva vlákniny môže spôsobovať nepríjemné, často každodenné ťažkosti ako napríklad kŕče v bruchu, nadúvanie a škvŕkanie.

Zlé zdravie tráviaceho traktu

Strava s nízkym obsahom vlákniny alebo vysokým obsahom tuku zvyšuje riziko zápchy, divertikulárnej choroby a hemoroidov. Existujú dva druhy vlákniny, nerozpustná a rozpustná, ktoré sú prospešné a prechádzajú telom bez trávenia. 

  • Nerozpustná vláknina zohráva neoddeliteľnú úlohu pri udržiavaní správneho fungovania čriev a hrubého čreva. Spolu s veľkým množstvom vody dodáva nerozpustná vláknina stolici objem, čím pomáha znižovať zápchu. Dobrým zdrojom nerozpustnej vlákniny je celozrnná múka a pšeničné otruby, väčšina zeleniny a orechy.
  • Rozpustná vláknina priťahuje vodu a pri trávení vytvára s potravou gélovitú hmotu. To následne spomaľuje trávenie a pomáha vám rýchlejšie sa zasýtiť, čo je dôležité pri regulácii hmotnosti. Môže tiež pomôcť znížiť riziko srdcových ochorení, regulovať hladinu cukru v krvi a pomôcť znížiť hladinu LDL cholesterolu.

Nadúvanie a kŕče v bruchu 

Nadúvanie spôsobuje, že brucho vyzerá väčšie ako zvyčajne a môže byť aj citlivé alebo bolestivé. K nadúvaniu môže viesť aj zadržiavanie tekutín v tele.

Najlepším spôsobom, ako riešiť nadúvanie, je určiť jeho príčinu. Medzi bežné spúšťače nadúvania patria:

    • Tráviace problémy. Zápcha, potravinové alergie a intolerancie môžu viesť k nadúvaniu. Keď sa stolica hromadí v hrubom čreve, môže to spôsobiť nadúvanie a pocit nepohodlia. Za stolicou sa môže nahromadiť aj nadbytočný plyn, ktorý nadúvanie ešte zhoršuje.
    • Strava. Nadúvanie môžu spôsobiť perlivé nápoje, príliš veľa soli alebo cukru a nedostatok vlákniny a probiotík v strave.
    • Hormonálne zmeny. Mnoho ľudí pociťuje nadúvanie pred a počas menštruácie v dôsledku hormonálnych zmien a zadržiavania vody.

Vyššie riziko kardiovaskulárnych ochorení

Zvýšená hladina celkového a LDL cholesterolu v krvi výrazne zvyšuje riziko arteriálnych ochorení, ako sú choroby srdca a mozgová príhoda. K týmto vyšším hodnotám cholesterolu prispievajú návyky životného štýlu vrátane konzumácie stravy s nízkym obsahom vlákniny. Zistilo sa tiež, že zvýšený príjem vlákniny pomáha znižovať vysoký krvný tlak.

Zvýšenie telesnej hmotnosti

Keď v strave trvalo chýbajú potraviny s vysokým obsahom vlákniny, hrozí priberanie na váhe. Vláknina pomáha zvyšovať pocit sýtosti a bez nej sa ľudia často prejedajú.

Zlá kontrola cukru v krvi

Rafinované sacharidy s nízkym obsahom vlákniny, ako napríklad biele pečivo a sladké potraviny, sa v tele rýchlo trávia, čo vedie k rýchlejšiemu zvýšeniu hladiny cukru v krvi. Rozpustná vláknina môže spomaliť vstrebávanie cukru, ktorý sa konzumuje v rovnakom čase. To spôsobuje, že hladina cukru v krvi v tele zostáva stabilnejšia. 

DrProtect_logo_prezentacia_1_1rr

Prihláste sa a odoberajte rady Dr.Protecta a získajte zľavu 5% hneď teraz.

#formular#

Bolesť v boku

V prvom rade treba lokalizovať bolesť, pretože nie vždy môže ísť len o nadúvanie.

Na pravej strane sa nachádza žlčník, ktorý uchováva žlč produkovanú pečeňou. Keď žlčové kamene spôsobia upchatie jedného z kanálikov, ktorými sa žlč pohybuje, môžu vyvolať náhlu a stupňujúcu sa bolesť, ktorá sa niekedy nazýva "žlčníkový záchvat".

TIP Dr.Protect – Ak máte problémy so žlčníkom, odporúčame produkt Dr.Protect Žlčník kapsuly 30 kps na podporu trávenia, ktorý obsahuje prírodné žlčové kyseliny.

Na ľavej strane môže pichanie v boku spôsobovať žalúdočný vred. Žalúdočné vredy vznikajú, keď sa zníži hrubá vrstva hlienu, ktorá chráni žalúdok pred tráviacimi šťavami. To umožňuje tráviacim kyselinám rozožierať tkanivá, ktoré vystielajú žalúdok, a spôsobuje vred a bolesť.

