Aké vitamíny sú najlepšie na posilnenie imunity? Prinášame 4 rady, ako bojovať s koronavírusom

blog-vitamins

Počty nakazených každý deň na Slovensku rastú. Ako sa efektívne brániť? Prečítajte si 4 základné rady, ktorých by ste sa mali držať.

  1. Spánok je rozhodujúci pre vašu obranyschopnosť

Dostatok spánku je najjednoduchší spôsob na udržanie zdravia. Ideálne by sme mali spať minimálne 7-9 hodín každú noc. Spánok vaše telo využíva na zotavenie a opravu základných funkcií vrátane imunitného systému. Výskumy ukazujú, že iba jedna noc s nedostatkom spánku môže znížiť schopnosť imunitných buniek až o 70%.

  1. Cvičenie vám zlepší náladu a udrží vás v pohode

Pohyb a telesná aktivita vám pomôžu udržať si zdravie a dobrú náladu. Výskumy ukazujú, pravidelné cvičenie podporuje bunky bojujúce proti infekciám. Ak pracujete počas karantény z domu, existuje veľa spôsobov, ako si zacvičiť. Nepotrebujete na to ani špeciálne nástroje, stačí ak budete cvičiť s vlastnou váhou. Počas cvičenia sa vám uvoľnia v tele aj endorfíny, vďaka ktorým sa zníži vaša hladina stresu a budete pociťovať radosť a dobrú náladu.

  1. Vitamíny sú dôležité

Nezabudnite počas tohto obdobia dopriať svojmu telu vitamíny a minerály. Ktoré sú najdôležitejšie? Výskum ukázal, že imunitný systém potrebuje vitamín D na potlačenie vírusov - a ak už vírus predsalen dostanete, môže vitamín D znížiť závažnosť choroby a uľahčiť uzdravenie. Vitamín D môžete získať prirodzene slnečným žiarením, no v zime je slniečka menej, preto sa odporúča doplniť ho do tela vo forme doplnkov výživy alebo v potrave. Nachádza sa v niektorých potravinách, napríklad v rybách ako je losos alebo tuniak. V malom množstve o nájdete aj v hovädzej pečeni, vajciach, syroch a hubách.

Veľmi dôležité sú aj zvláštne polysacharidy – tzv. astragalány. Tie stimulujú bunky imunitného systému k produkcii tzv. interferónov. Tieto vysoko aktívne proteíny sú nevyhnutné pre likvidáciu vírusových infekcií. Nájdete ich v niektorých rastlinách, napríklad v rastline Kozinec blanitý, lat. Astragalus membranaceus. Okrem astragalánov obsahuje aj glykozidy, aminokyseliny, steroly a nenasýtené mastné kyseliny. Všetky tieto látky výrazne pozitívne vplývajú na váš imunitný systém. Pravidelné užívanie kozinca zvyšuje počet kmeňových buniek v kostnej dreni, a tým podporuje vznik bielych krviniek, obranných T–lymfocytov. Tie sa potom môžu efektívne a v požadovanom množstve presúvať do oblastí postihnutých infekciou.

Výrazný vplyv na imunitu majú aj makrofágy, ktoré obsahuje najmä šťava z Aloe Vera. Tieto makrofágy sú silné bunky, ktoré demonštrujú fagocytózu hltaním útočníkov v krvnom obehu. Výskumy v súvislosti s Aloe dokazujú, že polysacharidy v Aloe Vera sú hlavným dôvodom primárnej reakcie nášho organizmu na vírusy. Šťava z Aloe Vera je preto skvelý spôsob na zlepšenie imunity.

  1. Chráňte si tvár a  sliznice

Samotné nosenie rúška síce nezaručuje 100% ochranu pred infekciou, no je vždy lepšie ho mať ako nemať. SARS-CoV-2 sa môže do tela dostať nielen vdýchnutím, ale aj cez sliznice, vrátane očí. Vírus má schopnosť zotrvávať na povrchoch niekoľko hodín až dní a tak existuje nemalé riziko prenosu prostredníctvom dotyku. Nosením rúška sa výrazne znižuje riziko nakazenia, preto ho určite noste vždy, keď idete von. Aké rúško si vybrať a ako ho správne nosiť sa dozviete v našom článku.

 

Pozrite si ďalšie súvisiace články