Strašiak menom Alzheimer – aké sú jeho príznaky?

drprotect-radi-blog

Existuje mnoho rôznych typov demencie, ale Alzheimerova choroba je najčastejšia. Tvorí 60 - 70 % všetkých prípadov. V tomto článku opíšeme, čo je Alzheimerova choroba, aké sú jej príznaky, ako sa lieči a kto je touto chorobou najviac ohrozený. Rozoberieme aj rozdiely medzi Alzheimerovou chorobou a demenciou vo všeobecnosti.

Dr.Protect odporúča – pozrite sa na našu ponuku produktov podpory mozgu a pamäte.

Alzheimerova choroba je typ demencie, ktorá spôsobuje problémy s pamäťou, myslením a správaním. Je to progresívne ochorenie, čo znamená, že sa časom zhoršuje. Príznaky Alzheimerovej choroby sa zvyčajne začínajú pomaly a s postupujúcim ochorením sa zhoršujú.

Najčastejším skorým príznakom Alzheimerovej choroby sú ťažkosti so zapamätaním si nedávnych udalostí alebo rozhovorov. Medzi ďalšie príznaky patria:

  • zmätenosť času alebo miesta
  • problémy s chápaním vizuálnych obrazov alebo priestorových vzťahov
  • zhoršený úsudok
  • zmeny nálady alebo osobnosti
  • ťažkosti pri vykonávaní známych úloh
  • stiahnutie sa zo spoločenských aktivít
  • znížená schopnosť verbálnej alebo neverbálnej komunikácie.

Neexistuje jediná príčina Alzheimerovej choroby, ale existujú určité rizikové faktory, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť vzniku ochorenia. Medzi tieto rizikové faktory patria: vek (väčšina ľudí s Alzheimerovou chorobou je staršia ako 65 rokov), výskyt ochorenia v rodine, Downov syndróm a úraz hlavy.

Rozdiel medzi Alzheimerom a demenciou

Alzheimerova choroba a demencia sa často navzájom zamieňajú, ale v skutočnosti ide o dve rôzne ochorenia

  • Alzheimerova choroba je forma demencie, ktorá postihuje najmä mozog. 
  • Demencia je súhrnný pojem, ktorý sa používa na označenie všetkých typov straty pamäti a úbytku kognitívnych funkcií.

TIP Dr.Protect – Kognitívne funkcie, pamäť ako aj duševné zdravie môžete podporiť Dr.Protect Megamozog kapsulami. Kapsule sú bez kofeínu a sú vhodné najmä pre seniorov, študentov alebo ľudí s postcovidovým syndrómom.

Rozdiely v typoch demencie

Každý typ demencie má svoj vlastný jedinečný súbor príznakov. Medzi všeobecné príznaky, ktoré sa vyskytujú u všetkých typov demencií, však patrí strata pamäti, zmätenosť, ťažkosti s rečou alebo porozumením jazyku, dezorientácia, zmeny nálad a problémy s koordináciou a rovnováhou. Včasná diagnostika a liečba sú kľúčom k tomu, aby si ľudia trpiaci demenciou mohli čo najdlhšie udržať kvalitu života.

Neexistuje univerzálny prístup k zvládaniu demencie ale stratégie, ktoré môžu pomôcť, zahŕňajú podporu spoločenských a rekreačných aktivít, poskytovanie podpory a pomoci pri činnostiach každodenného života, zapojenie sa do individuálnych plánov starostlivosti a zapojenie sa do programov rehabilitácie pamäti. Ak vy alebo váš blízky pociťujete niektorý z týchto príznakov, je dôležité navštíviť lekára, ktorý stanoví správnu diagnózu.


Liečba Alzheimerovej choroby

V súčasnosti nie je známy žiadny liek na Alzheimerovu chorobu, avšak existujú liečebné postupy, ktoré môžu pomôcť zvládnuť jej príznaky. Tieto spôsoby liečby možno rozdeliť do dvoch hlavných kategórií:

  1. Farmakologická liečba zahŕňa užívanie liekov, ktoré pomáhajú zvládať príznaky Alzheimerovej choroby. Najčastejšie používaným liekom sú inhibítory cholínesterázy, ktoré pôsobia tak, že zvyšujú hladinu chemickej látky nazývanej acetylcholín v mozgu. Acetylcholín je dôležitý pre pamäť a myslenie, a preto zvýšením hladiny tejto chemickej látky môže pomôcť zlepšiť kognitívne funkcie u ľudí s Alzheimerovou chorobou. 
  2. Nefarmakologická liečba zahŕňa prístupy, pri ktorých sa nepoužívajú lieky. Najčastejšími nefarmakologickými spôsobmi liečby Alzheimerovej choroby sú behaviorálne intervencie, ktoré zahŕňajú zmeny v každodennej rutine osoby s cieľom pomôcť jej zvládnuť príznaky. Môžu zahŕňať napríklad zabezpečenie pravidelnej rutiny, zníženie úrovne stresu a pomoc pri činnostiach každodenného života. 

