Prečo mi vypadávajú vlasy? 9 hlavných príčin vypadávania vlasov u žien (a ako ho zastaviť)

drprotect-radi-blog

Možno ste nedávno zo sprchového odtoku vytiahli klbko vlasov. Alebo ste si jednoducho všimli, že vám cez účes presvitá trochu viac pokožky hlavy. S vypadávaním vlasov sa stretáva veľa žien, pričom štúdia spoločnosti odhalila, že tento počet môže dosahovať až 40 %.

Hoci si mnohí myslia, že vypadávanie vlasov sa týka len mužov v určitom veku, rednutie vlasov a plešatenie sa týka aj žien. Vzhľadom na to, že vlasom prikladáme taký veľký význam (tá istá štúdia odhalila, že 79 % žien priznáva, že ich vlasy sú obrovskou súčasťou ich osobnosti), viac ako jedna z desiatich žien, ktoré sa stretli s vypadávaním vlasov, vyhľadala odbornú pomoc, pretože to malo vplyv na ich duševné zdravie.

A smutnou pravdou je, že veľa z tohto rozrušenia pramení zo stigmy. Zatiaľ čo u mnohých mužov sa vypadávanie vlasov považuje za neoddeliteľnú súčasť procesu starnutia, u žien je často zahalené hanbou a rozpakmi - čo by sa nikdy nemalo stať.

Z tej istej štúdie vyplýva, že 59 % žien s vypadávaním vlasov tento stav skrýva pred cudzími ľuďmi, kolegami v práci a dokonca aj pred vlastnými priateľmi a rodinou.

Treba tiež poznamenať, že vypadávanie vlasov má pravdepodobne veľmi rozumnú príčinu a existujú veci, ktoré sa dajú urobiť, aby ste mu predišli a zlepšili situáciu. Stigma okolo vypadávania vlasov a presvedčenie, že ide len o "mužský stav", bráni ženám vyhľadať pomoc, ktorá by mohla zlepšiť nielen ich vlasy, ale v dôsledku toho aj ich sebavedomie a duševné zdravie. Ak máte problémy, existujú možnosti na ich odstránenie. 

Každý vlas na hlave má svoj životný cyklus, ktorý sa začína anagénovou fázou alebo fázou aktívneho rastu, ktorá môže trvať tri až sedem rokov. Potom vlasový folikul prejde do prechodnej fázy nazývanej katagén, po ktorej nasleduje pokojová fáza telogén, ktorá trvá približne tri mesiace, keď staré vlasy vypadávajú a sú nahradené novými anagénnymi vlasmi.

Odborníci vám prezradia, čo môže narúšať tento zdravý rastový cyklus, prečo vám môžu rednúť vlasy a čo je najdôležitejšie, čo s tým môžete robiť.

Rôzne typy vypadávania vlasov u žien

Genetické vypadávanie vlasov

Rýchlosť rastu vlasov a ich dĺžka sú geneticky podmienené. U väčšiny ľudí je to 0,5 centimetra za mesiac. Podobne aj vypadávanie vlasov (známe aj ako androgénna alopécia) môže byť zdedené po oboch rodičoch a môže sa objaviť v ktoromkoľvek veku po puberte.

Ovplyvňuje ju hladina hormónov v tele a vaša individuálna citlivosť na ne.  V priebehu niekoľkých rokov vlasy dorastajú o niečo redšie a kratšie s každým cyklom rastu vlasov. Nakoniec sa vlasové folikuly môžu stať takými malými, že úplne prestanú produkovať vlas.

Reaktívne vypadávanie vlasov a Covid

Reaktívne vypadávanie vlasov zahŕňa spúšťač. Napríklad náhla strata hmotnosti alebo zmena stravy môže ovplyvniť vaše folikuly. Keďže vlasy sú neesenciálne tkanivo, sú prvou časťou, ktorá je pri nedostatku živín ochudobnená. Keď obmedzíte stravu, najmä obmedzíte hlavné skupiny potravín, ktoré pomáhajú vlasom, ako sú bielkoviny a komplexné sacharidy, vaše telo si uvedomí, že nedostáva rovnaké živiny ako predtým.

DrProtect_logo_prezentacia_1_1rr

Prihláste sa a odoberajte rady Dr.Protecta a získajte zľavu 5% hneď teraz.

#formular#

Ďalšou reaktívnou formou vypadávania vlasov je choroba. Vysoká teplota (32 °C alebo viac), ktorá sprevádza Covid-19, je jedným z dôvodov, prečo sa vlasové folikuly môžu dočasne vypnúť, pretože telo sa sústredí na boj s infekciou. Čím vyššia a dlhšia teplota, tým viac vlasov sa stráca. Ak mal človek Covid-19, takmer určite mu budú vlasy vypadávať približne šesť týždňov po nakazení vírusom. 