Spôsoby zvýšenia obsahu vlákniny

Ak chcete obmedziť riziko mnohých zdravotných problémov, zaraďte denne do svojho jedálnička rôzne rastlinné potraviny s vysokým obsahom vlákniny. Experimentujte s viacerými vegetariánskymi receptami, skúšajte nové druhy ovocia a vždy, keď je to možné, vyberajte si namiesto bielych verzií celozrnný chlieb alebo hnedú ryžu.

TIP Dr.Protect – Ak hľadáte vhodný doplnok na tráviace problémy alebo podporu trávenia, v ponuke máme produkty, ktoré by vás mohli zaujať.

Máte problém s trávením alebo vás nafukuje a máte kŕče v bruchu? Najlepším riešením je Dr.Protect Žlčník kapsuly. Podpora trávenia je vďaka kapsuliam Žlčník od Dr.Protecta v správnych rukách.

Recenzie od zákazníkov

„Rýchle dodanie v krátkom čase a som spokojná s tým, že sa mi polepšilo, keďže mávam často kyselinu a aj problém, že nemôžem hocičo zjesť kvôli žlčníku, hlavne pri mastných jedlách. Ale pomáha mi dať si pred jedlom jednu až dve kapsuly a je to oveľa lepšie, nebýva mi potom zle. Bude treba určite užívať dlhodobo, aby sa vnútorne všetko preliečilo. Odporúčam naozaj všetkým, čo majú problém s trávením. Ľudmila, 38 rokov

„Mám vysoký cholesterol, rozhodol som sa siahnuť aj po prírodných prípravkoch a užívam od januára 3 x denne tieto kapsuly. Či mi to zlepšilo hladinu cholesterolu zatiaľ neviem, ale určite mi to pomohlo dať do poriadku nafukovanie a trávenie, čo je super. Je mi celkovo lepšie a beriem kapsule ďalej. Ďakujem, z mojej strany spokojnosť, uvidíme ešte ten cholesterol keď pôjdem na kontrolu k lekárovi. Vitamín na trávenie od Dr.Protecta je skrátka pokladStanislav, 61 rokov

„Som druhý mesiac po operácii žlčníka, už ho žiaľ nemám, musel ísť von. Veľmi mi pomáha ako podporná liečba užívanie kapsúl od vás. Mám aj prísnu diétu, bez toho by to nemalo žiaden efekt. Ale veľmi dobre to človeku pomôže stabilizovať celý tráviaci trakt. Nechám si ich aj naďalej, je to podstatne jednoduchšie a bez väčších bolestí, odkedy som si nasadila tieto kapsuly. Beriem vitaminy na travenie aj kvôli lepšej imunite v črevách, podobne ako probiotikum.Lucka, 37 rokov

„Dcéra mi kúpila tieto lieky na trávenie, pretože mám veľké problémy s trávením a bolesťami v bruchu už dlhú dobu. Som milo prekvapená, beriem ich tretí mesiac a je mi naozaj lepšie, mám pravidelné vylučovanie a nie je mi ťažko po najedení sa. Hlavne mi pomáha keď si dám tabletku pred jedlom. Kapsuly už kupujem aj manželovi, jemu skôr preventívne, keďže mu všetko chutí a je to gurmán ☺. Sme vďační.“ Oľga, 57 rokov

„Na firemnej husacine si dávame s kolegyňami pred jedlom ☺ lebo sa mi stalo, že som mala žlčníkový záchvat na druhý deň, po tom, čo sme to prehnali s mastnými pečienkami. Ale ja tento liek na trávenie užívam už pravidelne odvtedy, lebo mám celkovo problém s trávením stravy a nemôžem zjesť hocičo. Zaberá, je to super, mám vždy kapsuly poruke, odporúčam aj ostatným, radšej preventívne + úprava stravy, to je najlepšie samozrejme. Tabletky na podporu travenia značky Dr.Protect mám vždy vo svojej lekárničke“ Gabika, 29 rokov

„Výborné proti nafukovaniu, som veľmi spokojná.Tablety na trávenie treba užívať pred jedlom. Som rada, že ma nebolieva brucho ako predtým. Bolo to hrozné, mávala som pravidelne kŕče, no teraz je to neporovnateľne lepšie a to neberiem žiadnu chémiu a lieky, čo oceňujem najviac, že zbytočne nezaťažujem organizmus a aj keď sa snažím stravovať zdravo, potrebujem si takto pomôcť.Adriana, 44 rokov

„Parádna vec na moje problémy s pankreasom. Odporúčam tabletky na trávenie, po vybratí dvoch balení, som fakt spokojný. Zároveň chválim kvalitné služby, ochotu vašich pracovníkov a tiež rýchle dodanie. Objednávam od vás pravidelne, takže môžem len a len poďakovať. Lieky na trávenie žalúdka mi pomohli viac ako čaj na trávenie Filip, 50 rokov

drprotect-odporuca-blog