DrProtect_logo_prezentacia_1_1rr

Prihláste sa a odoberajte rady Dr.Protecta a získajte zľavu 5% hneď teraz.

#formular#

Dodnes nepoznáme univerzálny prístup k zvládaniu príznakov Alzheimerovej choroby, preto je dôležité, aby osoba a jej opatrovateľ spolupracovali pri hľadaní liečebného plánu, ktorý by bol pre ňu najvhodnejší. K dispozícii je mnoho rôznych možností, preto sa nebojte opýtať svojho lekára, čo by mohlo byť pre vás vhodné.

Alzheimer môžu mať aj mladí ľudia

Alzheimerova choroba zvyčajne postihuje ľudí vo veku 65 rokov a viac. Môže sa však objaviť už u ľudí vo veku 30 a vyššie. Nazýva sa to mladší nástup alebo skorý nástup Alzheimerovej choroby. Tento typ Alzheimerovej choroby postihuje menej ako 10 percent všetkých ľudí s týmto ochorením.

Keďže lekári nie vždy hľadajú príznaky Alzheimerovej choroby u mladších dospelých, stanovenie diagnózy môže trvať dlho. Príznaky včasného nástupu Alzheimerovej choroby závisia od štádia ochorenia. Medzi skoré príznaky môže patriť mierna strata pamäti a problémy so sústredením alebo dokončením každodenných úloh. Môže byť ťažké nájsť správne slová a môžete stratiť pojem o čase.

Niektoré štúdie zistili, že určité zmeny zraku a očí môžu naznačovať skoré štádium Alzheimerovej choroby u ľudí vo veku 50 rokov a starších.

TIP Dr.Protect – Vyskúšajte Ajurvédsky nápoj Brahmi na podporu pamäte a koncentrácie. Brahmi stimuluje myseľ a pomáha odbúravať stres.

Prevencia Alzheimerovej choroby

Tak ako nie je známy liek na Alzheimerovu chorobu, neexistujú ani spoľahlivé preventívne opatrenia. Zatiaľ sú najlepšie nástroje, ktoré máme k dispozícii na prevenciu zhoršovania kognitívnych funkcií, návyky podporujúce zdravie.

Pomôcť môžu nasledujúce kroky:

  • Pokúste sa prestať fajčiť. Ak fajčíte, prestať fajčiť prospieva vášmu zdraviu okamžite aj z dlhodobého hľadiska.
  • Pravidelne cvičte. Aktívne cvičenie tiež znižuje riziko mnohých ochorení, napríklad kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky.
  • Udržujte svoj mozog aktívny. Vyskúšajte niektoré kognitívne cvičenia.
  • Zdravo sa stravujte. Jedzte vyváženú stravu s dostatkom ovocia a zeleniny.
  • Udržujte si aktívny spoločenský život. Priateľstvá, dobrovoľníctvo a koníčky pravdepodobne prospejú vášmu celkovému zdraviu.

Teraz, keď viete viac o Alzheimerovej chorobe, dávajte pozor na jej príznaky u seba a svojich blízkych. Včasná diagnostika a liečba môžu zlepšiť kvalitu života ľudí s Alzheimerovou chorobou. A ak ste opatrovateľom osoby s Alzheimerovou chorobou, nezabudnite sa postarať aj o seba. Vyhorenie je aj medzi opatrovateľmi v rodine skutočným problémom. Nezabudnite požiadať o pomoc, keď ju potrebujete a keď môžete, urobte si prestávku. Zaslúžite si to!