Mnohí ľudia si nedajú do súvislosti ochorenie pár mesiacov pred vypadávaním vlasov, skôr sa zamýšľajú nad tým, čo v poslednom čase urobili alebo zmenili v živote, že nastalo toto vypadávanie. 

Vypadávanie vlasov spôsobené stresom

Chronický stres môže spôsobiť slabnutie. Stresová udalosť alebo závažná systémová infekcia, oficiálne známa ako telogénne efluvium, môže spôsobiť, že viac vlasov ako zvyčajne prejde z rastovej fázy do fázy vypadávania v rovnakom čase.

Stres môže spôsobiť spúšť v cykle rastu vlasov a v pokožke hlavy. Jedným z dôvodov je, že stres môže zvýšiť hladinu androgénov (mužských hormónov), čo môže zhoršiť alebo vyvolať vypadávanie vlasov ženského typu, ak k nemu máte genetickú predispozíciu. Navyše stres môže vášmu telu sťažovať vstrebávanie živín. Telogénne efluvium bolo potvrdené ako jeden z vedľajších účinkov Covidu.  

Dobrou správou je, že ak nejde o niečo vážnejšie, vlasy vám dorastú. Vypadávanie vlasov sa zvýši približne dva mesiace po začiatku stresu a zastaví sa približne štyri mesiace po skončení stresu. 

Trakčná alopécia

Treba sa vyhýbať všetkým činnostiam, ktoré zahŕňajú opakované ťahanie vlasov do pevného účesu. Aj keď vám vlasy nevypadávajú pri korienkoch, lámanie prameňov môže znamenať, že budú oslabené. Patrí sem dokonca aj jednoduché zväzovanie vlasov príliš pevne pri vytváraní konského chvosta.

Nadmerná úprava vlasov môže tiež ovplyvniť pevnosť vašich prameňov a viesť k ich lámaniu, ktoré sa javí ako vypadávanie vlasov. Ak si všimnete vypadávanie vlasov, ale nevidíte rozdiel v hustote vlasov na pokožke hlavy, pravdepodobne je to príčinou. Poraďte sa so svojím kaderníkom a prediskutujte možnosti farbenia, ktoré budú k vašim vlasom šetrnejšie.

Nedostatok železa

Silná menštruácia a vegetariánstvo môžu viesť k nízkej hladine feritínu. Tento proteín uchováva železo v tele a je potrebný na tvorbu bielkovín vlasových buniek. Nízka hladina železa je jedným z najčastejších nedostatkov minerálov u mladých žien s rednutím vlasov. Vlasové folikuly dostávajú živiny z krvných kapilár v pokožke hlavy.

Takže z hľadiska podpory rastu vlasov je správna výživová podpora kľúčovou zložkou. Nedostatok feritínu bežne spôsobuje zvýšené padanie vlasov a skrátenie anagénnej fázy cyklu rastu vlasov. To znamená, že vlasy nemusia rásť tak dlho, ako sú schopné. 

Zanedbávanie pokožky hlavy

Zdravie pokožky hlavy je pre rast vlasov veľmi dôležité, najmä vzhľadom na vysokú mieru znečistenia a rastúcu závislosť od suchého šampónu, ktorý vytvára pastovitú zmes s odumretou pokožkou a olejom a je hlavnou príčinou preťaženia pokožky hlavy. Akékoľvek blokády alebo nánosy na pokožke hlavy môžu dusiť vlasovú pokožku, a preto jej neumožňujú dýchať. To môže spôsobiť, že vlasy nebudú rásť naplno.

Nedostatok vitamínu B12

Vitamín B12 a D sú pomerne častým nedostatkom u ľudí trpiacich vypadávaním vlasov. Primeraný B12 možno získať len zo živočíšnych zdrojov, preto je tento nedostatok častý u vegetariánov a vegánov.

Nedostatok vitamínu D je na vzostupe, keďže 85 % sa tvorí prostredníctvom našej pokožky počas slnečného žiarenia. V posledných rokoch, keď sme sa začali vzdelávať v oblasti vystavovania sa slnku, sa máme zakrývať, vyhľadávať tieň a používať vysoký ochranný faktor SPF, aby sme zabránili spáleniu, preto sa zvyšuje miera jeho nedostatku. Užívanie doplnkov stravy môže skutočne pomôcť zvýšiť hladinu vitamínu B12 a D.

Hormonálne vypadávanie vlasov

V cykle rastu vlasov zohrávajú dôležitú úlohu aj hormóny. Estrogény sú "priateľské k vlasom" a pomáhajú udržiavať pramene v anagénnej fáze tri až sedem rokov.   Androgény a progesterón (mužské hormóny) môžu mať opačný účinok.

 Ak meníte antikoncepciu alebo ste práve začali užívať tabletky, môže to mať negatívny vplyv na vaše vlasy. Všeobecne povedané, antikoncepčné tabletky s estrogénom bývajú pre vaše vlasy lepšie, ale tie, ktoré obsahujú len progesterón, môžu prispieť k vypadávaniu vlasov. Pred výberom vhodnej antikoncepcie sa poraďte so svojím lekárom o možných vedľajších účinkoch.

