Prečo je vitamín D najlepší spôsob ochrany pred koronavírusom?

drprotect-poradi-o-zdravi

Aby náš imunitný systém fungoval správne, potrebuje vitamín D. Ten získavame hlavne zo Slnka, no keďže momentálne väčšina z nás pracuje z domu a von vychádza iba málo, musíme ho do tela doplniť v inej forme. Prečo je teda vitamín D skvelým pomocníkom, ktorý vás ochráni pred koronavírusom a na prečo je pre telo taký dôležitý?  

Ako pôsobí vitamín D na našu imunitu?

Vitamín D má komplexné a výrazné účinky na imunitný systém. Dokáže aktivovať tvorbu ochranných protilátok proti baktériám a vírusom. Počas chrípkového obdobia pomáha vitamín D udržiavať rovnováhu v imunitnom systéme, takže pomáha predchádzať chorobám.

Až 90% vitamínu D prijímame zo slnka a keďže to u nás nesvieti  intenzívne počas celého roka, kritickým sa stáva najmä obdobie od novembra do marca. Počas zimných dní jeho množstvo v krvi klesá až o 50%! 

Kam  nechodí slnko, tam  musí  lekár…alebo aj nie, ak rozumne doplníte jeho zásoby.  Nedostatok vitamínu D môže navyše viesť k respiračným ochoreniam ako je astma, tuberkulóza a chronická obštrukčná choroba pľúc. Keďže nový koronavírus napáda najmä pľúca, dostatočný príjem vitamínu D vie znížiť riziko nakazenia sa.

Čo zaručene neviete o vitamíne D?

Vitamín D3 je dôležitý pri mnohých procesoch v organizme, ktoré denne prebiehajú bez nášho vedomia.  Je nevyhnutný  pre správny vývoj a udržanie dobrého zdravia od počatia až po starobu. Potrebujeme ho na to, aby naše telo dokázalo vstrebať vápnik. Bez neho jednoducho povedané vápnik v tele nefunguje. Je teda zodpovedný za vstrebávanie vápnika a fosforu z čreva a tým vlastne aj za kvalitu kostí, zubov aj svalov.  Podporuje aj dobrú imunitu.

Medzi hlavné prejavy nedostatku vitamínu D patria: nepokojný spánok, únava, častá chrípka, svalová slabosť, bolesti kĺbov, reumatoidná artritída, lupienka, depresia, zápaly ďasien, vysoký krvný tlak či srdcové ochorenia. Nedostatok vitamínu D môže mať negatívny vplyv na hustotu kostí, čo má za následok krivicu u detí a krehké, znetvorené kosti u dospelých, časté zlomeniny či bolesti kĺbov u starších ľudí.

Hlavným zdrojom vitamínu D je pobyt na slnku a kvalitná strava. Jeho príjem potravou v súčasnosti je však zanedbateľný, keďže sa nachádza  najmä v tučných morských rybách (tuniak, losos, makrela), v menšom množstve v pečienke, vaječnom žĺtku (tie od sliepok chovaných vo voľnom výbehu obsahujú 4-6 krát viac vitamínu D oproti sliepkam z klietkového veľkochovu),  mliečnych výrobkoch, kvasniciach, hríboch sušených na slnku, v kakau, kokose, či avokáde.

Viaceré klinické celosvetové štúdie  potvrdzujú nedostatok vitamínu D najmä u detí a starších ľudí, diabetikov aj tehotných žien a najmä u ľudí, ktorí vedú sedavý spôsob života. Deficit spôsobuje množstvo závažných ochorení.  Najhoršie sú  na tom starší ľudia, tí chodia najmenej na slnko a starnúca pokožka si vytvára menej vitamínu D pri pobyte na slnku, preto je nevyhnutné po 50 roku života denne užívať  aspoň 1000 IU Vitamínu D.

DrProtect_logo_prezentacia_1_1rr

Prihláste sa a odoberajte rady Dr.Protecta a získajte zľavu 5% hneď teraz.

#formular#

V súčastnosti lekári predpisujú starším ľudom  pri osteoporóze len vápnik čo je však nepostačujúce. S vitamínom D si tak zabezpečia nie len pevnejšie kosti ale aj lepšiu kvalitu života.

V minulosti bolo odporúčané dávkovanie vitamínu D oveľa nižšie. Vedci však dospeli k medzinárodnému konsenzu a najnovšie je odporúčaná denná dávka (ODD) vitamínu D najmenej 2000 IU, lepšie však 4000 IU, a to za predpokladu, že aspoň časť z neho sa syntetizuje v pokožke pri pobyte na slnku. Dávke 2000 IU zodpovedá asi 50 μg.

Aj Európsky úrad pre bezpečnosť potravín EFSA prehodnotil a pozmenil odporúčané hodnoty príjmu vitamínu D oproti pôvodnému množstvu 5 µg nasledovne:

  • Deti do 1 roka:      1 000 IU= 25 µg

  • Deti do 10 rokov: 2 000 IU= 50 µg

  • Deti do 17 rokov:  3 000 IU=100 µg

  • Dospelí:                 4 000 IU= 100µg

 Ak chcete znížiť riziko nakazenia koronavírusom, vitamín D je najlepšia voľba.

Ideálnym spôsobom, ako si zdravo doplniť vitamín D sú kapsuly Dr.Protect D-Vitamín.  Tie obsahujú až 2000IU Vitamínu D3 čo predstavuje až 1000% ODD a 150 mg Vápnika pre lepšiu účinnosť  a využiteľnosť v organizme. 

drprotect-odporuca-blog