Recenzie od zákazníkov

Môžem povedať, že moja spokojnosť s kapsulami megamozog je super, pomohli mi v čase skúšok v škole. Tabletky na učenie som nikdy nemala a toto bol môj prvý pokus. Mám celkovo viac energie a viem som sa lepšie sústrediť. Spolužiačka mi to odporučila keď som potrebovala v krátkom čase zvládnuť veľa vecí. Užívam ho odvtedy pravidelne, cca tri krát do roka vyberiem jedno balenie a vždy to cítim na lepšej koncentrácii a sústredení sa. Tabletky na pamäť ma tak nesklamali. Som rada, že tieto lieky na pamäť pre študentov fungujú.  Michaela, 20 rokov

„Odporúčam „všetkými desiatimi“... z mojej vlastnej skúsenosti sa mi po odporúčanom 3-mesačnom užívaní naozaj polepšilo, hlavne pamäť a som podstatne kľudnejšia, lepšie v práci zvládam povinnosti a stres a nie som tak unavená večer po celom dni. Funguje to. Treba ale dlhšie užívať, ja si dávam jednu tabletku denne 3 mesiace. Tabletky na sústredenie boli u mňa novinkou a neľutujem to. Ďakujem za pomoc. “  Veronika, 32 rokov

„Kúpili sme s manželkou nášmu dedkovi-otcovi tieto vitamíny, pretože má Alzheimra a problémy so psychikou, pri vyššom veku 81 rokov, čo je v tomto veku v podstate normálne v dnešnej dobe. Odvtedy užíva Megamozog každý druhý mesiac – jedno balenie mu vydrží na celý mesiac... lebo vidíme, že mu tie vitamíny na pamäť pomáhajú. Sme veľmi spokojní, že je takéto niečo k dispozícii, dedko je viac v pohode psychicky, kľudnejší a lepšie sa orientuje v čase. Berie aj liečbu od lekára, ale v kombinácii s vitamínmi Megamozog je to oveľa lepšie, viditeľne sa mu zlepšila krátkodobá pamäť. Takže veľmi odporúčame – máme odskúšané a ďakujeme.“  Peter, 54 rokov

„Užívam pred cyklo - pretekmi, aspoň týždeň pred začiatkom, v rámci športovej a aj psycho-mentálne prípravy. Tréner mi to schvaľuje, lebo nestresujem toľko odvtedy a lepšie sa sústredím na výkon. Za seba rozhodne odporúčam, cítim sa lepšie a mám akoby „čistejšiu hlavu“ a viac energie, sily. Osvedčilo sa mi, ďakujem, kupujem rovno aj priateľke“  Jakub, 25 rokov

„Výborné, na lepšie sústredenie sa, som v lepšej pohode a aj pri dlhších cestách autom pomáha pri únave, dokonca ma nebolia oči keď potrebujem v noci fungovať za volantom. Toto boli moje prvél ieky na sustredenie. Dostal som ich od manželky s tým,  že mám brať 1 tabletku denne a som rád, pomohlo a cítim sa lepšie. Bol som strašne unavený predtým. Teraz ich mám vždy kúpené, ak nezabudnem, tak cca každý druhý deň si dávam jednu tabletku ráno. Lieky na prekrvenie mozgu od Dr. Protecta na pamäť budem odporúčať ďalej. Ďakujem, som veľmi spokojný.  Miro, 46 rokov

„Kolegyňa v práci mala tieto vitamíny na mozog, tak som si ich kúpila aj ja, lebo bola s nimi spokojná. Veľká vďaka za to, pomohli mi, som „stresmen-ka“ a citlivá povaha, hlavne na negatívne pracovné prostredie, nervozitu a tlaky, ktoré na nás vyvíjajú v práci. Veľmi odporúčam každému, kto potrebuje niečo na povzbudenie a ukľudnenie zároveň. Ja ich beriem tretí týždeň a cítim sa veľmi dobre, už dvoch týždňoch som videla zmeny k lepšiemu na sebe. Ďakujem aj za rýchle dodanie. Lepšie lieky na podporu mozgovej činnosti som ešte nemala.“  Mária, 52 rokov

„Pre maminu som objednala cez váš e-shop tieto tabletky a je s nimi spokojná. Mamina má 73 rokov a mala problémy s pamäťou, často zabúdala a bola z toho potom nervózna. Preto sme hľadali niečo na podporu pamäte. Dr.Protect Megamozog, ako lieky na pamäť jej pomohli. Všetci sme si všimli, že sa jej stav zlepšil, tak snáď to bude aj do budúcna takto fajn zaberať, kupujeme jej ďalšie balenie, dáva si po jednej tabletke denne, doobeda alebo pred obedom. Trošku horšie sa jej prehĺtajú tabletky, tak ak by ste mali sirup tak ten hneď beriem, odoberám Vaše novinky, ste super, ďakujem a odporúčam aj ostatným známym. Som veľmi rada, že existujú také vitaminy na prekrvenie mozgu.“  Linda, 46 rokov

drprotect-odporuca-blog