Tehotenstvo môže spôsobiť nárast estrogénu, ktorý zvyčajne spôsobuje, že vlasy sú bujné a husté, najmä v posledných mesiacoch. Toto zvýšenie v podstate udržuje vlasy dlhšie vo fáze rastu.

Ale čo ide hore, musí ísť dole a vďaka hormonálnym zmenám je možné aj vypadávanie vlasov. Po pôrode alebo po dojčení sa hladina estrogénu vráti do normálu a približne 50 % žien zažíva "popôrodné" vypadávanie. Hoci je to nepríjemné, toto vypadávanie by malo po troch mesiacoch ustať.

Najväčšia hormonálna zmena však nastáva v 40. a 50. roku života. Môžete byť v perimenopauze alebo v období menopauzy a zaznamenať vypadávanie alebo rednutie vlasov. Keď klesne hladina estrogénu, vaše vlasové folikuly sú viac vystavené vplyvu testosterónu, mužského hormónu.

Ochorenia štítnej žľazy

Ochorenia štítnej žľazy, najmä hypotyreóza, môžu spôsobiť rednutie vlasov a najčastejšie sa vyskytujú u žien po menopauze. Tento stav tiež spôsobuje vysušenie vlasov, vedie k lámavosti nechtov, priberaniu na váhe a únave. Ak máte obavy, že môžete trpieť hypotyreózou, poraďte sa so svojím praktickým lekárom.

Najlepšie spôsoby liečby vypadávania vlasov

Zvýšte množstvo bielkovín a železa v strave

Vlasy sa skladajú z bielkovín, ktoré sú pravdepodobne najdôležitejšou živinou pre rast vlasov. Zvýšenie množstva bielkovín v potrave môže pomôcť pri vypadávaní vlasov.

Primeraná porcia mäsa alebo rýb každý deň môže tvoriť približne polovicu z vašej 45-gramovej kvóty. Skúste si počas týždňa spočítať, koľko bielkovín denne skonzumujete, aby ste zistili, koľko ich skutočne potrebujete - možno budete prekvapení, ako málo ich v skutočnosti konzumujete. Quinoa a orechy sú dobrým zdrojom bielkovín pre vegetariánov. Na stránke Dr.Protect si viete kúpiť výživé doplnky na podporu železa v tele. 

Do svojho jedálnička nezabudnite zaradiť aj celozrnné výrobky. Komplexné sacharidy vám poskytnú energiu s pomalým uvoľňovaním. Keďže sú vlasové bunky druhými najrýchlejšie rastúcimi bunkami, ktoré telo produkuje, potrebujú stály prísun energie. Hneď ráno sú vlasové bunky najaktívnejšie, takže je to ideálny čas na kŕmenie folikulov.

Užívajte doplnky

Doplnky stravy môžu byť užitočné na zvýšenie hladiny vitamínov a minerálov - ale len spolu so zdravou stravou. Hladinu železa možno zvýšiť zaradením určitých potravín do jedálnička - k dispozícii sú však aj doplnky stravy, najmä ak nejete červené mäso. Hoci tmavá listová zelenina, ako napríklad špenát, obsahuje železo, je to "nehemové železo" - a to sa v tele ťažšie rozkladá a vstrebáva. Nezabudnite si pozrieť naše produkty na vypadávanie vlasov. 

Pred zmenou stravy alebo užívaním doplnkov sa najprv poraďte so svojím lekárom o vyšetrení na nedostatok železa.

Vyskúšajte masáž hlavy na stimuláciu prietoku krvi

Podľa ajurvédy sa akt sebalásky začína na temene hlavy. Hlava je domovom nášho nervového systému. Masáž pokožky hlavy s použitím olejov, ktoré obsahujú adaptogény, je každodennou rutinou na upokojenie nervového systému a vyrovnanie energie. Tento rituál tiež napína vlasy od korienkov, čím ich stimuluje k tvorbe silnejších prameňov. 

Zmeňte starostlivosť o vlasy

Zdravé vlasy začínajú zdravou pokožkou hlavy. Ak má vaša pokožka hlavy tendenciu byť suchá, jedným z najúžasnejších lacných riešení je čistý kokosový olej. Naneste ho pred spaním, vyspite sa v ňom a na druhý deň ho zmyte. Robte to niekoľko nocí po sebe a často sa aj niektoré najhrubšie šupiny pomaly rozpadnú a odídu z pokožky hlavy.

Okrem toho, že každý druhý deň striedajte suchý a mokrý šampón, pridajte do svojej rutiny umývania vlasov čistiaci šampón, aby ste odstránili nánosy produktov. Je prospešné používať každé dva týždne prípravok s obsahom antioxidantov a vitamínu C na odstránenie usadených minerálov z tvrdej vody a na dôkladné vyčistenie pokožky hlavy.

drprotect-odporuca-blog